Πολιτική
Πέμπτη, 10 Μαΐου 2012 14:22

Στον Ευ. Βενιζέλο η σκυτάλη

Τη σκυτάλη στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών πήρε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, μετά την παράδοση της εντολής νωρίτερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον Αλέξη Τσίπρα.

Τη σκυτάλη στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών πήρε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, μετά την παράδοση της εντολής νωρίτερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον Αλέξη Τσίπρα.

Σε εξέλιξη είναι αυτήν την ώρα η συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη. Ο κύκλος των επαφών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα συνεχιστεί αύριο στις 10 το πρωί, οποτε και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά.

Κατά τη συνομιλία του με τον Πρόεδρο Παπούλια, ο κ. Βενιζέλος δεσμεύθηκε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια «να αποδώσει η ετυμηγορία του ελληνικού λαού μία κυβέρνηση συνεργασίας, ευρωπαϊκή, μέσα στο ευρώ».

Απαντώντας ο κ. Παπούλιας του ευχήθηκε καλή δύναμη γιατί όπως είπε,«οι καιροί ου μενετοί». «Αρκεί να σταθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στο ύψος των περιστάσεων», επανήλθε ο κ. Βενιζέλος. «Εμείς», συμπλήρωσε, «θα εξαντλήσουμε τις δυνατότητες και θα κινηθούμε καλόπιστα, για να διευκολύνουμε και το δικό σας έργο στη φάση της διαβούλευσης των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία σας».

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας των φιλοευρωπαικών κομμάτων, τονίζοντας ότι το μήνυμα των εκλογών είναι πως «ο Ελληνας δεν εμπιστεύεται κανένα κόμμα μόνο του» για να αναλάβει τα ηνία της χώρας.

«Είναι καθαρό πως ο ελληνικός λαός θέλει σταθερότητα, θέλει να αποφύγουμε τις εκλογές» και πως είναι υποχρέωση όλων των κομμάτων να βοηθήσουν, υποστήριξε και στο πλαίσιο αυτό γνωστοποιήσε ότι θα επιδιώξει συναντήσεις με τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων, ξεκινώντας από τους προέδρους της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς. «Δεν δηλώνω αισιόδοξος, δηλώνω υπεύθυνος και προσανατολισμένος στο στόχο που πιστεύω ότι υπηρετεί το εθνικό συμφέρον», συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος.

Περίπου μία ώρα νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε την εντολή στον Πρόεδρο Παπούλια, καθώς όπως είπε, εξάντλησε «κάθε δυνατότητα και περιθώριο για τον σχηματισμό προγραμματικής κυβέρνησης συμβατής με τη λαϊκή ετυμηγορία». «Βρήκαμε ευρεία στήριξη στους κοινωνικούς φορείς, αλλά ελάχιστη στις κοινοβουλευτικές δυνάμεις», επεσήμανε και παραδίδοντας την εντολή εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί τελικά λύση «συμβατή με τις επιθυμίες του λαού».

Σε δηλώσεις του στη συνέχεια από τη Βουλή, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε χαρακτηριστικά ότι αυτό που πραγματικά επιδιώκουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι να βρουν έναν «αριστερό Καρατζαφέρη» ώστε να «συνεχιστεί η λαίλαπα του μνημονίου». «Εμείς», τόνισε, δεν πρόκειται να προδώσουμε την εμπιστοσύνη που μας έδειξε σημαντική μερίδα του λαού, δεν θα ματαιώσουμε την ελπίδα του για να πάρουμε τρία υπουργεία» και δεσμεύθηκε ότι θα αγωνιστεί «μέχρι τέλους» για να σχηματιστεί κυβέρνηση που θα βρίσκεται σε αρμονία με την λαϊκή επιταγή.

Προηγουμένως, κατά την ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, λίγη ώρα πριν λάβει τη διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επέμεινε ότι η παρούσα Βουλή μπορεί να δώσει κυβέρνηση αν τα κόμματα δείξουν στοιχειώδη ευθύνη και ενόψει των συναντήσεών του με τους πολιτικούς αρχηγούς, επανέλαβε ότι θα παρουσιάσει ξανά σε όλους τις προτάσεις του Κινήματος.

«Αν δεν θέλουν να συμβάλουν ας το πουν. Αν δεν θέλουν να δοκιμάσουν να κάνουν τα λόγια τους πράξη ας το πουν. Αν επιθυμούν νέες εκλογές, εξάντληση των περιθωρίων της χώρας ας το πουν», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ήδη πάντως, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Πολιτών, Πάνος Καμμένος, δήλωσε ότι δεν προτίθεται να προσέλθει στη συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο.

«Οι διερευνητικές εντολές έπρεπε να έχουν τελειώσει εδώ και δύο μέρες. Το μόνο που έχει νόημα πλέον είναι η σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» υποστήριξε σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο κ. Καμμένος και επανέλαβε ότι για να σχηματιστεί κυβέρνηση θα πρέπει να αποσύρουν τις ενυπόγραφες δεσμεύσεις τους οι κ.κ. Βενιζέλος και Σαμαράς.

Κατά την ομιλία του, εξάλλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι παραπληροφόρησε χθες την ΚΟ του κόμματός του ως προς τη θέση του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνηση, διευκρινίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ πρότεινε κυβέρνηση συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων ή στήριξη μιας κυβέρνησης Αριστεράς εφόσον υπάρξει εγγύηση ότι η χώρα θα παραμείνει στην ευρώζωνη.

«Αρνηθήκαμε», τόνισε, «μια κυβέρνηση οικουμενική, ειδικού σκοπού που θα είχε ως αποστολή να παγώσει όλες τις διαδικασίες σε σχέση με την οικονομία. Είναι τελείως προσχηματικό να έχουμε στη φάση που διανύει η χώρα ως μόνο στόχο κάποιες θεσμικές αλλαγές, όπως η αλλαγή στο εκλογικό σύστημα ή στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, τις οποίες ευχαρίστως αποδεχόμαστε και προτείναμε».

«Αυτό που αρνηθήκαμε είναι το χάσιμο του πολύτιμου ιστορικού χρόνου», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος και επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ λέει «όχι» στην αλαζονεία, «όχι» στον πολιτικό μικρομεγαλισμό, «όχι» στην καλλιέργεια ψευδαισθήσεων, «όχι» στην υπεκφυγή, «όχι» στην πολιτική των εύκολων λόγων.

Κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε και η Δημοκρατική Αριστερά, εκτιμώντας πως η ηγεσία του δεν αξιοποίησε την ευκαιρία για κυβερνητική λύση και πλέον «με το σύνολο των χειρισμών της κινδυνεύει να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές με πιθανό αποτέλεσμα την αναθέρμανση του δικομματισμού και τη συντηρητική μετατόπιση».

«Οι αντιφατικές δηλώσεις στελεχών της για την ελληνική οικονομία, η εμμονή στην καταγγελία της δανειακής σύμβασης, που συνιστά πτωχευτικό γεγονός και αποτελεί ρήξη με την Ευρωζώνη, δυσχεραίνουν την πολιτική συνεννόηση», ενώ «η διατύπωση μαξιμαλιστικών θέσεων ακυρώνει οποιαδήποτε λύση», υποστηρίζει η ΔΗΜΑΡ και κατηγορεί την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ότι «πολιτεύεται με ορίζοντα τη νέα προεκλογική περίοδο».

Η διαδικασία των διερευνητικών εντολών είναι μία διαδικασία εμπαιγμού και υποκρισίας και έτσι θα τελειώσει, εκτίμησε από την πλευρά της η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και υποστήριξε ότι στόχος όλων είναι να πάμε σε νέες εκλογές με αφοπλισμένο το λαό, έρμαιο νέων, σύγχρονων διλημμάτων, σε συνδυασμό με τα παλιά.

Αυτό που τους έτσουξε, παρατήρησε χαρακτηριστικά, είναι ότι προσφέρθηκε μοναδική ευκαιρία να μαντρωθεί το ΚΚΕ σε μια κυβέρνηση και το ΚΚΕ αρνήθηκε.

Παράλληλα, ωστόσο, κάλεσε τον ίδιο το λαό, ενόψει της νέας προσφυγής στις κάλπες, «να διορθώσει την ψήφο του» σε σχέση με το ΚΚΕ.

Αιχμηρή ήταν η απάντηση του Δημήτρη Παπαδημούλη στην κ. Παπαρηγα, μέσω twitter: Αντί να καλείτε τον λαό " να διορθώσει την ψήφο του", μήπως θα ήταν καλύτερο να "διορθωνατε" κάτι και σείς; Όλα τέλεια;»

Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί, τόνισε με τη σειρά του ο πρόεδρος της ΚΟ της Κοινωνικής Συμφωνίας, Χάρης Καστανίδης κατά τον οποίο μόνη διέξοδος είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας στηριζόμενη από τα κόμματα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ κ.α.).

Σύμφωνα με τον κ. Καστανίδη, η θητεία της κυβέρνησης αυτής θα είναι χρονικά περιορισμένη και η αποστολή της θα είναι:

α) να διαπραγματευθεί με τους δανειστές ένα νέο πλαίσιο συμφωνίας, που θα δίνει έμφαση στην ανάπτυξη, στην κοινωνική δικαιοσύνη και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, στην αναδιοργάνωση του κράτους, στην παροχή ρευστότητας στην αγορά.

β) να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, ώστε να αποφεύγονται απαράδεκτες στρεβλώσεις της βούλησης του ελληνικού λαού.

«Αν αυτή η κυβέρνηση πετύχει τους στόχους της, τότε μπορεί να συνεχίσει τη θητεία της για όλον τον κοινοβουλευτικό κύκλο. Αν αποτύχει στη διαπραγμάτευση, τότε πρέπει να τεθούν εκείνη τη στιγμή τα κρίσιμα ερωτήματα για να αποφανθεί ο ελληνικός λαός», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Καστανίδης.