Αθλητικά
Παρασκευή, 11 Μαΐου 2012 20:09

Euroleague: Στον τελικό η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, 66-64 τον Παναθηναϊκό

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας είναι η πρώτη φιναλίστ του τελικού της εφετινής Ευρωλίγκας, που θα διεξαχθεί την Κυριακή στο «Σινάν Ερντέμ» της Κωνσταντινούπολης.

Ύστερα από ένα συγκλονιστικό ημιτελικό, η ρωσική ομάδα νίκησε τον ισάξιο, ου μην και καλύτερό της, Παναθηναϊκό με 66-64 (ημίχρονο 32-34) και περιμένει το νικητή του αγώνα που έπεται, ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και τον Ολυμπιακό.

Καθοριστικής σημασίας για την τελική έκβαση του ημιτελικού υπήρξαν δύο λανθασμένες διαιτητικές αποφάσεις, εξαιτίας των οποίων ο Παναθηναϊκός δεν θα μπορέσει να υπερασπιστεί τον τίτλο του: σε «μπάσιμο» του Σβεντ η μπάλα ξέφυγε ολοφάνερα από τα χέρια του Ρώσου γκαρντ, αλλά οι διαιτητές την έδωσαν στους Μοσχοβίτες. Στην επαναφορά της έγινε νέο λάθος, που επίσης δεν καταλογίστηκε κι ο Τεόντοσιτς (ήρθε έξω από το παρκέ πριν σουτάρει) σκόραρε το καλάθι με το οποίο η ΤΣΣΚΑ προσπέρασε στο σκορ (65-64), για να διαμορφωθεί το τελικό αποτέλεσμα με μια βολή του Σβεντ.

Στο ξεκίνημα οι «πράσινοι» έπιασαν εκπληκτική απόδοση, «σμπαράλιασαν» την άμυνα των Ρώσων και προηγήθηκαν ακόμη και με διαφορά 14 πόντων, στο τέλος του 1ου δεκάλεπτου (29-15). Τη «ζημιά» στην αρχή έκανε ο Μάριτς, για να αναλάβει δράση ύστερα ο Γιασικεβίτσιους που σκόραρε συνολικά 19 πόντους. Η συνέχεια, όμως, δεν ήταν ανάλογη στην επίθεση του Παναθηναϊκού, από την οποία έλειψαν οι πόντοι του Διαμαντίδη. Η ΤΣΣΚΑ ανέκαμψε, ο Σβεντ οργάνωσε σωστά και το ημίχρονο βρήκε τη διαφορά μόλις στο -2 υπέρ του Παναθηναϊκού (34-32).

Οι Ρώσοι προηγήθηκαν για πρώτη φορά στον αγώνα με τρίποντο του Κιριλένκο (41-39), για να εμφανιστεί ως «από μηχανής θεός» στην επίθεση της αθηναϊκής ομάδας ο Καϊμακόγλου, που βοήθησε και στην άμυνα και συνέβαλε στο να ολοκληρωθεί η 3η περίοδος με την ομάδα του προηγούμενη (55-51). Στην πρώτη φάση της 4ης περιόδου, ο Τσαρτσαρής αποχώρησε τραυματισμένος από σκληρό φάουλ του Χριάπα, με αποτέλεσμα η ομάδα του να χάσει μια λύση στα «τεσσάρια».

Απόντος του Διαμαντίδη, το σχήμα με Καλάθη και Γιασικεβίτσιους δεν πήγε καλά, η ΤΣΣΚΑ έκανε ένα σερί 7-0 σερί και προηγήθηκε εκ νέου (58-57), για να ακολουθήσει το δραματικό φινάλε που προαναφέρθηκε. Για τη νικήτρια ομάδα κορυφαίοι ήταν οι Κιριλένκο (17 πόντοι) και Σβεντ (15), ενώ ο Τεόντοσιτς παρά τους 12 πόντους του λίγο έλλειψε να αποβεί μοιραίος.