Αθλητικά
Πέμπτη, 10 Μαΐου 2012 00:55

Europa League: Σιμεόνε...ο τρίτος

Μεγάλη βραδιά η χθεσινή για τον τεχνικό της Ατλέτικο Μαδρίτης, Ντιέγκο Σιμεόνε, ο οποίος έγραψε με «χρυσά γράμματα» το όνομά του στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Οδηγώντας την Ατλέτικο Μαδρίτης στην κατάκτηση του Europa League (πρώην κυπέλλου UEFA), στο Βουκουρέστι, ισοφάρισε το ρεκόρ που κατείχαν οι Ντίνο Τζοφ και Χούουμπ Στέφενς. Ο Ιταλός, ο Ολλανδός κι εδώ και λίγες ώρες ο Αργεντινός, έχουν πανηγυρίσει παρόμοια κύπελλα τόσο ως παίκτες, όσο και ως προπονητές.

Ο 42χρονος πήρε ξανά στα χέρια του το τρόπαιο μετά από 14 χρόνια, όταν στον τελικό του Κυπέλλου UEFA το 1998, στο Παρκ ντε Πρενς, αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης με την φανέλα της Ίντερ (3-0 επί της Λάτσιο).

Όσον αφορά τους Ντίνο Τζοφ και Χούουμπ Στέφενς, ο πρώτος πανηγύρισε το Κύπελλο UEFA ως γκολκίπερ της Γιουβέντους, όταν στον τελικό του 1997 η «Βέκια Σινιόρα» είχε νικήσει την Αθλέτικ Μπιλμπάο και 13 χρόνια μετά (1990) ως τεχνικός της Τορίνο είχε οδηγήσει την ομάδα στη νίκη επί της Φιορεντίνα.

Στην περίπτωση του Ολλανδού, ήταν αμυντικός της Αϊντχόφεν όταν επικράτησε της Μπαστιά στον τελικό του 1978 και μετά, το 1997, ως προπονητής οδήγησε τη Σάλκε στην κατάκτηση του τροπαίου εις βάρος της Ίντερ.

Ο Σιμεόνε, επίσης, έγινε ο τέταρτος μη Ευρωπαίος προπονητής που κατακτά το συγκεκριμένο τρόπαιο, ακολουθώντας τα χνάρια των συμπατριωτών του, Λουίς Καρνίλια, Χελένιο Ερέρα και Αλφρέντο Ντι Στέφανο.