Κόσμος
Τρίτη, 08 Μαΐου 2012 14:57

Τσεχία: Ξεκάθαρο μήνυμα σε Αγκυρα για την κυπριακή προεδρία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη δεν μπορούν να εκβιάζονται από κανένα, τα κράτη-μέλη δικαιούνται να προεδρεύουν, παρατήρησε ο Τσέχος ΥΠΕΞ, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για τη στάση της Τουρκίας έναντι της κυπριακής προεδρίας στην Ε.Ε.

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία αναφορικά με τη στάση της έναντι της κυπριακής προεδρίας στην Ε.Ε., απέστειλε ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών, Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε με την ομόλογό του της Κύπρου Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη δεν μπορούν να εκβιάζονται από κανένα, παρατήρησε ο Τσέχος ΥΠΕΞ, τα κράτη-μέλη δικαιούνται να προεδρεύουν, και αφού εξέφρασε την απογοήτευσή του για την τουρκική στάση, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Αγκυρα θα κατανοήσει πως η κυπριακή προεδρία αποτελεί μια ευκαιρία. Ευχήθηκε επίσης να είναι επιτυχής η προσπάθεια της Κύπρου σε ό,τι αφορά την εξόρυξη υδρογονανθράκων εντός των χωρικών της υδάτων.

Από την πλευρά της, η κ. Μαρκουλλή ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν, ενόψει και της κυπριακής προεδρίας, θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, διμερή και περιφερειακά ζητήματα, όπως και το κυπριακό.

Κληθείσα να σχολιάσει την κατάσταση στην Ελλάδα η Κύπρια υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ευχή «να επιτευχθεί πολιτική σταθερότητα που είναι απαραίτητη για το καλό της χώρας».