Πολιτική
Τετάρτη, 09 Μαΐου 2012 12:24

Τα διεθνή ΜΜΕ για την Ελλάδα

Αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και κενό εξουσίας στην Ελλάδα «βλέπουν» τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία οι πιθανότητες να βρεθεί η χώρα εκτός της ευρωζώνης αυξάνονται επικίνδυνα.

Αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και κενό εξουσίας στην Ελλάδα «βλέπουν» τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία οι πιθανότητες να βρεθεί η χώρα εκτός της ευρωζώνης αυξάνονται επικίνδυνα.

Στη Βρετανία, το BBC προειδοποιεί για «επικίνδυνο κενό εξουσίας», σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των υπολοίπων παρατάξεων. «Η Ελλάδα δεν θα έχει πρόσβαση στα ξένα δανεικά κεφάλαια, με αποτέλεσμα να έρθει ξανά αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ», σημειώνει ο ανταποκριτής του βρετανικού πρακτορείου.

Για μεταστροφή της Ευρώπης προς μια αναπτυξιακή κατεύθυνση κάνει λόγο ο Guardian, στον απόηχο των ανατρεπτικών εκλογών αποτελεσμάτων στη Γαλλία και την Ελλάδα. «Σε αποτέλεσμα των εκλογικών σεισμών στην Ελλάδα και τη Γαλλία, οι Βρυξέλλες ζητούν στροφή προς την ανάπτυξη στην ΕΕ, την ώρα που ο νέος αριστεριστής ηγέτης στην Αθήνα ανεβάζει τους τόνους κατά της λιτότητας στη χώρα», αναφέρει το δημοσίευμα.

Μια ακόμη βρετανική εφημερίδα, ο Independent, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας μας, καθώς «ο λαός απορρίπτει τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πακέτο διάσωσης».

Η θέση της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ κρέμεται από μία κλωστή, προειδοποιούν οι αναλυτές, καθώς η αριστερά κέρδισε μεγάλο μέρος των Ελλήνων ψηφοφόρων απορρίπτοντας τους όρους της διεθνούς συμφωνίας διάσωσης που έχει συνάψει η προηγούμενη κυβέρνηση. «Χωρίς συμφωνία για κυβέρνηση συνεργασίας και δεδομένης της πολυκομματικής βουλής που ανέδειξαν οι εκλογές, το πιθανότερο είναι να γίνουν νέες εκλογές τον επόμενο μήνα», αναφέρει το άρθρο.

Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η ουσιαστική ανησυχία έγκειται στο ότι εάν οι επενδυτές υποστούν απώλειες από τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα, θα αποσύρουν μαζικά τα χρήματά τους από τα ισπανικά και ιταλικά ομόλογα, ωθώντας και αυτές τις χώρες στον δρόμο της διάσωσης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, ύψους 500 δισ. ευρώ δεν αρκεί για να σώσει την Ιταλία. «Και μόνο η σκέψη είναι τρομαχτική», σημειώνει η Βικτώρια Κάντμαν από την Investec.

«Η ελληνική αριστερά επιτίθεται στη “βάρβαρη” λιτότητα» τιτλοφορείται το σημερινό δημοσίευμα των Financial Times. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η Ελλάδα κατευθύνεται προς μετωπική σύγκρουση με τους διεθνείς δανειστές της, μετά την ανάδειξη του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς στις εκλογές.

Σε άλλο άρθρο της βρετανικής εφημερίδας αναφέρεται ότι η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει αυξηθεί στο 90% για ορισμένους διεθνείς επενδυτικούς οίκους.

Το δημοσίευμα επικαλείται αναλυτές, οι οποίοι δηλώνουν ότι οι αγορές ετοιμάζονται για μία έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, επικαλούμενοι την υποχώρηση πάνω από 10% των τιμών των ελληνικών μετοχών το τελευταίο διήμερο και την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου πάνω από 200 μονάδες βάσης.

Η βασική ανησυχία πολλών επενδυτών και αναλυτών είναι ο πολιτικός κίνδυνος, καθώς οι Έλληνες ψηφοφόροι έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα ότι είναι κουρασμένοι από τα μέτρα σκληρής λιτότητας. Χωρίς τα δάνεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ, η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να καλύψει τις συντάξεις, τους μισθούς και τις υποχρεώσεις εξυπηρέτησης του χρέους τον επόμενο μήνα και με ένα τέτοιο σενάριο οι αναλυτές λένε ότι μπορεί να πυροδοτηθεί η έξοδος από το ευρώ.

«Αν η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, τότε αυτό μπορεί να επιταχύνει την έξοδο» δήλωσε στους FT ο αναλυτής της RBS, Χάρβιντερ Σάιαν. Ο ίδιος, φοβάται ότι η πρώτη έξοδος μίας χώρας θα προκαλούσε έντονη αβεβαιότητα και μεγάλες δυσκολίες για όλη την Ευρωζώνη. Θα μπορούσε να προκαλέσει πιέσεις στις αγορές κρατικών ομολόγων άλλων περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης και ακόμη να οδηγήσει άλλες χώρες να εγκαταλείψουν το κοινό νόμισμα.

Στη Γερμανία, αν υπήρχε πιο ισχυρή λέξη από την «καταστροφή» θα την χρησιμοποιούσαν σήμερα οι αρθρογράφοι για να περιγράψουν την μετεκλογική κατάσταση στην Ελλάδα, σημειώνει η ελληνόφωνη έκδοση της Deutsche Welle.

«Γνωστό τροπάριο» χαρακτηρίζει ο αρθρογράφος της Frankurter Allgemeine Zeitung τις δηλώσεις Τσίπρα πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιστρέψει τα χρέη της και θα επαναδιαπραγματευτεί το μνημόνιο. «Προφανώς οι Έλληνες εταίροι μας δεν έχουν αντιληφθεί ότι η πολιτική του Βερολίνου έναντι της Ελλάδας δέχεται σφοδρή κριτική εντός της χώρας. Τι θα γίνονταν, αν οι Γερμανοί σταματούσαν τη χορήγηση κάθε βοήθειας;» διερωτάται ο σχολιαστής.

Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung επιγράφει το σχόλιό της με τον τίτλο «Εν όψει εκλογών», καθώς εκτιμά ότι το μόνο πιθανό σενάριο εξόδου από την μετεκλογική κρίση είναι η νέα προσφυγή στις κάλπες. Επίσης, επισημαίνει τις δύο τάσεις που αποφασίζουν για την τύχη της Ευρώπης: τον λαϊκισμό και τον εθνικισμό.

«Για να σπάσουν οι δύο αυτές τάσεις υπάρχουν δύο προϋποθέσεις» υποστηρίζει ο δημοσιογράφος. «Κατ΄ αρχάς, θα πρέπει ο Ολάντ να αποσύρει τη δήθεν δυνατότητα επιλογής ανάμεσα στην πολιτική λιτότητας και την ανάπτυξη και, δεύτερον, η Αθήνα θα πρέπει να πάρει σκληρές αποφάσεις τους επόμενους μήνες. «Αν δεν σχηματιστεί κυβερνητική πλειοψηφίας για να συνεχιστεί η προδιαγεγραμμένη πορεία προς τη σωτηρία, τότε δεν απομένει παρά το χάος, η οικονομική κατάρρευση και η ανεξέλεγκτη έξοδος από το ευρώ», καταλήγει ο Γερμανός σχολιαστής.»

Μια διαφορετική οπτική γωνία στα τεκταινόμενα στην Ελλάδα παρουσιάζει η αριστερή εφημερίδα TAZ. «Τι θα γίνονταν η Ελλάδα αν συνέχιζε αυτή την τυφλή πολιτική λιτότητας; Αυτή η ερώτηση μοιάζει να μην απασχολεί τους κυρίους των χρηματαγορών. Θα έπρεπε όμως. Γιατί το ότι οι Έλληνες εξέλεξαν ακραία κόμματα οφείλεται ακριβώς σε αυτό. Αν λοιπόν οι χρηματαγορές ενδιαφέρονταν πραγματικά για σταθερότητα, δεν θα υποστήριζαν μια τέτοια καταστροφική πολιτική όπως ακολουθείται αναγκαστικά στην ευρωζώνη υπό την ηγεσία της Αγκελα Μέρκελ» καταλήγει ο σχολιαστής.

Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, το Reuters συμφωνεί ότι το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών είναι το πιθανότερο, καθώς οι παρατάξεις που απαρτίζουν το κοινοβούλιο έχουν ριζικές διαφωνίες σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να διαχειριστεί την κρίση η Ελλάδα.

Καθώς η πιθανότητα εξόδου της χώρας από το ευρώ αυξάνεται, σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές, το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο μια τέτοια εξέλιξη θα είναι καταστροφή για την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του Reuters, Νάιτζελ Στίβενσον, η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ θα αποδειχθεί διαχειρίσιμη και όχι καταστροφική. Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, οι επιπτώσεις στο οικονομικό σύστημα θα ήταν περιορισμένες, καθώς οι επενδυτές έχουν ήδη περικόψει τις θέσεις τους σε ομόλογα των υπερχρεωμένων κρατών της περιφέρειας.

Με το κοινοβούλιο κατακερματισμένο και τους αρμόδιους χάραξης πολιτικής στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο να επιμένουν για συνέχιση της Ελλάδας στον προδιαγεγραμμένο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, η χώρα βρίσκεται ξανά στο χείλος της εξόδου από την ευρωζώνη, σημειώνει το Bloomberg.

Πίσω από την ψύχραιμη σχετικά αντίδραση των χρηματαγορών στην πολιτική αναστάτωση που επικρατεί στην Ελλάδα κρύβεται ο κίνδυνος να κατευθύνεται η χώρα προς την έξοδο από την ευρωζώνη, κάτι που θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες, επισημαίνει η Wall Street Journal.

Η αμερικανική εφημερίδα, ωστόσο, φαίνεται πιο αισιόδοξη, καθώς θεωρεί ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις που κρατούν την ευρωζώνη ενωμένη, καθώς οι επενδυτές δεν θεωρούν ότι ήρθε η στιγμή για ένα σχίσμα στη ζώνη του ευρώ.

«Η υπομονή της Γερμανίας με την Ελλάδα εξαντλείται», τιτλοφορείται το δημοσίευμα των The New York Times, το οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η οργή [της Γερμανίας] για την Ελλάδα είναι αναμφισβήτητη. «Επικρατεί ολοένα περισσότερο η άποψη ότι είναι στο χέρι της Ελλάδας να παραμείνει στο ευρώ τηρώντας τις δεσμεύσεις της».

Σύμφωνα με τους αναλυτές που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα, μία πιθανότητα είναι να καταβάλει η τρόικα στην Ελλάδα αυστηρά τα χρήματα που χρειάζονται για τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, παρακρατώντας τα υπόλοιπα μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο. Το πιο πιθανό σενάριο είναι οι δανειστές να δεχθούν να επαναδιαπραγματευθούν τους όρους του μνημονίου δίνοντας προοπτική στη νέα κυβέρνηση.

Υπάρχει, όμως, και η πιθανότητα η τρόικα να αρνηθεί να εκταμιεύσει νέα κονδύλια, όπως έκανε το ΔΝΤ στην Αργεντινή πριν από μια δεκαετία, όταν η κυβέρνηση δεν κατάφερε να εκπληρώσει τους όρους της συμφωνίας. Ακόμη και αν επαληθευτεί το χειρότερο σενάριο ,όμως, εκτιμούν οι αναλυτές, η Ευρώπη θα είναι προετοιμασμένη.