Πολιτιστικά
Κυριακή, 29 Απριλίου 2012 07:33

Η ακόρεστη «Δίψα» του «Κοινωνικού Θεατροπωλείου»

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) απογείωσε την κοινωνική του πολιτική με τον θεσμό του «Κοινωνικού Θεατροπωλείου», ο οποίος συνεχίζεται με το έργο των Εβελίνας Παπούλια και Μαίρης Καλδάρα, «Δίψα», που παρουσιάζεται στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών, σε σκηνοθεσία Εβελίνας Παπούλια.

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) απογείωσε την κοινωνική του πολιτική με τον θεσμό του «Κοινωνικού Θεατροπωλείου», ο οποίος συνεχίζεται με το έργο των Εβελίνας Παπούλια και Μαίρης Καλδάρα, «Δίψα», που παρουσιάζεται στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών, σε σκηνοθεσία Εβελίνας Παπούλια.

Το έργο

Ο Χάρρυ Ζαντ είναι ένας ταλαντούχος μουσικός, με πολλές αποτυχημένες προσπάθειες. Όλη του τη ζωή πάλευε να μην ενταχθεί στο σύστημα, αλλά έρχεται η ημέρα που μια παλιά του φίλη εμφανίζεται ξανά στη ζωή του, αλλαγμένη και πετυχημένη, ως μάνατζερ καλλιτεχνών, και τον οδηγεί στην καριέρα που ονειρευόταν. Όμως ο Χάρρυ, βιώνει μια εσωτερική μάχη. Η σωματική του ενέργεια ελαττώνεται, οι άμυνες του καταρρέουν. Τα πρόσωπα που τον κυκλώνουν αλλάζουν, μεταμορφώνονται, τον κατατροπώνουν.

Οι δημιουργοί

Η Εβελίνα Παπούλια και η Μαίρη Καλδάρα σημειώνουν: «Η Δίψα των ανθρώπων, η αλαζονεία τους, η επιθυμία τους για αναγνώριση και δόξα τους μεταμορφώνει σε «ενεργειακά βαμπίρ». Μπροστά στα θέλω τους, μπορούν να κάνουν τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα. Ρουφάνε την ενέργεια των πραγματικά χαρισματικών ανθρώπων, για να παρουσιάζουν τα επιτεύγματα άλλων ως δικά τους. Αν κάποια στιγμή ο δημιουργός γυρίσει την πλάτη του στη δόξα, τότε το σύστημα τον κατατροπώνει.

Ο άνθρωπος είναι το πιο εύπλαστο υλικό. Ανάλογα με τις συνθήκες, ζει και επιβιώνει! Προσαρμόζεται και βρίσκει άλλοθι για να συμβιβαστεί. Το ανθρώπινο είδος είναι μαγικό… μπορεί να σε εκπλήξει με τις πράξεις του και τα όριά του. Ανάλογα με τις συνθήκες, ζει και… αλλάζει. Μα πάνω από όλα αλλάζει για τη δόξα! Οι ακατάπαυστες μεταμορφώσεις της δόξας κάνουν τους ανθρώπους να μεταλλάσσονται, για να μπορέσουν να καταπραΰνουν τη δίψα τους για αυτήν!».

Το «Κοινωνικό Θεατροπωλείο»

Το ΚΘΒΕ, στα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς του, καλεί τους θεατές να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις του, καταβάλλοντας -αντί εισιτηρίου- τρόφιμα μακράς διαρκείας, τα οποία θα διατεθούν στα Κοινωνικά Ιδρύματα: «Το Χαμόγελο του παιδιού», «Ελληνικό Παιδικό Χωριό», Ίδρυμα Ορφανοτροφείο Θηλέων «Η Μέλισσα», Παπάφειο Ίδρυμα και Ξενώνας Προστασίας Αγάμων Μητέρων «Το Σπίτι της Μαρίας».

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Εβελίνα Παπούλια, Mapping – σκηνογραφία - φωτισμοί: Στάθης Μήτσιος, κοστούμια: Έρη Λότου, μουσική: Zand the Band - Φώτης Παπαθεοδώρου, sound design: Φώτης Παπαθεοδώρου, χορογραφία - κίνηση: Εβελίνα Παπούλια - Πόλυ Βόικου, βοηθός σκηνοθέτη: Αλίκη Μπομποτά, οργάνωση παραγωγής: Αθηνά Σαμαρτζίδου. Διανομή (με σειρά εμφάνισης): Απόστολος Ψυχράμης (Χάρρυ Ζαντ), Σοφία Καλπενίδου (Ενέργεια), Πόλυ Βόικου (Τσάστιτη Μαουντρέλ), Εβελίνα Παπούλια (Γυναίκα), Φώτης Παπαθεοδώρου (Τάμερ Φλάντερς).

Πληροφορίες

Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών (Πειραματική Σκηνή), Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη – Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 288000. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο 28, Κυριακή 29 Απριλίου, στις 21.00. Κρατήσεις: 2315 200200, ταμείο θεάτρου έως και μία ώρα πριν την έναρξη κάθε παράστασης.