Πολιτική
Σάββατο, 05 Μαΐου 2012 13:22

Ο βελγικός Τύπος για τις εκλογές στην Ελλάδα

Δημοσιεύματα σχετικά με τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν αύριο στην Ελλάδα φιλοξενεί ο βελγικός Τύπος.

Δημοσιεύματα σχετικά με τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν αύριο στην Ελλάδα φιλοξενεί ο βελγικός Τύπος.

«Η τύχη του ευρώ παίζεται στις ελληνικές κάλπες» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της βελγικής εφημερίδας Le Soir.

«Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Γαλλία! Και είναι κατανοητό. Όμως, τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα, αυτήν την Κυριακή, θα μπορούσαν να έχουν μία πολύ πιο γρήγορη επίπτωση στην ευρωζώνη, απ’ ότι η νίκη του Ολάντ» γράφει η εφημερίδα, υπογραμμίζοντας ότι «για να μην θιχτεί το ευρώ, θα πρέπει η Ελλάδα να διαθέτει πολύ σύντομα νέα κυβέρνηση, πεπεισμένη να βάλει σε εφαρμογή τα προγράμματα λιτότητας, που συμφώνησε η προηγούμενη κυβέρνηση με την ΕΕ και το ΔΝΤ».

Στη συνέχεια του αφιερώματός της στις ελληνικές εκλογές η Le Soir αναφέρει: «Αυτή τη φορά, η ψήφος θα είναι πολύ κατακερματισμένη. Δέκα κόμματα αναμένεται να ξεπεράσουν το 3% που χρειάζεται για να εισέλθουν στη Βουλή, αντί για πέντε στις προηγούμενες εκλογές του 2009. Ναι ή όχι στη λιτότητα; Ναι ή όχι στη "κηδεμονία" των ξένων πάνω στη χώρα; Ναι ή όχι στη μετανάστευση; Φαντάζεται κανείς εύκολα ότι, με παρόμοια ερωτήματα, τα παραδοσιακά κόμματα δεν προσελκύουν πια πολύ κόσμο».

Υπενθυμίζει ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ είχε λάβει 44% των ψήφων το 2009, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι δημοσκοπήσεις τού δίνουν 17-19% σήμερα. «Πληρώνει "τοις μετρητοίς" τη διαχείριση του στην κρίση, αν και αυτή συνδέεται, σε μεγάλο μέρος, στα λάθη της προηγούμενης συντηρητικής κυβέρνησης, πριν το 2009» σημειώνει η εφημερίδα.

Συνεχίζοντας αναφέρει ότι «η "δεξιά της δεξιάς" θα μπορούσε να αποκομίσει πάνω από το 15% των ψήφων. Εθνικισμός, λαϊκισμός, ξενοφοβία: αυτό αποτελεί το "εμπόρευμά" του άκρο-δεξιού κόμματος ΛΑΟΣ, στο Κοινοβούλιο από το 2007, με ποσοστό 5,6% το 2009 και δύο νέα κόμματα που αναμένεται να έχουν κάποια επιτυχία: η Χρυσή Αυγή (Νέο Ναζί) και το κόμμα Ανεξάρτητοι Έλληνες (από έναν αποστάτη της ΝΔ)».

Στην άλλη άκρη του πολιτικού τοπίου, υπάρχει επίσης συνωστισμός αναφέρει η Le Soir σημειώνοντας πως «αριστερά του ΠΑΣΟΚ βρίσκουμε πρώτα τη Δημοκρατική Αριστερά, ενάντια στη λιτότητα, αλλά υπέρ της Ευρώπης, η οποία θα μπορούσε να συγκεντρώσει 5 με 9% των ψήφων. Ύστερα ο ΣΥΡΙΖΑ, Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (που αναμένεται να λάβει 10 με 13% των ψήφων) και το παλαιό ΚΚΕ, ζωντανό μνημείο των σταλινικών χρόνων (10% αντί 7,5% το 2009)».

Κατά την εφημερίδα είναι απίθανο η «αριστερά της αριστεράς» να μπορέσει να συγκροτήσει πλειοψηφία. Πρώτον, διότι «οι συντελεστές της μισούνται, με ένα σθένος άξιο της ταξικής πάλης. Δεύτερον, το εκλογικό σύστημα ευνοεί πολύ το πρώτο κόμμα».

«Τόσο το καλύτερο για την Ευρωζώνη!» επισημαίνει η Le Soir. Και αυτό διότι όπως αναφέρει «εάν δεν λάβει την πλειοψηφία σε έδρες, η ΝΔ θα μπορούσε να βρεθεί σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Ποιος θα είναι τότε πρωθυπουργός; Ο Αντώνης Σαμαράς, αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, το οραματίζεται ήδη. Αλλά ο Ευάγγελος Βενιζέλος, νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, συμφωνεί; Ο Λουκάς Παπαδήμος θα μπορούσε να προσκληθεί, για άλλη μία φορά. Δεν θα πρέπει πάντως, για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης, η συγκρότηση της κυβέρνησης να εμπνευστεί, σε ημερολογιακούς όρους, από το προηγούμενο παράδειγμα του Βελγίου».

Στο χθεσινό της φύλλο η οικονομική εφημερίδα L'ECHO δημοσιεύει φωτογραφία οπαδών της ΝΔ με σημαίες με τίτλο: «Μείωση δαπανών για τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές» Στο δημοσίευμα υπάρχει το εξής σχόλιο: «Το ελληνικό υπουργείο Εσωτερικών είναι ικανοποιημένο γιατί μπόρεσε να διοργανώσει την ψηφοφορία, που θα διεξαχθεί αυτήν την Κυριακή, με λιγότερο από 50 εκατ. ευρώ, ενώ ο λογαριασμός του 2009 είχε ανέλθει στα 83 εκατ. ευρώ. Τα έξοδα σε προεκλογικό υλικό περιορίστηκαν σε 8,5 εκατ. αντί 15,5 εκατ. πριν από τρία χρόνια».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ