Κόσμος
Δευτέρα, 20 Μαΐου 2002 09:59

Κατά της εξωτερικής πολιτικής Μπους, η Ολμπράϊτ

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μαντλίν Ολμπράϊτ κατέκρινε την εξωτερική πολιτική του Αμερικανού προέδρου Τζωρτζ Μπους, υποστηρίζοντας ότι διακρίνεται για έλλειψη συνοχής. «Στα σημαντικά ζητήματα η ομάδα του προέδρου Μπους που είναι αρμόδια για την εξωτερική πολιτική φαίνεται να πάσχει από μια διπολική ταραχή», υποστήριξε η Ολμπράϊτ σε ομιλία της στο Μέντφορντ της Μασαχουσέτης.

Σπάζοντας την αμερικανική παράδοση που θέλει ουδέτερους τους πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους, η Ολμπράϊτ τόνισε ότι «πολλά μέλη της κυβέρνησης Μπους μιλούν μεν για τη σημασία των συμμάχων στην Ευρώπη και την Ασία, αλλά στη συνέχεια ξεχνούν να χρησιμοποιήσουν τις συμμαχίες αυτές για τα προβλήματα αμοιβαίας ασφάλειας. Τα μέλη της κυβέρνησης Μπους τάσσονται υπέρ ενός πιό ανοικτού συστήματος στο παγκόσμιο εμπόριο,αλλά επιβάλουν προστατευτικά μέτρα στον χάλυβα και χορηγούν μεγάλες επιδοτήσεις στους αμερικανούς αγρότες», τόνισε η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, είπε πως «η αιτία του προβλήματος έγκειται στο γεγονός ότι ένα τμήμα της κυβέρνησης πιστεύει πραγματικά στη διεθνή διπλωματία και στο δίκαιο, ενώ το υπόλοιπο είναι λιγότερο ένθερμο σε αυτή την κατεύθυνση».

Εκπρόσωπος του State Department, ερωτηθείς για τις δηλώσεις Ολμπράϊτ, δήλωσε ότι η πρώην υπουργός Εξωτερικών, όπως και όλοι οι Αμερικανοί πολίτες, έχει το δικαίωμα να εκφράζεται καθώς αυτό αποτελεί την ουσία της δημοκρατίας.