Αθλητικά
Τετάρτη, 09 Μαΐου 2012 10:53

Europa League: Ισπανικός «εμφύλιος» στον αποψινό τελικό

Η προτελευταία πράξη πριν το φινάλε της εφετινής αγωνιστικής περιόδου στις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις θα παιχθεί απόψε, στη «Νάσιοναλ Αρένα» του Βουκουρεστίου.

Αθλέτικ Μπιλμπάο και Ατλέτικο Μαδρίτης αναμετρώνται στον 54ο τελικό του Κυπέλλου UEFA (21:45, ΑΝΤ1), που από την περίοδο 2009-10 μετονομάστηκε σε Europa League.

Η πιο «ιδιαίτερη» ομάδα του πλανήτη, η υπερήφανη Αθλέτικ που ανέκαθεν στηριζόταν μόνο σε Βάσκους ποδοσφαιριστές, θα επιδιώξει να κατακτήσει τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο της. Στη συνείδηση των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων, πάντως, είναι ήδη η νικήτρια της διοργάνωσης, αφού για να φτάσει ως τον τελικό «πέταξε» έξω τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με δύο νίκες και φρενήρη επιθετικό ρυθμό, ενώ στη συνέχεια απέκλεισε και τη Σάλκε.

Η Ατλέτικο, που κατάκτησε το Europa League το 2010, θα διεκδικήσει τον τέταρτο ευρωπαϊκό τίτλο της, καθώς ήδη μετρά ένα Κύπελλο Κυπελλούχων κι ένα ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται πάντως και η «μάχη» των πάγκων, ανάμεσα στους Αργεντινούς Μαρσέλο Μπιέλσα (Αθλέτικ) και Ντιέγκο Σιμεόνε. Στο πρωτάθλημα, τη μοναδική φορά που συναντήθηκαν φέτος καθώς ο Σιμεόνε ανέλαβε μεσούσης της περιόδου αντικαθιστώντας τον Γκρεγκόριο Μανθάνο, νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα της Μαδρίτης (29η αγωνιστική, 2-1 στο «Βιθέντε Καλντερόν»).

Αγωνιστικά, η τυπικά γηπεδούχος Ατλέτικο δεν υπολογίζει στον τιμωρημένο Τιάγκο, ενώ η Μπιλμπάο θα ενισχυθεί τελικώς με τους Αμορεμπιέτα (γεννηθείς στη Βενεζουέλα από Βάσκους γονείς) και Μουνιαΐν, οι οποίοι ξεπέρασαν κάποια μικροπροβλήματα που αντιμετώπιζαν. Διαιτητής του αγώνα έχει οριστεί ο Γερμανός Βόλφγκανγκ Σταρκ.