Κοινωνία
Παρασκευή, 04 Μαΐου 2012 07:33

«Βρίσκομαι σε μεγάλο κίνδυνο», δηλώνει ο Τσεν Γκουανγκτσένγκ

Την επιθυμία του να εγκαταλείψει την Κίνα επανέλαβε ο τυφλός ακτιβιστής Τσεν Γκουανγκτσένγκ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ δήλωσε ότι βρίσκεται «σε μεγάλο κινδυνο» και «σε κρίσιμη κατάσταση».

Την επιθυμία του να εγκαταλείψει την Κίνα επανέλαβε ο τυφλός ακτιβιστής Τσεν Γκουανγκτσένγκ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ δήλωσε ότι βρίσκεται «σε μεγάλο κινδυνο» και «σε κρίσιμη κατάσταση».

Πρόσθεσε πως ελπίζει ότι «η (κινεζική) κυβέρνηση θα τιμήσει τις δεσμεύσεις που υπογράφηκαν ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ για να υπάρξει εγγύηση των δικαιωμάτων» του ως πολίτη.

Ο τυφλός δικηγόρος, ο οποίος βρίσκεται σε νοσοκομείο του Πεκίνου, ανέφερε πως τον επισκέφθηκε κυβερνητικός αξιωματούχος, «κάποιος από το γραφείο προσφύγων», υπηρεσία που δέχεται τα παράπονα των πολιτών.

Κατήγγειλε ακόμη ότι οι αρχές δεν επιτρέπουν στα μέλη της πρεσβείας των ΗΠΑ να εισέλθουν στο νοσοκομείο για να τον επισκεφθούν και πρόσθεσε: «Η γυναίκα μου βγήκε σήμερα το πρωί, αλλά την παρακολουθούν και την κινηματογραφούν. Πιστεύω ότι υπάρχουν μεγάλα προβλήματα επειδή δεν μπορώ να δω τους υπεύθυνους της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν τους έχω δει από προχθές (Τετάρτη)».

Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε ότι ο Τσεν Γκουανγκτσένγκ μπορεί να υποβάλει αίτηση για να σπουδάσει στο εξωτερικό.

«Αυτή τη στιγμή ο Τσεν Γκουανγκτσένγκ υποβάλλεται σε θεραπεία σε νοσοκομείο», αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Λιού Ουεϊμίν, και προσθέτει ότι αν θέλει να σπουδάσει στο εξωτερικό, μπορεί να υποβάλει αίτηση στις αρμόδιες διευθύνσεις σύμφωνα με το νόμο, όπως ακριβώς οποιοσδήποτε άλλος Κινέζος πολίτης.

Υπενθυμίζεται πως ο Κινέζος δικηγόρος κατέφυγε την περασμένη εβδομάδα στην πρεσβεία των ΗΠΑ αφού δραπέτευσε από το σπίτι στο οποίο τελούσε υπό κράτηση. Την Τετάρτη εγκατέλειψε την αμερικανική αποστολή αφού έλαβε διαβεβαιώσεις για την ασφάλειά του καθώς και για την ασφάλεια των οικείων του στην Κίνα. Ωστόσο, αφού συναντήθηκε με τη σύζυγό του και τους φίλους του, ο Τσεν δήλωσε ότι θέλει να εγκαταλείψει τη χώρα.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο