Πολιτιστικά
Δευτέρα, 30 Απριλίου 2012 13:19

Έκθεση φωτογραφίας από τη ζωή και το έργο του Δημήτρη Ψαθά

Τα εβδομήντα της χρόνια κλείνει φέτος η Μαντάμ Σουσού και το γιορτάζει με την παράσταση που ξεκίνησε από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ενώ τώρα παίζεται στην Αθήνα, στο «Θέατρον» του Ελληνικού Κόσμου.

Τα εβδομήντα της χρόνια κλείνει φέτος η Μαντάμ Σουσού και το γιορτάζει με την παράσταση που ξεκίνησε από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ενώ τώρα παίζεται στην Αθήνα, στο «Θέατρον» του Ελληνικού Κόσμου.

Με αφορμή την παράσταση και τη συμπλήρωση 33 χρόνων από το θάνατο του Δημήτρη Ψαθά, στο φουαγιέ του «Θέατρον» λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας με ανέκδοτο υλικό από την ιστορία της Σουσούς, τη ζωή και το έργο του συγγραφέα της. Η έκθεση - την οποία επιμελείται η εγγονή του, Λένα Νίτσου Ψαθά- περιλαμβάνει ανέκδοτες ιστορικές φωτογραφίες από τα θεατρικά ανεβάσματα της «Μαντάμ Σουσούς», καθώς και μεγάλες στιγμές από τη ζωή του Δημήτρη Ψαθά από τις αναγνώσεις, τις πρόβες αλλά και τις πρεμιέρες των έργων του, με τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου.

Μεταξύ άλλων, ο θεατής θα γνωρίσει όλες τις αγαπημένες πρωταγωνίστριες του συγγραφέα που ζωντάνεψαν την περιλάλητη ηρωίδα του, σε σπάνιες στιγμές. Όλες οι φωτογραφίες προέρχονται από το αρχείο της οικογένειας του Δημήτρη Ψαθά.

Δημήτρης Ψαθάς

Ο Δημήτρης Ψαθάς (1907-1979), υπήρξε Έλληνας δημοσιογράφος, χρονογράφος, ευθυμογράφος, και θεατρικός συγγραφέας. Καταγόταν από την Τένεδο και γεννήθηκε στη Τραπεζούντα του Πόντου τον Οκτώβριο του 1907. Το 1923, μετά το τέλος της μικρασιατικής εκστρατείας εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου τελειώνοντας τις σπουδές του αφιερώθηκε τόσο στη δημοσιογραφία -και ιδιαίτερα στην ευθυμογραφία- όσο και στο θέατρο. Το 1937 εξέδωσε το πρώτο του χιουμοριστικό βιβλίο, με τον τίτλο «Η θέμις έχει κέφια» και τον επόμενο χρόνο το δεύτερο βιβλίο του, «Η Θέμις έχει νεύρα». Το έργο που τον έκανε όμως πανελλήνια γνωστό ήταν το «Μαντάμ Σουσού».

Πληροφορίες

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Αίθουσα Αντιγόνη, Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212 254 0300.