Κόσμος
Σάββατο, 05 Μαΐου 2012 13:10

Αίγυπτος: Δυνάμεις του στρατού γύρω από το υπουργείο Αμυνας

Δυνάμεις του στρατού αναπτύχθηκαν γύρω από το υπουργείο Αμυνας στο Κάιρο για να αποτρέψουν νέες διαδηλώσεις μετά το θάνατο ενός στρατιώτη και ενός διαδηλωτή σε συγκρούσεις στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.

Δυνάμεις του στρατού αναπτύχθηκαν γύρω από το υπουργείο Αμυνας στο Κάιρο για να αποτρέψουν νέες διαδηλώσεις μετά το θάνατο ενός στρατιώτη και ενός διαδηλωτή και τον τραυματισμό 373 ανθρώπων σε συγκρούσεις στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Συνεργεία του δήμου καθάρισαν την περιοχή Αμπασίγια από πέτρες και άλλα αντικείμενα που πέταξαν χθες διαδηλωτές εναντίον του στρατού, ο οποίος απάντησε με δακρυγόνα.

Ηταν η δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα που ξέσπασαν συγκρούσεις κοντά στο υπουργείο όπου είχαν συγκεντρωθεί διαδηλωτές για να διαμαρτυρηθούν για τον τρόπο με τον οποίο ο στρατός χειρίζεται τη διαδικασία ανάληψης της εξουσίας από μια μη στρατιωτική κυβέρνηση. Την Τετάρτη σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, τουλάχιστον 18 δημοσιογράφοι δέχθηκαν επιθέσεις, τραυματίσθηκαν ή συνελήφθησαν ενώ κάλυπταν τις συγκρούσεις.

Στρατιωτική πηγή ανέφερε ότι η στρατιωτική εισαγγελία αποφάσισε την προφυλάκιση για 15 ημέρες 179 ανθρώπων μετά τις αιματηρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν προχθες, κοντά στο υπουργείο Αμυνας.

Μετά από πεντάωρη ανάκριση στη διάρκεια της νύχτας, στους κρατουμένους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για επιθέσεις εναντίον στρατιωτών, για συγκέντρωση σε στρατιωτική ζώνη και για παρεμπόδιση του έργου των ενόπλων δυνάμεων. Όλοι τους αρνήθηκαν τις κατηγορίες.

Εξάλλου, η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στο Κάιρο ανακοίνωσε ότι ο σαουδάραβας πρεσβευτής, ο οποίος είχε ανακληθεί πριν από μια εβδομάδα εξαιτίας διπλωματικού επεισοδίου ανάμεσα στις δυο χώρες, επιστρέφει σήμερα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Ο σαουδάραβας πρεσβευτής είχε ανακληθεί μετά τις διαδηλώσεις εναντίον της Σαουδικής Αραβίας με αφορμή τη σύλληψη Αιγύπτιου δικηγόρου στη χώρα.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο