Επικρίσεις κατά του νεοεκλεγέντα προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, διατυπώνει ο βρετανικός Τύπος, καταλογίζοντάς του ότι πουλά «ψευδαισθήσεις», πρεσβεύοντας μία πολιτική που απομακρύνεται από τη λιτότητα.
Επικρίσεις κατά του νεοεκλεγέντα προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, διατυπώνει ο βρετανικός Τύπος, καταλογίζοντάς του ότι πουλά «ψευδαισθήσεις», πρεσβεύοντας μία πολιτική που απομακρύνεται από τη λιτότητα.
Συγκεκριμένα, η εφημερίδα The Times θεωρεί ότι η νίκη του Ολάντ επί του Νικολά Σαρκοζί ήταν «το εύκολο μέρος» και εκτιμά ότι «θα είναι πολύ πιο δύσκολο να επιλυθούν τα οικονομικά προβλήματα της Γαλλίας και να βοηθηθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση να ξεπεράσει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση στην ιστορία της».
«Ο κ. Ολάντ δεν φείδεται ψευδαισθήσεων. Η μεγαλύτερη ψευδαίσθηση είναι ότι η οικονομική αδυναμία της Γαλλίας μπορεί να αντιμετωπισθεί με έναν ενισχυμένο ρόλο του Κράτους και ότι η κρίση στην ευρωζώνη μπορεί να αμβλυνθεί με την επαναδιαπραγμάτευση της συνθήκης δημοσιονομικής πειθαρχίας, την οποία προώθησαν οι κ.κ. Μέρκελ και Σαρκοζί...Η Γαλλία δεν μπορεί να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της παρά με τη μείωση των δαπανών. Είναι ένα μήνυμα το οποίο δεν μπορεί να αγνοήσει ο κ. Ολάντ», προειδοποιεί η εφημερίδα στο κύριο άρθρο της.
Από την πλευρά της η Daily Telegraph προειδοποιεί ότι «η Ευρώπη απορρίπτει την λιτότητα, αλλά δεν υπάρχει ήπια λύση» και τονίζει ότι «οι εκλογές αυτού του Σαββατοκύριακου στη Γαλλία και την Ελλάδα δείχνουν ότι ένας απατηλός μύθος ριζώνει στην Ευρώπη».
«Αυτό εκφράσθηκε με τον καλύτερο τρόπο από το νέο σοσιαλιστή πρόεδρο της Γαλλίας, τον Φρανσουά Ολάντ, στη νικητήρια ομιλία του: 'Η Ευρώπη μάς παρακολουθεί", είπε με χαρακτηριστική γαλλική μετριοφροσύνη», γράφει η εφημερίδα και προσθέτει:
«Αντί της αναγκαιότητας για θυσίες, μία λαϊκή δοξασία κερδίζει έδαφος, ότι υπάρχει μία μαγική και ανώδυνη λύση στην κρίση. Πρόκειται για μία σκληρή ψευδαίσθηση, την οποία οι πολιτικοί ηγέτες δεν πρέπει να αγνοήσουν».
«Ο νέος πρόεδρος δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να προχωρήσει σε επώδυνες περικοπές», υποστηρίζουν και οι Financial Times, εκτιμώντας ότι η δημοτικότητα του Φρανσουά Ολάντ μπορεί να του δώσει περισσότερο περιθώριο ελιγμών για να εφαρμόσει την πολιτική του.
Αντίθετα, η εφημερίδα The Guardian θεωρεί ότι «η έλευση ενός πραγματιστή σοσιαλιστή και ευρωπαϊστή μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία για τη διάσωση του ευρώ και του ευρωπαϊκού σχεδίου από το νεοφιλελεύθερο δόγμα που θα τα ενταφιάσει».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ