Τεχνολογία-Επιστήμη
Παρασκευή, 27 Απριλίου 2012 10:39

MIT: Φτιάξτε το δικό σας - φθηνό και «πράσινο» - κινητό τηλέφωνο

Θέλετε να αγοράσετε καινούριο κινητό τηλέφωνο, όμως δεν σας καλύπτει κανένα απ' όσα κυκλοφορούν στην αγορά;

Θέλετε να αγοράσετε καινούριο κινητό τηλέφωνο, όμως δεν σας καλύπτει κανένα απ' όσα κυκλοφορούν στην αγορά; Διδακτορικός φοιτητής στο ΜΙΤ Media Lab εφηύρε μια συσκευή, η οποία μπορεί να μη θυμίζει σε τίποτα iPhone ή Blackberry, να μην είναι «έξυπνη» και να μη στέλνει καν γραπτά μηνύματα, αλλά έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό: μπορείτε να την κατασκευάσετε εσείς ο ίδιος, όπως θέλετε.

Ο Ντέιβιντ Μέλις και η ομάδα του ελπίζουν το ξύλινο κινητό τους τηλέφωνο να αλλάξει τον τρόπο, με τον οποίο κατασκευάζονται οι συσκευές, επιτρέποντας στους ίδιους τους χρήστες να αποκτήσουν αυτό ακριβώς που θέλουν αντί να εξαρτώνται από τις εταιρίες που επιλέγουν πώς θα μοιάζει εξωτερικά ή τι χαρακτηριστικά θα περιλαμβάνει το προϊόν τους.

Το τηλέφωνο αποτελείται από εξαρτήματα, τα οποία οποία είναι ευρέως διαθέσιμα. Το πρωτότυπο κατασκευάστηκε με κόντρα πλακέ και ένα λεπτό φύλλο ξύλου. Τροφοδοτείται από μια συμβατική μπαταρία των 9 βολτ, η οποία απλά αντικαθίσταται μόλις η ισχύς της εξαντληθεί και παίρνει κανονική κάρτα SIM. Έχει ανάλυση οθόνης μόλις 160x128 pixel, όπως κάποια από τα πρώτα κινητά τηλέφωνα που κυκλοφόρησαν, όμως είναι πλήρως λειτουργικό: πραγματοποιεί και δέχεται κλήσεις, ενώ διαθέτει ακόμη και αναγνώριση κλήσεων. Δεν υποστηρίζει βέβαια την πρόσβαση στο Διαδίκτυο ή την εγκατάσταση εφαρμογών...

Ο Μέλις λέει ότι θα αναρτήσει στο Ίντερνετ τεχνικές λεπτομέρειες, ώστε ο καθένας να είναι σε θέση να κατασκευάσει τη συσκευή, τα εξαρτήματα της οποίας του στοίχισαν 150 δολάρια, δηλαδή περίπου 114 ευρώ.

«Με τη δημιουργία και τη διάθεση σχεδίων ανοιχτού κώδικα για το κύκλωμα και το περίβλημα του τηλεφώνου, ελπίζουμε να ενθαρρύνουμε τη διάδοση των εξατομικευμένων, διαφορετικών συσκευών», εξηγεί ο Ντέιβιντ Μέλις. «Απελευθερωμένοι από τους περιορισμούς της μαζικής παραγωγής, σχεδιάζουμε να δοκιμάσουμε διαφορετικά υλικά, σχήματα και λειτουργίες, ελπίζοντας ότι το πρότζεκτ θα μας βοηθήσει να εξερευνήσουμε και να διευρύνουμε τα όρια του do-it-yourself».