Κόσμος
Πέμπτη, 26 Απριλίου 2012 23:56

ΟΗΕ: Η συριακή κυβέρνηση δεν έχει συμμορφωθεί

Η συριακή κυβέρνηση δεν έχει συμμορφωθεί με το ειρηνευτικό σχέδιο του ΟΗΕ διότι δεν έχει αποσύρει βαρέα όπλα και στρατεύματα από συριακές πόλεις, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Η συριακή κυβέρνηση δεν έχει συμμορφωθεί με το ειρηνευτικό σχέδιο του ΟΗΕ διότι δεν έχει αποσύρει βαρέα όπλα και στρατεύματα από συριακές πόλεις, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο του, εκφράζεται μεγάλη ανησυχία για την κατάσταση αυτή και ζητείται η συμμόρφωση των συριακών αρχών με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει.

Η βία συνεχίζεται στη Συρία παρά το σχέδιο του απεσταλμένου Κόφι Ανάν που καλεί τη συριακή κυβέρνηση να αποσύρει τα στρατεύματα και τα βαρέα όπλα από τα αστικά κέντρα.

Την ίδια ώρα, ο Αραβικός Σύνδεσμος ζητεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία των αμάχων στη Συρία.

«Ο Αραβικός Σύνδεσμος θα αναθέσει στους Αραβες αντιπροσώπους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στη συνάντηση η οποία θα λάβει χώρα την 5η Μαΐου να ζητήσουν από το ΣΑ να προστατεύσει τους Σύρους άμαχους αμέσως», αναφέρεται στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του.

Στην ανακοίνωσή τους οι ΥΠΕΞ του Αραβικού Συνδέσμου τονίζουν ότι η βία εναντίον του συριακού λαού συνεχίζεται και καλούν το συριακό καθεστώς να παράσχει στους άοπλους στρατιωτικούς παρατηρητές του ΟΗΕ, πλήρη ελευθερία κίνησης και να σταματήσει να τιμωρεί ή να σκοτώνει άμαχους που συναντώνται με την ομάδα των Ηνωμένων Εθνών ή της δίνουν πληροφορίες.

Ακτιβιστές κατηγορούν τη Δαμασκό ότι «εκτελεί» ή «συλλαμβάνει» οποιονδήποτε συναντάται με την ομάδα του ΟΗΕ στη Συρία.

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ αλ Αράμπι δήλωσε νωρίτερα, κατά την έναρξη της συνόδου των ΥΠΕΞ, πως ζήτησε από τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού, Μπαν Κι Μουν, να επιταχύνει την αποστολή των παρατηρητών στη Συρία.

«Ο ΟΗΕ καθυστερεί να στείλει τους παρατηρητές του στη Συρία», ανέφερε και πρότεινε να αποσταλούν παρατηρητές που ήδη υπηρετούν σε άλλες αποστολές του Οργανισμού στη Μέση Ανατολή.

Οι ΥΠΕΞ του Αραβικού Συνδέσμου ανέθεσαν στον αλ Αράμπι να διοργανώσει μια συνάντηση με παρατάξεις της συριακής αντιπολίτευσης την 16η και 17η Μαΐου, με στόχο «να συνενωθούν».

Σύμφωνα με Σύρους ακτιβιστές την Πέμπτη, έως και 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση σε σπίτι στη νότια Χάμα. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι πολλά σπίτια έχουν καταστραφεί από ισχυρή έκρηξη. Τα κρατικά μέσα ωστόσο μεταδίδουν ότι 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε σπίτι που χρησιμοποιείτο ως βιομηχανία κατασκευής βομβών από «ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες».

Μετά την έκρηξη, οι ακτιβιστές ανάρτησαν βίντεο στο ίντερνετ που δείχνει σκηνές καταστροφής και σορούς να ανασύρονται από τα ερείπια. Ανέφεραν ότι η έκρηξη προκλήθηκε από βομβαρδισμό από κυβερνητικά στρατεύματα ή ακόμα και από επίθεση με πύραυλο Scud.

Την Τετάρτη, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ δήλωσε σήμερα ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο χρήσης ισχύος στη Συρία εάν το σχέδιο του ΟΗΕ για τον τερματισμό της βίας στη χώρα αποτύχει http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2169816 .