Πολιτική
Σάββατο, 12 Μαΐου 2012 12:25

Την Κυριακή οι συναντήσεις Παπούλια με τους αρχηγούς

Το μεσημέρι της Κυριακής θα γίνει η συνάντηση του Κ. Παπούλια με τους κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλο και Τσίπρα, ενώ θα ακολουθήσουν ένας -ένας κατά σειρά εκλογής οι υπόλοιποι αρχηγοί. «Ψήγματα αισιοδοξίας», διέκρινε ο Πρόεδρος κατά τη συνάντησή του νωρίτερα με τον Ευ. Βενιζέλο.

Την Κυριακή θα περάσουν το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου οι πολιτικοί αρχηγοί στο πλαίσιο της ύστατης προσπάθειας για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Στις 12 το μεσημέρι θα γίνει η συνάντηση του κ. Παπούλια με τους κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλο και Τσίπρα και θα ακολουθήσουν ένας - ένας, κατά σειρά εκλογικής δύναμης, οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων (Π.Καμμένος, Αλ. Παπαρήγα, Ν. Μιχαλολιάκος και Φ.Κουβέλης).

Στη σχετική ανακοίνωση, σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς σύμφωνα με το αρθρο 37 παράγραφος 3 του Συντάγματος, στο πλαίσιο της προσπάθειας σχηματισμού κυβέρνησης που θα απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής, η οποία προέκυψε από τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Προηγήθηκε το Σάββατο, η συνάντηση του κ. Παπούλια με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος του παρέδωσε, ως άκαρπη, τη διερευνητική εντολή και πλέον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλείται να άρει το πολιτικό αδιέξοδο στις αυριανές συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Παραδίδοντας την εντολή, ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε πως οι προσπάθειες του Προέδρου θα πρέπει να εστιαστούν στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ καθώς, όπως είπε, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Δημοκρατική Αριστερά συμφωνούν στην ανάγκη και τη δυνατότητα σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης των φιλευρωπαϊκών δυνάμεων με διετή εντολή, όριο την παραμονή της χώρας στο ευρώ και στόχο την υπέρβαση του μνημονίου. Βέβαια, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όρος και προϋπόθεση για μία τέτοια κυβέρνηση είναι η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όπως έκανε γνωστό, μετά και τη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα την περασμένη Παρασκευή, δεν έλαβε θετική απάντηση. «Εκεί πρέπει πλέον να εστιαστούν οι προσπάθειές σας» για το σχηματισμό κυβέρνησης, εκτίμησε ο κ. Βενιζέλος απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος από την πλευρά του έκανε λόγο για «ψήγματα αισιοδοξίας».

Eλπίζω, είπε, να συμβάλω στο να υπάρξει μία κυβέρνηση γιατί τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα και στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στις άμεσες υποχρεώσεις της χώρας σε Εcofin, NATO και Σύνοδο Κορυφής.

Προηγουμένως, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, ο Κάρολος Παπούλιας σημείωσε με νόημα ότι όλοι πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο, «και τα Σαββατοκύριακα», προαναγγέλλοντας έτσι ότι θα υπάρξει αυξημένη κινητικότητα μέσα στο τρέχον Σαββατοκύριακο.

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Αμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου. Κύκλοι της Κουμουνδούρου σημείωναν ότι η τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αποκαλύπτει ότι τα τρία κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) άλλα έλεγαν δημόσια και άλλα έκαναν στο παρασκήνιο, καθώς από τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου προκύπτει ότι υπάρχει συμφωνία σε πρόγραμμα διετίας και τώρα καλούν τον ΣΥΡΙΖΑ να προστρέξει στην εφαρμογή του.

Οι ίδιες πηγές, υπογράμμιζαν ακόμη ότι όλο το διάστημα των διερευνητικών εντολών ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε σαφέστατη τη θέση του, ξεκαθαρίζοντας ότι σε κυβέρνηση εφαρμογής του Μνημονίου δεν πρόκειται να συμμετάσχει. Παράλληλα άφηναν αιχμές κατά του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, λέγοντας ότι ενώ προγραμματικά έχει συμφωνήσει σε όλα με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, αναζητεί ένα πολιτικό άλλοθι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτίμηση των ίδιων κύκλων είναι ότι πιθανότατα θα σχηματιστεί κυβέρνηση των τριών κομμάτων, ωστόσο όπως επεσήμαναν, η κυβέρνηση αυτή δεν θα έχει την λαϊκή νομιμοποίηση και για τον λόγο αυτό, αν σχηματιστεί, δεν θα αντέξει, κάτω από τη λαϊκή πίεση.

ΚΚΕ: Να τελειώνει η υποκρισία

Αντίδραση υπήρξε και από την πλευρά του ΚΚΕ, το οποίο σε ανακοίνωσή του ζητεί να μπει τώρα τέλος στη συνεχιζόμενη υποκρισία στην οποία πρωταγωνιστούν ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ. Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα σε αγωνιστική συσπείρωση και δράση «για να χαλάσουμε -όπως αναφέρεται- τα σχέδια εκφοβισμού και παγίδευσης του λαού» και απευθύνει κάλεσμα μαζική συμμετοχής στη συγκέντρωση του Κόμματος τη Δευτέρα στο Πεδίον του Αρεως στις 8:30 το βράδυ.

Οι επόμενες κινήσεις του Προέδρου

Σε πρώτη φάση, ο Πρόεδρος θα ζητήσει από τους αρχηγούς να συμφωνήσουν σε σχηματισμό κυβέρνησης και σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό, θα ορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση (είτε πολιτική υπηρεσιακή κυβέρνηση, είτε καθαρά υπηρεσιακή με επικεφαλής ανώτατο δικαστικό) για τη διενέργεια νέων εκλογών εντός 30 ημερών.

Ήδη πάντως, από την Παρασκευή, ο κ. Λουκάς Παπαδήμος ξεκαθάρισε πως δεν προτίθεται να παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός σε περίπτωση προκήρυξης νέων εκλογών. Κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Παπαδήμος ενημέρωσε τον κ. Παπούλια για τις εσωτερικές και διεθνείς εξελίξεις, καθώς και για τις άμεσες υποχρεώσεις της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Παπαδήμος επρόκειτο να ενημερώσει τηλεφωνικώς και τους πολιτικούς αρχηγούς.