Πολιτική
Πέμπτη, 10 Μαΐου 2012 06:51

Κορυφώνεται η διαδικασία των διερευνητικών εντολών

Στο Προεδρικό Μέγαρο θα μεταβεί στις 13.00, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να επιστρέψει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά την αποτυχημένη κατάληξη των επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς. Τη σκυτάλη παίρνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος θα λάβει την τρίτη και τελευταία διερευνητική εντολή.

Στο Προεδρικό Μέγαρο θα μεταβεί στις 13.00, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να επιστρέψει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά την αποτυχημένη κατάληξη των επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Τη σκυτάλη παίρνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος θα λάβει την τρίτη και τελευταία διερευνητική εντολή. Συνεδριάζει, εν τω μεταξύ στις 12.00, υπό την προεδρία του Ευάγγελου Βενιζέλου, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ στην αίθουσα Γερουσίας στη Βουλή.

Μιλώντας χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «έχει ευρεία κοινωνική στήριξη αλλά ασθενή κοινοβουλευτική υποστήριξη» http://www.naftemporiki.gr/elections/story?id=2176140 .

Υπογράμμισε πάντως πως «η προσπάθεια δεν τελειώνει εδώ». «Θα επιμείνουμε να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή των αγώνων», τόνισε και διαβεβαίωσε τους πολίτες: «Δεν πρόκειται να τους προδώσουμε, δεν πρόκειται να γίνουμε σαν τους άλλους».

Χωρίς αποτέλεσμα οι επαφές Αλ. Τσίπρα

Ο κύκλος των διερευνητικών επαφών του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε με τις συναντήσεις που είχε με τους προέδρους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οι οποίες ωστόσο απέβησαν άκαρπες.

Στη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά διαπιστώθηκε εκ νέου ότι δεν υπάρχουν σημεία σύγκλισης. «Εξήγησα στον κ. Τσίπρα ότι οι όροι που έθεσε δεν οδηγούν σε επαναδιαπραγμάτευση της πολιτικής του Μνημονίου, αλλά σε μονομερή καταγγελία της και άμεση πτώχευση της χώρας», επανέλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Δήλωσε διατεθειμένος να στηρίξει μια κυβέρνηση σωτηρίας με τη συμμετοχή όλων, με στόχο την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την αλλαγή της πολιτικής του Μνημονίου, αλλά και πρόθυμος να δώσει ανοχή σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας, χωρίς τη συμμετοχή της ΝΔ, υπό τον όρο της όρο την παραμονής της χώρας στο ευρώ.

«Ο λαός ψήφισε δύο πράγματα: παραμονή στο ευρώ και αλλαγή πολιτικής. Ο κ. Τσίπρας με την καταγγελία της σύμβασης ζητά κάτι εντελώς διαφορετικό, που απομονώνει την Ελλάδα από παντού. Δεν μου ζητά ο κ. Τσίπρας να αποσύρω την υπογραφή μου, μου ζητά να δεχθώ την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και τη χρεοκοπία της χώρας», τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για σχηματισμό κυβέρνησης και προανήγγειλε ότι θα παραλάβει τη διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συνεχίζοντας την προσπάθεια για συγκρότηση κυβέρνησης και στηρίζοντας δύο λύσεις.

Η πρώτη έγκειται στην πρόταση που έχει ήδη διατυπώσει το ΠΑΣΟΚ για κυβέρνηση με τη συμμετοχή των δυνάμεων που έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Εναλλακτικά, όπως εξήγησε, εφόσον διαμορφώνεται ένας συσχετισμός δυνάμεων που θα επιτρέψει στο ΣΥΡΙΖΑ, στη Δημοκρατική Αριστερά, τους Ανεξάρτητους Έλληνες και άλλες δυνάμεις να σηκώσουν το βάρος της διαπραγμάτευσης, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να τη στηρίξει, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποκάλυψε ακόμη ότι ο κ. Τσίπρας τού αντιπρότεινε τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης που θα πάγωνε τις διαδικασίες για ένα διάστημα. Ωστόσο, ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι «η χώρα δεν έχει χρόνο για χάσιμο», εκφράζοντας την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε επιλογή «επιτείνει την ύφεση και την αβεβαιότητα».

Ο κ. Καμμένος σημείωσε πως δεν υφίσταται θέμα σχηματισμού κυβέρνησης από το αντιμνημονιακό μέτωπο, αφού όπως είπε, δεν υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία http://www.naftemporiki.gr/elections/story?id=2176002 .

Ανέφερε ακόμη ότι στη διάρκεια της συνάντησης διαπιστώθηκαν διαφορές σε θέματα όπως η ονομασία των Σκοπίων, η παράνομη μετανάστευση και η Θράκη, ωστόσο, όπως είπε, «δεν υπήρχε λόγος να μπούμε σε αυτή τη συζήτηση λόγω του ότι στα οικονομικά και η σύγκλιση να υπήρχε στο θέμα της διαγραφής του μνημονίου θα πρέπει να εξεταστεί μόνο στο πλαίσιο της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Σε συστράτευση όλων των αριστερών δυνάμεων κάλεσε, τέλος, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μετά από συνάντηση αντιπροσωπείας με το ΣΥΡΙΖΑ. Έκανε λόγο για «πρώτη επιτυχία» του λαού ο οποίος έδωσε «ράπισμα στις δυνάμεις του Μνημονίου» http://www.naftemporiki.gr/elections/story?id=2176179 .

Εκλογές τώρα ζητεί το ΚΚΕ

Την άμεση διεξαγωγή εκλογών για να παρέμβει ο λαός, ζήτησε το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του κάνοντας λόγο για «κοροϊδία των διερευνητικών εντολών».

Μετά από τις άκαρπες προσπάθειες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για συγκρότηση κυβέρνησης, το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι «ο ένας προσπαθεί να ρίξει στον άλλο την ευθύνη για τη μη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας».

Οικολόγοι Πράσινοι: Αναπόφευκτες οι νέες εκλογές

Την εκτίμηση ότι σύντομα θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές έκαναν οι Οικολόγοι Πράσινοι σημειώνοντας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα έδωσε ένα ηχηρό μήνυμα καταδίκης του Μνημονίου, δεν έδωσε ωστόσο κυβερνητική προοπτική.

Σε ανακοίνωσή τους τονίζεται ότι δεν μπορεί να συγκροτηθεί ένα κυβερνητικό σχήμα το οποίο θα αναιρεί τις μνημονιακές πολιτικές με βάση την παρούσα σύνθεση της Βουλής.

Σύμφωνα με τους Οικολόγους Πράσινους, ο πραγματικός ορίζοντας της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η διερευνητική εντολή αλλά οι αναμενόμενες νέες εκλογές και η επόμενη Βουλή. Χαρακτήρισαν «θολή» την ουσία του περιεχομένου της πρότασης και περιμένουν να διευκρινιστούν τα κρίσιμα σημεία όπως η καταγγελία του Μνημονίου.

Επισήμαναν ότι είναι ανοικτοί σε προγραμματικό διάλογο για συγκρότηση εναλλακτικής κυβερνητικής πλειοψηφίας μετά τις πιθανές επαναληπτικές εκλογές.

Τέλος, αναφερόμενοι στον εκλογικό νόμο, υποστήριξαν ότι είναι επείγουσα η αλλαγή του από την παρούσα Βουλή ώστε οι επαναληπτικές εκλογές να γίνουν με απλή αναλογική.