Πολιτιστικά
Τρίτη, 15 Μαΐου 2012 13:30

Οι αθάνατες εικόνες ενός ταξιδιώτη φωτογράφου

Η αναδρομική έκθεση του αείμνηστου φωτογράφου Δημήτρη Παπαδήμου, με τίτλο «Ταξιδιώτης φωτογράφος», μετά την παρουσίασή της στην Αθήνα, μεταβαίνει στη συμπρωτεύουσα, όπου εγκαινιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 16 Μαΐου, στις 8.00 το βράδυ.

Η αναδρομική έκθεση του αείμνηστου φωτογράφου Δημήτρη Παπαδήμου, με τίτλο «Ταξιδιώτης φωτογράφος», μετά την παρουσίασή της στην Αθήνα, μεταβαίνει στη συμπρωτεύουσα, όπου εγκαινιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 16 Μαΐου, στις 8.00 το βράδυ.

Η έκθεση

Μέσα από ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό χρονικού διαστήματος 40 χρόνων και με τόπο δράσης τη λεκάνη της Μεσογείου, και ιδιαίτερα την Αίγυπτο και την Ελλάδα, η έκθεση φιλοδοξεί να συστήσει στο κοινό έναν καλλιτέχνη, καταξιωμένο στην εποχή του, αλλά άγνωστο στον σύγχρονο κόσμο και να ωθήσει τον θεατή σε μια καινούρια ανάγνωση του έργου του.

Με βασικό επίκεντρο τον άνθρωπο και τα δημιουργήματά του, περισσότερες από 200 φωτογραφίες αποκαλύπτουν τον πλούτο και το εύρος του αρχείου του Δημήτρη Παπαδήμου και αποτυπώνουν τοπία και ανθρώπους από την έρημο, τον Νείλο, το Σινά, την Γκάνα, την Κύπρο, την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα και απαθανατίζουν την περίοδο του πολέμου, με σκηνές από τη Μέση Ανατολή, το Ρίμινι και τα Δεκεμβριανά.

Πορτραίτα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και συγγραφέων - όπως των Μίνου Αργυράκη, Γιάννη Τσαρούχη, Ναταλίας Μελά, Έλλης Λαμπέτη, Γιώργου Σεφέρη, Λώρενς Ντάρρελ, Ζάν Κοκτώ και πολλών άλλων- αποτελούν ιδιαίτερη ενότητα της έκθεσης, η οποία συνοδεύεται από εκτενές φωτογραφικό λεύκωμα με 504 φωτογραφίες και κείμενα του Κωστή Λιόντη, της Ματθίλδης Πυρλή, της Βασιλικής Χατζηγεωργίου και της Heba Farid.

Ο φωτογράφος

Ο Δημήτρης Παπαδήμος γεννήθηκε στο Κάιρο, κατά την άνθιση της ελληνικής παροικίας, το 1918, και από τα εφηβικά του χρόνια πειραματίστηκε με τη φωτογραφία, με απώτερο σκοπό να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο.

Αργότερα, η υπηρεσία του ως στρατιωτικός φωτογράφος στις Ελληνικές Δυνάμεις Μέσης Ανατολής και στο Γραφείο Τύπου της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης τον οδήγησαν, μετά τη φωτογραφική καταγραφή του πολέμου, σε μία νέα διαδρομή που συνδύαζε τις δύο μεγάλες του αγάπες, τη φωτογραφία και τα ταξίδια. Πριν τη μόνιμη εγκατάστασή του στην Αθήνα, ταξίδεψε για δέκα χρόνια, φυλακίζοντας στον φακό του αμέτρητες εικόνες.

Από τη συνεργασία του με Βρετανούς, κυρίως, συγγραφείς προέκυψαν εκθέσεις και εικονογραφημένα ταξιδιωτικά βιβλία, ενώ, παράλληλα, ασχολήθηκε επαγγελματικά και με τον κινηματογράφο, ως φωτογράφος ή βοηθός παραγωγής.

Την επόμενη 25ετία και μέχρι το 1980, φωτογράφισε εξονυχιστικά όλη την Ελλάδα και υπήρξε συνεργάτης των περιοδικών «Εικόνες», «Ηώς» και «Ταχυδρόμος», καθώς και του ΕΟΤ και του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης. Το 1974, η μετουσίωση της φωτογραφικής του δράσης συντελέστηκε με την έκδοση λευκώματος, με τον τίτλο «Η Ελλάδα που φεύγει».

Το σύνολο του έργου του βρίσκεται στο φωτογραφικό αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης και περιλαμβάνει περίπου 65.000 αρνητικά και τα αντίστοιχά τους κοντάκτ, τα οποία δωρίστηκαν τμηματικά από τον ίδιο τον Δημήτρη Παπαδήμο και μετά τον θάνατό του, το 1994, από τη σύζυγο και τον γιο του.

Πληροφορίες

Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης - Βίλα Καπαντζή, λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 108 - Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 295170 - 1. Διάρκεια έκθεσης: Πέμπτη 17 Μαΐου - Παρασκευή 27 Ιουλίου. Ωράριο λειτουργίας: μέχρι την Παρασκευή 15 Ιουνίου, χειμερινό ωράριο: Τρίτη 9:00 - 16:00, Τετάρτη & Πέμπτη 14:00 - 21:00, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή 10:00 - 18:00 (Δευτέρα κλειστά). Από τη Δευτέρα 18 Ιουνίου και εξής, θερινό ωράριο: Δευτέρα & Τρίτη 14:00 - 21:00, Τετάρτη, Πέμπτη & Παρασκευή 9:00 - 16:00 (Σάββατο & Κυριακή κλειστά). Είσοδος ελεύθερη.