Κόσμος
Παρασκευή, 27 Απριλίου 2012 12:00

Στη Συρία μέχρι τη Δευτέρα άλλοι 15 παρατηρητές

Αλλοι 15 παρατηρητές του ΟΗΕ, από τη συνολική αρχική δύναμη των 30, αναμένονται στη Συρία μέχρι τη Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του κοινού ειδικού απεσταλμένου ΟΗΕ και Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Αναν.

Αλλοι 15 παρατηρητές του ΟΗΕ, από τη συνολική αρχική δύναμη των 30, αναμένονται στη Συρία μέχρι τη Δευτέρα, ενώ καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την ανάπτυξη της πλήρους δύναμης των 300 παρατηρητών, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του κοινού ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, Κόφι Αναν.

«Αναμένουμε ότι και οι 30 θα βρίσκονται εκεί μέχρι τα τέλη Απριλίου, την Δευτέρα», δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του Aναν, Αχμαντ Φάουζι.

«Δεν υπάρχει καθυστέρηση... Είναι ολόκληρη διαδικασία. Αναπτύσσονται με εντυπωσιακή ταχύτητα», πρόσθεσε.

Οι Σύροι ακτιβιστές εκφράζουν, πάντως, απογοήτευση για το ρυθμό ανάπτυξης της δύναμης των παρατηρητών.

Ανώτατος αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα χρειαστεί ένας μήνας για να αναπτυχθούν οι πρώτοι 100 παρατηρητές στην περιοχή παρότι ο Οργανισμός επιδιώκει την επίσπευση του ρυθμού ανάπτυξής τους.

Ο Φάουζι ανέφερε ότι χρειάζεται χρόνος για να επικοινωνήσει με τα κράτη μέλη και για εκείνα να συμφωνήσουν να μεταφέρουν στην περιοχή στρατιωτικές δυνάμεις από άλλες ειρηνευτικές αποστολές των Ηνωμένων Εθνών.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε αρχικά την αποστολή μιας ομάδας από 30 παρατηρητές και το περασμένο Σάββατο συμφώνησε στην αποστολή συνολικά έως και 300 άοπλων παρατηρητών.

Σύμφωνα με τον Φαουζί, δύο μέλη της πρώτης αποστολής βρίσκονται ήδη στη Χάμα και επισκέφθηκαν τον τόπο της έκρηξης.

Όπως είπε, «απαιτείται χρόνος για να λάβεις έγκριση από τα κράτη μέλη, να τους αποσπάσεις (τους παρατηρητές), να τους εξοπλίσεις, να συγκεντρώσεις τον εξοπλισμό τους και να πραγματοποιήσεις την μεταφορά τους».