Παρότι οι συζητήσεις περί ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη φουντώνουν τις τελευταίες ημέρες στα πηγαδάκια των Βρυξελλών, ένα τέτοιο γεγονός θα είχε πολύ πιο σύνθετες και τρομαχτικές προεκτάσεις απ’ όσο μπορεί κανείς να φανταστεί, σημειώνει το Reuters.
Παρότι οι συζητήσεις περί ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη φουντώνουν τις τελευταίες ημέρες στα πηγαδάκια των Βρυξελλών, ένα τέτοιο γεγονός θα είχε πολύ πιο σύνθετες και τρομαχτικές προεκτάσεις απ' όσο μπορεί κανείς να φανταστεί, σημειώνει το Reuters.
Ακόμη και σε νομικό επίπεδο, δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα μπορούσε να αποχωρήσει ένα κράτος μέλος από τη νομισματική ένωση, καθώς κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται στη Συνθήκη της Λισαβόνας. Θεωρητικά, ένα κράτος δεν μπορεί να αποβληθεί από την ευρωζώνη, εφόσον το ίδιο θέλει να παραμείνει.
Σύμφωνα με διπλωμάτη της ευρωζώνης που επικαλείται το Reuters, θεωρητικά δεν είναι δυνατή μια τέτοια έξοδος. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να βρεθεί ο τρόπος για να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά οι επιπτώσεις είναι ανυπολόγιστες.
Ο αρθρογράφος παρατηρεί, επίσης, αλλαγή στάσης και εκ μέρους της Κομισιόν τις τελευταίες ημέρες. Ενώ κάποτε μια ερώτηση σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας θα έπεφτε στο κενό, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πία Αρενκίλντε Χάνσεν, απάντησε ότι είναι επιθυμία όλων να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, με την προϋπόθεση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
«Είναι επικίνδυνο να ωθούμε μια χώρα στα άκρα χωρίς να σταθούμε και να σκεφτούμε τι μπορεί να σημαίνει όλο αυτό», σχολίασε στο Reuters ανώτατος αξιωματούχος μια χώρας της ευρωζώνης.
«Δεν συζητιέται αρκετά τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την ελληνική κοινωνία ή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη», τονίζει.