Πολιτιστικά
Πέμπτη, 26 Απριλίου 2012 11:26

Βραβεία, αγαπημένοι πρωταγωνιστές και ρεκόρ εισιτηρίων

Ταινίες που έχουν αποσπάσει σημαντικά βραβεία, με πρωταγωνιστές αγαπημένους ηθοποιούς και με ρεκόρ εισιτηρίων στις τσέπες τους φωτίζουν, από σήμερα, με τα πλάνα τους τις σκοτεινές αίθουσες.

Ταινίες που έχουν αποσπάσει σημαντικά βραβεία, με πρωταγωνιστές αγαπημένους ηθοποιούς και με ρεκόρ εισιτηρίων στις τσέπες τους φωτίζουν, από σήμερα, με τα πλάνα τους τις σκοτεινές αίθουσες.

Στο επιλεκτικό βλέμμα των σινεφίλ, ένας αδιάφθορος υπουργός συγκρούεται με τρισδιάστατους εκδικητές, ο έρωτας εν μέσω πανδημίας ρίχνει ματιές στη φοιτητική πορνεία, ενώ ένας εγκαταλειμμένος ζωολογικός κήπος συνορεύει με έναν βοσκότοπο.

«Ο υπουργός»

Ο Πιέρ Σέλερ υπογράφει το σενάριο, τη σκηνοθεσία και τη μουσική της δεύτερης ταινίας του, η οποία προβλήθηκε στο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών 2011, όπου τιμήθηκε με το Βραβείο της Διεθνούς Επιτροπής. «Ο υπουργός» έχει κερδίσει, επίσης, βραβεία στο Φεστιβάλ του Καναδά, στο 13ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου ενώ είχε έντεκα υποψηφιότητες στα φετινά Cesar. Η δραματική ταινία - με τους Ολιβιέ Γκουρμέ, Μισέλ Μπλάν, Ζαμπού Μπρετμάν- έχοντας ξεπεράσει τα 500.000 εισιτήρια στη Γαλλία, προκάλεσε μεγάλη αίσθηση στην κοινωνία και την πολιτική ζωή της χώρας και χαρακτηρίστηκε από πολλούς «πολιτικό μανιφέστο». Μέσα από την ιστορία του «Υπουργού», ο σκηνοθέτης σκιαγραφεί μια νέα «φυλή» ιδεαλιστών πολιτικών, οι οποίοι δεν διακατέχονται από μανία εξουσίας και διαιώνισης της καριέρας τους και, αναπόφευκτα, έρχονται σε σύγκρουση με τους διεφθαρμένους και καιροσκόπους αντιπάλους τους.

«Οι εκδικητές»

Ο Τζος Γουέντον δημιουργεί μία τρισδιάστατη υπερηρωική ταινία επιστημονικής φαντασίας, με όλους τους ήρωες της Marvel να ζωντανεύουν από τους Κρις Χέμσγουορθ, Σκάρλετ Γιόχανσον, Κρις Έβανς, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζιούνιορ, Στέλαν Σκαάρσγκαρντ, Τζέρεμι Ρένερ, Τομ Χίντλεστον και Σάμιουελ Λ. Τζάκσον. Ο Iron Man, o Hulk, o Thor, o Captain America, o Hawkeye και η Black Widow σχηματίζουν την παντοδύναμη ομάδα των εκδικητών και αναλαμβάνουν να σώσουν τον κόσμο, με θεαματικό τρόπο. Οι «Εκδικητές» είναι δημιούργημα των Stan Lee και Jack Kirby και εκδόθηκαν για πρώτη φορά το 1963. Σύμφωνα με τον Stan Lee: «Ο λόγος που οι ήρωες είναι μέχρι σήμερα τόσο δημοφιλείς, είναι κυρίως γιατί, όταν τους δημιουργήσαμε, προσπαθήσαμε να τους αποδώσουμε ενδιαφέρουσες προσωπικότητες και προβλήματα, οπότε οι άνθρωποι να ενδιαφέρονταν για αυτούς, ακόμα και αν δεν είχαν υπερφυσικές δυνάμεις». Το ροκ σάουντρακ της ταινίας περιλαμβάνει τραγούδια των Evanescence και Bush, ενώ, 15 χρόνια μετά, οι Soundgarden ξαναγράφουν μουσική ντύνοντας τους τίτλους τέλους της ταινίας.

«Η αίσθηση του έρωτα»

Η αισθηματική ταινία του Ντέιβιντ Μακένζι, ο οποίος επιχειρεί ένα νέο - για εκείνον- είδος κινηματογράφου και επιλέγει τους Γιούαν Μακγκρέγκορ, Κόνι Νέλσον και Γιούαν Μπρέμερ για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους, συμμετείχε στο Φεστιβάλ του Σάντανς 2011. Μια ερωτική ιστορία γεννιέται κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας που ξεσπά παγκοσμίως, μετά την εξάπλωση ενός ιού, εξαιτίας του οποίου οι άνθρωποι χάνουν μία μία τις αισθήσεις τους.

«Elles»

Το δράμα γαλλο-πολωνικής παραγωγής της Μαλγκόσκα Σουμόβσκα, με τους Ζιλιέτ Μπινός, Αναΐς Ντεμουστιέρ και Τζοάνα Κούλιγκ, θίγει το θέμα της πορνείας. Η σκηνοθέτης αναφέρει για την ταινία: «Θελήσαμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα της φοιτητικής πορνείας, μέσα από διαφορετικές γυναικείες οπτικές γωνίες. Μία καταξιωμένη και ευκατάστατη δημοσιογράφος παίρνει συνέντευξη από δύο φοιτήτριες, οι οποίες θέλουν να βελτιώσουν την κοινωνική τους κατάσταση, και χρηματοδοτούν τις σπουδές τους μέσω της πορνείας. Οι πελάτες αυτών των κοριτσιών είναι συχνά οι σύζυγοι ευκατάστατων γυναικών, όπως εκείνη. Μετά από αυτήν της την έρευνα, η δημοσιογράφος θα αλλάξει οριστικά τον τρόπο με τον οποίον έβλεπε τις προσωπικές της επιθυμίες. Θελήσαμε να εξερευνήσουμε αυτές τις επιθυμίες και από τις δύο πλευρές, χωρίς να ασκήσουμε καμία κριτική».

«Ο ζωολογικός μας κήπος»

Ο βραβευμένος με Όσκαρ, Κάμερον Κρόου, επανέρχεται με μία αληθινή ιστορία που μιλά για την αναζήτηση της ευτυχίας, τη δύναμη της οικογένειας και τον θρίαμβο της ελπίδας. Οι Ματ Ντέιμον, Σκάρλετ Γιόχανσον, Τόμας Χέιντεν Τσερτς, Πάτρικ Φούγκιτ, Ελ Φάνινγκ και Τζον Μάικλ Χίγκινς πρωταγωνιστούν στην οικογενειακή αυτή κωμωδία, στην οποία ένας πατέρας -που έμεινε μόνος με τα παιδιά του- προσπαθεί να κάνει μια νέα αρχή, αγοράζοντας έναν εγκαταλειμμένο ζωολογικό κήπο.

«Πατέρας αφέντης»

Η ιταλική δραματική ταινία του 1977, των Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι, περιγράφει την αληθινή ιστορία του γιου ενός βοσκού, ο οποίος, παρά τις βίαιες αντιδράσεις του πατέρα του, καταφέρνει να ξεφύγει από τη μίζερη και σκληρή πραγματικότητα μιας συντηρητικής και οπισθοδρομικής κοινωνίας. Η ταινία, με πρωταγωνιστές τους Ομέρο Αντονούτι, Σαβέριο Μαρκόνι, Μαρτσέλα Μικελάντζελι, Φαμπρίτσιο Φόρτε, Μαρίνο Τσένα και Νάνι Μορέτι, κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα και τα βραβεία Ιnterfilm Grand Prix και Fipresci, στο Φεστιβάλ Καννών 1977.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης