Περιβάλλον
Δευτέρα, 07 Μαΐου 2012 10:00

Περού: «Συναγερμός» για εκατοντάδες νεκρά δελφίνια, πελεκάνους

Η κυβέρνηση του Περού απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην προσεγγίζουν τις ακτές, στο βόρειο τμήμα της χώρας, μετά από τον εντοπισμό εκατοντάδων νεκρών δελφινιών και πελεκάνων, τις τελευταίες εβδομάδες.

Η κυβέρνηση του Περού απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην προσεγγίζουν τις ακτές, στο βόρειο τμήμα της χώρας, μετά από τον εντοπισμό εκατοντάδων νεκρών δελφινιών και πελεκάνων, τις τελευταίες εβδομάδες. Οι αρχές δεν γνωρίζουν σε τι οφείλονται οι μαζικοί θάνατοι, όμως το υπουργείο Γεωργίας της χώρας αποκλείει το ενδεχόμενο οι πελεκάνοι να είχαν προσβληθεί από κάποιο στέλεχος της γρίπης των πτηνών.

Όλα άρχισαν το Φεβρουάριο, όταν στις ακτές του βορείου Περού άρχισαν να ξεβράζονται νεκρά δελφίνια. Οι μέρες περνούσαν και οι θάνατοι πολλαπλασιάζονταν, φθάνοντας σχεδόν τους 900. Ανάμεσα στις θεωρίες που διατυπώθηκαν ήταν ότι το συμβάν οφείλεται σε κάποιον ιό που πλήττει μόνο τα συμπαθή θαλάσσια θηλαστικά ή σε σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων που πραγματοποιούνταν στην περιοχή από αμερικανικό όμιλο.

Σημειώνεται ότι, λίγους μήνες νωρίτερα, τέτοιες ερευνητικές δραστηριότητες είχαν συνδεθεί με το θάνατο δεκάδων δελφινιών ανοιχτά της Λουιζιάνα. Οι αμερικανικές αρχές μάλιστα έδωσαν τότε εντολή να διακοπούν οι έρευνες, εν μέσω φόβων ότι τα ηχητικά κύματα υψηλής έντασης θα σκότωναν περισσότερα κήτη.

Το μακάβριο θρίλερ συνεχίζεται τώρα με τον εντοπισμό πάνω από 1.200 νεκρών πτηνών, περίπου τα μισά από τα οποία είναι πελεκάνοι, σε πολλές ακτές του Περού. Οι πρώτες αναλύσεις δειγμάτων έδειξαν ότι τα πτηνά ήταν υποσιτισμένα, όπως οι υγειονομικές αρχές δεν θεωρούν πως αυτή ήταν η αιτία θανάτου τους. Κάποιοι πιστεύουν ότι «ένοχος» για το μαζικό θάνατο των πτηνών είναι κάποια αρρώστια ή μικροοργανισμοί που ίσως δηλητηρίασαν την τροφική αλυσίδα από κάτω προς τα πάνω, όμως κυβερνητική επιτροπή δεν βρήκε καμία τέτοια ένδειξη.

Παρότι στο Περού δεν είναι περίοδος αιχμής για τον τουρισμό, πολλοί είναι αυτοί που κολυμπούν και κάνουν σέρφινγκ στις παραλίες βόρεια της πρωτεύουσας Λίμα. «Το υπουργείο Υγείας καλεί τον πληθυσμό να αποφεύγει τις επισκέψεις σε παραλίες, έως ότου αρθεί ο συναγερμός», αναφέρει κυβερνητική ανακοίνωση. Μέχρι στιγμής, οι υγειονομικές αρχές έχουν ελέγξει για νεκρούς πελεκάνους 18 παραλίες στη Λίμα και γύρω από αυτήν, όμως δεν έγινε καμία ανακοίνωση για τα ευρήματά τους.

Μαζικοί θάνατοι πελεκάνων είχαν καταγραφεί και το 1997 στο Περού. Οι αρχές τους είχαν τότε αποδώσει ενοχοποιήσει την έλλειψη σε αντσούγιες, με τις οποίες τρέφονται τα πτηνά, λόγω του φαινομένου Ελ Νίνιο.