Οικονομία & Αγορές
Σάββατο, 12 Μαΐου 2012 20:04

Πίστωση χρόνου ζητεί για την Ελλάδα ο Γιούνκερ

Περισσότερο χρόνο για την εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας ζητεί για την Ελλάδα ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και καλεί την Ευρώπη να τηρήσει στάση αναμονής μέχρι το σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης. Διευκρινίζει ωστόσο ότι «δεν υπάρχει περίπτωση αποφυγής του αυστηρού προγράμματος λιτότητας».

Περισσότερο χρόνο για την εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας ζητεί για την Ελλάδα ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Σε δήλωσή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων καλεί τους ευρωπαίους εταίρους να επανεξετάσουν το χρονοδιάγραμμά τους, επισημαίνει πάντως ότι απαρέγκλιτη προϋπόθεση για την παραμονή της χώρας στο ευρώ και τη συνέχιση της χρηματοδότησης αποτελεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

«Αν ο σχηματισμός κυβέρνησης καθυστερήσει κι άλλο ή γίνουν νέες εκλογές, η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο, που πρέπει να της δοθεί», σημειώνει ο Γιούνκερ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «δεν υπάρχει περίπτωση αποφυγής του αυστηρού προγράμματος λιτότητας».

«Δεν επιμένω a priori στο ότι θα πρέπει να διατηρήσουμε με ακρίβεια μηνός την υλοποίηση των στόχων στις ημερομηνίες που έχουν συμφωνηθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά και εξηγεί πως ο ίδιος δεν θα είχε πρόβλημα να λάβει η Ελλάδα περισσότερο χρόνο π.χ. ενός έτους, προκειμένου να εφαρμόσει το πρόγραμμα εξυγίανσης.

Τονίζει ακόμη ότι μία εβδομάδα μετά τις ελληνικές εκλογές, η Ευρώπη δεν μπορεί παρά να τηρεί στάση αναμονής. «Θα μπορέσουμε να συζητήσουμε το χρονοδιάγραμμα της ελληνικής εξυγίανσης μόνο μετά τον σχηματισμό μιας σταθερά συγκροτημένης ελληνικής κυβέρνησης. Δεν μπορούμε να μπούμε τώρα σε διαπραγματεύσεις με τα επιμέρους ελληνικά κόμματα. Κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό», συμπληρώνει ο πρόεδρος του Eurogroup.

Tέλος, ο Γιούνκερ συμβουλεύει «να σταματήσουμε να φωνάζουμε στους Έλληνες τι πρέπει να κάνουν» και προσθέτει: «Πρέπει να τους αφήσουμε να αποφασίσουν μόνοι τους». Σπεύδει ωστόσο να υπενθυμίσει ότι δεν πρέπει να αλλάξουν οι συμφωνημένοι στόχοι δημοσιονομικής εξυγίανσης.

«Η Ελλάδα πρέπει να εξυγιανθεί, αν θέλει να διατηρήσει την ευρωπαϊκή χρηματοδοτική βοήθεια και να διατηρήσει το ευρώ», καταλήγει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ