Κόσμος
Πέμπτη, 10 Μαΐου 2012 08:27

Ισχυρές εκρήξεις στη Δαμασκό

Δύο ισχυρές εκρήξεις συντάραξαν το πρωί την πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό. Η κρατική τηλεόραση τις χαρακτήρισε «τρομοκρατικές» και μετέδωσε ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν.

Τουλάχιστον 29 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 103 τραυματίσθηκαν στις δυο βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν το πρωί στη Δαμασκό, όπως μετέδωσε το συριακό τηλεοπτικό δίκτυο Ιχμπάρια, επικαλούμενο τον υπουργό Υγείας.

Το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, κύριος συνασπισμός της αντιπολίτευσης, κατηγόρησε το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ ότι βρίσκεται πίσω από τις αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις.

«Το καθεστώς πραγματοποιεί τις επιθέσεις αυτές για να στείλει δύο μηνύματα: το ένα προς τους παρατηρητές του ΟΗΕ για να τους διαμηνύσει ότι κινδυνεύουν και το δεύτερο για να ενισχύσει τους ισχυρισμούς του ότι ένοπλες ομάδες και η Αλ-Κάιντα δρουν στη Συρία», δήλωσε ο Σαμίρ Νασάρ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου.

Νωρίτερα, η κρατική τηλεόραση χαρακτήρισε τις επιθέσεις «τρομοκρατικές». Στα βίντεο που προβλήθηκαν διακρίνονται δεκάδες κατεστραμμένα αυτοκίνητα, αλλά και αποτεφρωμένα θύματα των εκρήξεων. Στο δρόμο δημιουργήθηκε ένας μεγάλος κρατήρας και τουλάχιστον ένα φορτηγό ανατράπηκε.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν τη συνοικία Τανταμούν της πόλης. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα λίγο πριν από τις 8 το πρωί (τοπική ώρα) σε περιοχή της συριακής πρωτεύουσας όπου βρίσκεται ένα συγκρότημα υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού.

Το Συριακό Παρατήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γνωστοποίησε ότι η μία από τις δύο επιθέσεις πραγματοποιήθηκε με παγιδευμένο αυτοκίνητο. Στο σημείο μετέβη ο επικεφαλής των παρατηρητών του ΟΗΕ, ο Νορβηγός στρατηγός Ρόμπερτ Μουντ.

Χθες, εξερράγη βόμβα κατά τη διέλευση αυτοκινητοπομπής των παρατηρητών του ΟΗΕ, τραυματίζοντας δέκα Σύρους στρατιώτες που τους συνόδευαν. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε ότι η επίθεση αυτή ίσως υπονομεύσει την αποστολή των παρατηρητών.