Πολιτιστικά
Τρίτη, 24 Απριλίου 2012 13:23

Θηλυκό και αρσενικό κινηματογραφικό διήμερο

Η αιώνια «πάλη» των δύο φύλων εμπνέει το κινηματογραφικό διήμερο, με τίτλο «Θηλυκό/ Αρσενικό», που πραγματοποιείται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη 25 Απριλίου, με ελεύθερη είσοδο.

Η αιώνια «πάλη» των δύο φύλων εμπνέει το κινηματογραφικό διήμερο, με τίτλο «Θηλυκό/ Αρσενικό», που πραγματοποιείται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη 25 Απριλίου, με ελεύθερη είσοδο.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος συνδιοργανώνουν αυτό το αφιέρωμα, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Οι ταινίες

«Η τιμή της αγάπης»

Η πολυβραβευμένη ταινία του 1983, της πρόωρα χαμένης, Τώνιας Μαρκετάκη, επικεντρώνεται στην εικόνα της γυναίκας στον νέο ελληνικό κινηματογράφο, επιλέγοντας να μιλήσει για το παρόν μέσα από το παρελθόν. Η έντονα πολιτικοποιημένη σκηνοθέτης ασχολείται με τον μετασχηματισμό των προτύπων των φύλων, μέσα από τη διασκευή του διηγήματος του ποιητή και λόγιου Κωνσταντίνου Θεοτόκη, «Η τιμή και το χρήμα», το οποίο περιγράφει την ιστορία μιας αγάπης που προδόθηκε για το χρήμα.

Η ταινία απέσπασε τα Κρατικά βραβεία καλύτερης ταινίας, σεναρίου, Α΄ γυναικείου ρόλου, φωτογραφίας, κοστουμιών, μουσικής και μακιγιάζ, καθώς και τη Χρυσή Ελιά στο Φεστιβάλ Μεσογειακού Κινηματογράφου 1984.

«Μικρές εξεγέρσεις»

Η τελευταία ταινία του Κυριάκου Κατζουράκη κάνει την αθηναϊκή της πρεμιέρα στο αφιέρωμα, μετά την προβολή της στα Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης και του Μόντρεαλ.

Ήδη εξοικειωμένος από τις προηγούμενες ταινίες του, με θέμα την εικόνα της γυναίκας πρόσφυγα και της σχέσης της με το ξένο, μέσω της αναζήτησης νέας ταυτότητας και νέας ζωής, ο σκηνοθέτης, σε αυτήν την ταινία του 2009 - με πρωταγωνιστές τους Δημήτρη Πλειώνη και Κάτια Γέρου, πλαισιωμένους από τους Μάρθα Φριντζήλα, Νικόλα Παπαγιάννη και Aρτο Απαρτιάν - αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας, που ο σύζυγος της κάνει λαθρεμπόριο γυναικών.

Τα ντοκιμαντέρ

Στα πλαίσια του κινηματογραφικού διημέρου, θα προβληθούν, επίσης, έξι ντοκιμαντέρ μεσαίου μήκους, τα οποία έχουν παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Στο ντοκιμαντέρ του 2006, «Για μια θέση στον χορό», η Μαριάννα Οικονόμου παρακολουθεί τις γυναίκες της Παταγής, οι οποίες επιστρέφουν στον τόπο τους, μετά από τριάντα χρόνια σκληρής δουλειάς στη Γερμανία.

Το ντοκιμαντέρ του 2010, «Αφηγήσεις άλλων γυναικών», σε σκηνοθεσία της Μαρίας Πεσλή, είναι μία περιήγηση στις άγνωστες πτυχές της ζωής τριών γυναικών από την Αλβανία και τη Λευκορωσία, οι οποίες ζουν στην Ελλάδα, τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.

Η Κατερίνα Πατρώνη, το 2011, σκηνοθέτησε το πρώτο επεισόδιο του «Docville», μιας σειράς ντοκιμαντέρ, η οποία καταγράφει όψεις της σύγχρονης πραγματικότητας στην πόλη, με τίτλο «Λασκάρεως 99, Αθήνα»

Ο Νίκος Νταγιαντάς αποτυπώνει την ιστορία μίας ξενιτεμένης Aσιάτισσας, στο ντοκιμαντέρ του 2011, «Σαγιόμι», το οποίο κέρδισε το Βραβείο Fipresci στο φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Η Μύρνα Τσάπα μας διηγείται την ιστορία μιας γυναίκας που ζει στο Κάϊρο, μέσα από το ντοκιμαντέρ του 2012, με τίτλο «Κατινούλα». Η ταινία της Ήρα Ντίκα, «Σταυρούλα», γυρίστηκε το 2012 και σκιαγραφεί την ημέρα μιας ηλικιωμένης γυναίκας.

Παράλληλες δραστηριότητες

Οι προβολές πλαισιώνονται από δύο συζητήσεις, με εκλεκτούς καλεσμένους και τα εξής θέματα: «Γυναίκες δημιουργοί: δυνατότητες και περιορισμοί» και «Γυναίκες στον κινηματογράφο: η ανδρική ματιά».

Αναλυτικό πρόγραμμα προβολών και συζητήσεων

Τρίτη 24 Απριλίου

18.15: «Αφηγήσεις άλλων γυναικών», «Για μια θέση στον χορό», «Docville-Λασκάρεως 99, Αθήνα» (παρουσία των σκηνοθέτιδων και συντελεστών).

21.00: Συζήτηση: «Γυναίκες δημιουργοί: δυνατότητες και περιορισμοί» (Στέλλα Θεοδωράκη-σκηνοθέτης, Βάλερυ Κοντάκος- σκηνοθέτης και παραγωγός, Κλεώνη Φλέσσα-σκηνοθέτης).

Χαιρετισμοί: Μαρία Στρατηγάκη-Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Μαρία Κομνηνού-Αν. Καθηγήτρια και Γεν. Γραμ. Δ.Σ. ΤΤΕ

21.45: «Η τιμή της αγάπης»

Τετάρτη 25 Απριλίου

18.15: «Σταυρούλα», «Σαγιόμι», «Κατινούλα» (παρουσία των σκηνοθετών, σκηνοθέτιδων και συντελεστών).

21.00: Συζήτηση: «Γυναίκες στον κινηματογράφο: η ανδρική ματιά», (Ντορέτα Αδαμάκη-κοινωνιολόγος, Γιάννα Αθανασάτου-ιστορικός κινηματογράφου, Κυριάκος Κατζουράκης-σκηνοθέτης, Μαρία Παραδείση-ιστορικός κινηματογράφου).

21.45: «Μικρές εξεγέρσεις» (παρουσία του σκηνοθέτη και των συντελεστών).

Πληροφορίες

Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134 -136 (μετρό Κεραμεικός), τηλ.: 210 3609695.