Υπέρ μιας «ισχυρής κυβέρνησης κύρους και αποφάσεων, και όχι βιτρίνας» τάσσεται ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Β. Κορκίδης.
Υπέρ μιας «ισχυρής κυβέρνησης κύρους και αποφάσεων, και όχι βιτρίνας» τάσσεται ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Β. Κορκίδης.
«Η επόμενη κυβέρνηση δεν ωφελεί να είναι μεταβατική, ούτε προσωρινή όπως η σημερινή, αλλά να είναι μια ισχυρή κυβέρνηση κύρους και αποφάσεων, και όχι βιτρίνας. Αντίστοιχα, δυναμική, σοβαρή και υπεύθυνη πρέπει να είναι και η εκπροσώπηση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κορκίδης, σε δήλωσή του για τις εκλογές.
Τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα χρειάζεται νέα κυβέρνηση που θα πρέπει να επιδείξει σοβαρότητα στο εξωτερικό και σταθερότητα στο εσωτερικό, και θα αναλάβει εξολοκλήρου την ευθύνη των έργων και των πράξεών της, ενώπιον της ελληνικής κοινωνίας «χωρίς να βρίσκει δικαιολογίες από το παρελθόν και χωρίς να επικαλείται στα δύσκολα την ...καμένη γη που θα παραλάβει».
Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, πρώτη προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η επανεκκίνηση της ανάπτυξης.
Επίσης, ζητεί η νέα κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει και να αξιοποιήσει άμεσα την τρέχουσα περίοδο υλοποίησης του ΕΣΠΑ με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων σε πιο ευέλικτη μορφή, με το σκεπτικό της επιβίωσης των επιχειρήσεων. Τέτοια προγράμματα μπορεί να έχουν την μορφή επιδότησης για εκτέλεση νέων παραγγελιών, για αγορές εμπορευμάτων και πρώτων υλών για κάλυψη αναγκών λόγω καθυστερημένων πληρωμών, δόσεων του ΤΕΜΠΜΕ και δυστοκίας στην αγορά γενικότερα.
Η ΕΣΕΕ εμμένει στην ανάγκη μείωσης των φόρων και υπογραμμίζει: «όλοι μιλάνε όλοι για μείωση των τιμών στην ελληνική αγορά και έχουν δίκιο. Πώς όμως θα έλθει αυτή η μείωση όταν το 1/4 της τιμής ενός προϊόντος φορολογείται; Με τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στο 19%, 9% και 5% οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών θα μειωθούν αισθητά, δίνοντας ανάσες στα νοικοκυριά και τονώνοντας την κατανάλωση».
Υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της σύνδεσης της φορολόγησης των επιχειρήσεων με τη διατήρηση της απασχόλησης, με φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα σε εκείνες τις επιχειρήσεις που δημιουργούν ή διατηρούν θέσεις εργασίας (flat tax 15%).
Η ΕΣΕΕ εξηγεί τη θέση της αναφέροντας ότι στη Βουλγαρία, όπου αυτός ο φόρος είναι στο 10% το βουλγαρικό δημόσιο εισπράττει περισσότερα από το ελληνικό. Και εν τέλει, τα εισπρακτικά ισοδύναμα μέτρα των 11,6 δισ, μέσα στην επόμενη τριετία, θα προέλθουν από την ίδια τη μείωση της φορολογίας και τον περιορισμό της ετήσιας φοροδιαφυγής των 9 δισ, την είσπραξη του ΦΠΑ των 15 δισ. ευρώ, τον ενιαίο φόρο ακινήτων των 3,2 δισ, την αύξηση των συναλλαγών και της ιδιωτικής κατανάλωσης, των κερδών και της φορολογητέας ύλης και βεβαίως από την περικοπή της σπατάλης στο δημόσιο.
Για το θέμα της χρηματοδότησης επισημαίνει ότι το νέο πακέτο των 50 δισ. ευρώ στήριξης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος πρέπει να ανοίξει τις πόρτες των τραπεζών στις βιώσιμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η συμφωνία σύστασης νέου επιχειρηματικού ταμείου εγγυήσεων από το οποίο θα χρηματοδοτηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με κεφάλαια που θα προέρχονται από το ΕΣΠΑ και θα εποπτεύονται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κρίνεται ως μια θετική εξέλιξη.
«Αναμένουμε ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση, η οποία όμως μετατίθεται συνεχώς, θα μπορέσουν οι τράπεζες να βελτιώσουν τις συνθήκες ρευστότητας, ώστε να μπορέσει να ξεκολλήσει η αγορά» τονίζει η ΕΣΕΕ και ζητεί προς αυτήν την κατεύθυνση να πιέσει η νέα κυβέρνηση τις τράπεζες τους εταίρους και τους δανειστές μας.