Κόσμος
Πέμπτη, 16 Μαΐου 2002 20:36

Κριτική στον Λευκό Οίκο για απόκρυψη στοιχείων σχετικά με την 11η Σεπτεμβρίου

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τομ Ντάσλ εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος είχε λάβει προειδοποίηση τον περασμένο Αύγουστο για πιθανή συνωμοσία με στόχο την πραγματοποίηση αεροπειρατείας σε αμερικανικά αεροσκάφη. Ο Ντασλ ζήτησε από τον αμερικανό πρόεδρο να παραδώσει στο Κογκρέσο τις πληροφορίες που είχε λάβει.

«Γιατί χρειάστηκε να περάσουν οκτώ μήνες για να μάθουμε εμείς την πληροφορία αυτή; Και δεύτερον, ποιες ενέργειες έγιναν από το Λευκό Οίκο», πρόσθεσε.

Ο Ντάσλ δήλωσε ότι τις εβδομάδες που ακολούθησαν των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση ζήτησε από το Κογκρέσο να μην ερευνήσει τα θέματα των μυστικών υπηρεσιών που άπτονταν των επιθέσεων αυτών.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Ρίτσαρντ Γκέπχαρντ, ο οποίος εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι το Κογκρέσο δεν είχε ενημερωθεί.

Υπενθυμίζεται ότι χθεσινό δημοσίευμα των New York Times, αποκαλύπτει ότι σε μνημόνιο πράκτορα του FBI, το περασμένο καλοκαίρι, απευθυνόταν έκκληση προς το αρχηγείο του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών να κάνει έρευνες σχετικά με διάφορους άνδρες από χώρες της Μέσης Ανατολής που είχαν εγγραφεί σε σχολές εκπαίδευσης πιλότων με το όνομα Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Αξιωματούχοι ανέφεραν προς την εφημερίδα χθες ότι «όταν το μνημόνιο έφθασε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στο αρχηγείο του FBI, στο τέλος Ιουλίου, πράκτορες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας το εξέτασαν. Αλλά δεν έλαβαν μέτρα σχετικά με τις αιτήσεις για άδεια εισόδου αλλοδαπών φοιτητών, οι οποίοι ζητούσαν να γίνουν δεκτοί σε σχολές εκπαίδευσης πιλότων».