Πολιτιστικά
Δευτέρα, 23 Απριλίου 2012 14:43

«Υστερίες πάθους» εις διπλούν

Ο Σταμάτης Κραουνάκης καλωσορίζει από σήμερα στη μουσική θεατρική σκηνή «Αθηναΐς» δύο μονόπρακτα έργα του βραβευμένου σύγχρονου συγγραφέα, Aκη Δήμου, με τον γενικό τίτλο «S.M.S. δύο υστερίες πάθους - η αίθουσα κλιματίζεται».

Ο Σταμάτης Κραουνάκης καλωσορίζει στη μουσική θεατρική σκηνή «Αθηναΐς» δύο μονόπρακτα έργα του βραβευμένου σύγχρονου συγγραφέα, Aκη Δήμου, με τον γενικό τίτλο «S.M.S. δύο υστερίες πάθους - η αίθουσα κλιματίζεται», από σήμερα Δευτέρα 23 Απριλίου και για έξι μόνο παραστάσεις.

Η μεγάλη χειμωνιάτικη επιτυχία του διακεκριμένου έργου του Άκη Δήμου, «Σιγά τα αίματα! Oresteia the next generation», από την ομάδα Σπείρα - Σπείρα, δίνει τη σκυτάλη σε δύο ακόμα έργα του, ολοκληρώνοντας τη φετινή τριλογία που αφιέρωσε ο Σταμάτης Κραουνάκης στον συγγραφέα.

«Η Σαμάνθα και ο Μαξ στον βυθό της ασφάλτου»

Το σκοτεινό αυτό κείμενο, με επιρροές από το έργο του Tennessee Williams και ψήγματα θεάτρου του παραλόγου, είναι ένα από τα πρώτα έργα του Άκη Δήμου και παρουσιάζεται ξανά στην Αθήνα, ύστερα από έξι χρόνια.

Ένα συνεχές παιχνίδι φέρνει τους δυο ήρωες του έργου σε μια ατελείωτη αναμέτρηση. Κάθε βράδυ, οι χαρακτήρες επιμένουν να παίζουν το ίδιο μονότονο και πικρό παιχνίδι αναμνήσεων, ώστε να πληγώνονται και να νιώθουν ζωντανοί. Οι ιστορίες τους ξετυλίγονται σε ένα ονειρικό περιβάλλον, γκρεμίζουν τα κοινωνικά πρότυπα, τρέφουν το αμερικάνικο όνειρο και τρομάζουν στην ιδέα της μοναξιάς.

Δύο ψυχές που αρνούνται την ηλικία τους και παραμένουν εγκλωβισμένες στις μνήμες τους και στα όνειρα που επιβάλλει η κοινωνία. Δύο αιώνιοι νέοι που προσπαθούν να αποδράσουν από την γκρίζα πραγματικότητά τους και που ψιθυρίζουν ότι «Το μυστικό είναι να μη σκέφτεσαι. Να μη σκέφτεσαι και να μη θυμάσαι. Μόνο ό,τι ονειρεύεσαι να θυμάσαι».

Συντελεστές: σκηνοθεσία: Δημήτρης Μπογδάνος, σκηνικά – κοστούμια: Μαρίζα Παγκάκη, σχεδιασμός ήχων: Γιώργος Καλαϊδόπουλος. Παίζουν: Αθηνά Αφαλίδου και Χρήστος Γεροντίδης.

«Η Σάντρα στο φως»

Το έργο αυτό άνοιξε το φετινό Low Budget Festival του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη και απέσπασε θερμή υποδοχή από κοινό και κριτικούς.

Πρόκειται για την τρυφερή, σκοτεινή και σαρκαστική ιστορία μιας νεαρής γυναίκας - που, αν δεν ήταν ηρωίδα αυτού του μονολόγου, θα μπορούσε να είναι μια οποιαδήποτε μπαλάντα της P.J.Harvey- πιασμένης στην παγίδα του έρωτά της για έναν καλλιτέχνη ερωτευμένο με την κάμερά του. Είναι όμως και το υστερόγραφο ενός εγκλήματος, καθώς και η ανατομία της απόγνωσης της ηρωίδας, η οποία - άλλοτε αστεία κι άλλοτε μελαγχολικά- αφηγείται την αισθηματική της διαδρομή από μια παραλία της Σάμου, μέχρι το ανακριτικό γραφείο, όπου τη συναντάμε απολογούμενη. Μια ιστορία μυστηρίου εν τέλει, όπως οι ιστορίες όλων των ερώτων μας, αιματηρές ή αναίμακτες.

Συντελεστές: σκηνοθεσία: Σταμάτης Κραουνάκης, κοστούμια: Ιωάννα-Πέτρα Τσαντάκη, βοηθός σκηνοθέτη: Χρήστος Γεροντίδης. Ερμηνεύει η Μαρία Κοσκινά.

Πληροφορίες

Μουσική Θεατρική Σκηνή Αθηναΐς, Καστοριάς 34-36, Βοτανικός, τηλ: 210 3480080. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Από 23 Απριλίου έως 3 Μαΐου, κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη, στις 21.00, για έξι μόνο παραστάσεις. Διάρκεια: 110 λεπτά με διάλειμμα. Τιμές εισιτηρίου: γενική είσοδος: 10 ευρώ, φοιτητικό και κατέχοντες κάρτας ανεργίας: 5 ευρώ.