Αθλητικά
Παρασκευή, 27 Απριλίου 2012 01:42

Europa League: Ισπανικός «εμφύλιος» μετά από πέντε χρόνια

Αθλέτικ Μπιλμπάο και Ατλέτικο Μαδρίτης θα διεκδικήσουν το τρόπαιο του Europa League, σε έναν από τους πιο αμφίρροπους τελικούς των τελευταίων ετών.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται πέντε χρόνια μετά. Όπως και την σεζόν 2006/2007 έτσι κι εφέτος ο τελικός του Europa League είναι… ισπανική υπόθεση. Πριν από πέντε χρόνια, Σεβίλλη και Εσπανιόλ «έλυσαν τις διαφορές τους στα πέναλτι» (2-2 έληξε ο τελικός) με την ομάδα της Ανδαλουσίας να παίρνει το τρόπαιο.

Αυτή την φορά στο Βουκουρέστι, το δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκό τρόπαιο, θα διεκδικήσουν Ατλέτικο Μαδρίτης και Αθλέτικ Μπιλμπάο (9 Μαΐου).

Η επιστροφή των Βάσκων

Τριάντα πέντε χρόνια πέρασαν για να παίξει ξανά σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης η Αθλέτικ. Το 1976/1977 οι Βάσκοι έχασαν το τρόπαιο του κυπέλλου UEFA από τη Γιουβέντους, μετά τις διπλές συναντήσεις που διεξήχθησαν.

Το γκολ του Μάρκο Ταρντέλι στο 15΄ χάρισε τη νίκη στη «Μεγάλη Κυρία» με 1-0, ενώ στον επαναληπτικό τελικό στην Ισπανία, ο Ρομπέρτο Μπέτενγκα έβαλε μπροστά τη «Γιούβε» στο 7΄. Οι γηπεδούχοι κατάφεραν να πάρουν τη νίκη γοήτρου, χάρη στα γκολ των Τσούρουκα (11΄) και Κάρλος (78΄), όχι όμως και το τρόπαιο που πανηγύρισαν οι Ιταλοί.

Ατλέτικο…όπως το 2010

Η απουσία της Ατλέτικο Μαδρίτης από τελικό κράτησε μόλις 2 χρόνια. Στην Αρίνα του Αμβούργου, οι «ροχιμπλάνκος» με δύο γκολ του Ντιέγκο Φορλάν (το δεύτερο στο 116 της παράτασης) είχαν επικρατήσει 2-1 της Φούλαμ και πανηγύρισαν την κατάκτηση του Europa League.