Την παρέμβαση της Ύπατης Εκπροσώπου της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική, Κάθριν Αστον, ζητεί με ερώτησή της η ευρωβουλευτής και επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο Ε.Κ., Μαριλένα Κοππά, υπό τη σκιά της αμφισβήτησης εκ μέρους της Τουρκίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου.
Την παρέμβαση της Ύπατης Εκπροσώπου της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική, Κάθριν Αστον, ζητεί με ερώτησή της η ευρωβουλευτής και επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μαριλένα Κοππά, υπό τη σκιά της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου από την Αγκυρα http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2171152 .
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην Τουρκία να δημιουργήσει τετελεσμένα με μονομερείς και εντελώς αυθαίρετες αποφάσεις. Η έναρξη γεωτρήσεων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και η αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ δυναμιτίζουν τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού», ενώ «η ανοιχτή αμφισβήτηση του δικαιώματος των νησιών της Ρόδου και του Καστελόριζου σε υφαλοκρηπίδα είναι αντίθετη με τους διεθνώς αναγνωρισμένους κανόνες της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας», παρατήρησε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής. «Επιχειρούμε, λοιπόν», πρόσθεσε, «να υπάρξει παρέμβαση εκ μέρους της Ύπατης Εκπροσώπου για συμμόρφωση της Τουρκίας» και εκτίμησε πως «είναι εντελώς απαράδεκτο υποψήφια προς ένταξη χώρα να αμφισβητεί με αυτόν τον τρόπο κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών της Ε.Ε.».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Στις 26 Απριλίου 2012, η Τουρκία ανακοίνωσε την έναρξη γεωτρήσεων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και την επόμενη μέρα δημοσίευσε στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης σειρά αποφάσεων του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου για τη χορήγηση αδειών εκτέλεσης πετρελαϊκών εργασιών σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στην ευρύτερη περιοχή της Ρόδου και του Καστελορίζου, και εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Η έναρξη γεωτρήσεων στην περιοχή της Αμμοχώστου αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ που επιβεβαιώνουν την κυριαρχία και ζητούν το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ η αμφισβήτηση του δικαιώματος των ελληνικών νησιών σε υφαλοκρηπίδα, καθώς και η συμπερίληψη τεμαχίων της κυπριακής ΑΟΖ στους τουρκικούς χάρτες, αντιβαίνει στους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας. Επιπλέον, ξεκάθαρα, η αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της ΕΕ δε συνάδει με την υποχρέωση της υποψήφιας χώρας σχετικά με την τήρηση σχέσεων καλής γειτονίας.
Ερωτάται, κατά συνέπεια, η Ύπατη Εκπρόσωπος:
α) προτίθεται να προβεί στις δέουσες ενέργειες και διαβήματα προς τις τουρκικές αρχές;
β) σκοπεύει, πιο συγκεκριμένα, να υπενθυμίσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το διαπραγματευτικό πλαίσιο ΕΕ-Τουρκίας σχετικά με την τήρηση σχέσεων καλής γειτονίας και τη δημιουργία θετικού κλίματος για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος;
γ) θα ασκήσει τις δέουσες πιέσεις προκειμένου η Τουρκία να υπογράψει και να σεβαστεί τις προβλέψεις της Διεθνούς Συμβάσεως των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας;