Περιβάλλον
Παρασκευή, 04 Μαΐου 2012 09:57

Η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει πιο αργά απ' όσο πιστεύαμε;

Εικόνες από τη Γροιλανδία, στις οποίες αποτυπώνονται οι αλλαγές στους παγετώνες με την πάροδο του χρόνου, επιφύλασσαν εκπλήξεις σε μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιατλ.

Εικόνες από τη Γροιλανδία, στις οποίες αποτυπώνονται οι αλλαγές στους παγετώνες με την πάροδο του χρόνου, επιφύλασσαν εκπλήξεις σε μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιατλ. Οι επιστήμονες είδαν ότι ναι μεν οι παγετώνες συνεχίζουν να συρρικνώνονται με ταχείς ρυθμούς, όμως μέχρι στιγμής τουλάχιστον, η άνοδος της στάθμης των υδάτων δεν είναι αυτή που προέβλεπαν οι πιο απαισιόδοξοι.

Παρουσιάζοντας τα ευρήματά τους στη επιθεώρηση Science, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η απώλεια πάγου έχει επιταχυνθεί κατά 30% τα τελευταία χρόνια και πως η άνοδος της στάθμης των υδάτων που πυροδοτεί απειλεί πολλές παραθαλάσσιες κοινότητες σε ολόκληρο τον κόσμο. «Είναι βέβαιο ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με σημαντική άνοδο της στάθμης της θάλασσας, όμως κάποια από τα χειρότερα δυνατά σενάρια που ο κόσμος φαντάζεται, είναι μάλλον απίθανο να υλοποιηθούν», λέει η ερευνήτρια Τουίλα Μουν, ειδική σε θέματα παγετώνων.

Μαζί με τους πάγους της Ανταρκτικής, η συρρίκνωση των μόνιμων πάγων της Γροιλανδίας αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα ανόδου της στάθμης της θάλασσας, αφού προσθέτουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς περίπου 250 δισεκατομμύρια τόνους νερού. Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά δορυφορικά δεδομένα ώστε να παρακολουθήσουν την εξέλιξη 200 και πλέον παγετώνων τη δεκαετία 2000-2010.

«Στις προηγούμενες μελέτες υπήρχαν ελάχιστες παρατηρήσεις από μεγάλους παγετώνες», λέει η Μουν. «Βρήκαμε ότι σε καμία περίπτωση δεν οδεύουμε προς την υλοποίηση του χειρότερου σεναρίου, όμως το λιώσιμο των παγετώνων επιταχύνεται και δεν υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη ανάσχεσης.» Η ερευνήτρια επισημαίνει ότι η απώλεια πάγων στη Γροιλανδία οφείλεται κατά το ήμισυ στο λιώσιμό τους με την άνοδο των θερμοκρασιών, αλλά και στην αυξημένη ροή των παγετώνων που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία περισσότερων παγόβουνων στη θάλασσα. Οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στη δεύτερη αιτία.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον δεν είναι η πρώτη που, βασιζόμενη σε δορυφορικά δεδομένα, αποκαλύπτει ότι τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα απ' όσο πίστευαν οι επιστήμονες: πρόσφατη μελέτη κατέδειξε ότι τα Ιμαλάια δεν έχουν χάσει πάγο την τελευταία δεκαετία, ενώ άλλη ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι οι παγετώνες του Καρακορούμ έχουν μεγαλώσει.

Η Μουν εξάλλου τονίζει ότι μία δεκαετία ερευνών δεν αρκεί για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα και πως το μέλλον της Γροιλανδίας παραμένει απρόβλεπτο. Εάν το λιώσιμο των πάγων συνεχίσει να επιταχύνεται, προειδοποιεί, δεν αποκλείεται να επαληθευτούν τελικά οι προβλέψεις για άνοδο της στάθμης της θάλασσας ακόμη και κατά 80 εκατοστά έως το 2100.