Πολιτική
Τρίτη, 15 Μαΐου 2012 19:01

Τουρκία: Τεχνητά εμπόδια στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Την άρση των «τεχνητών εμποδίων» που ορθώνονται μπροστά στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ζήτησε ο πουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ.

Την αμέριστη στήριξη της Τουρκίας στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Αχμέτ Νταβούτογλου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Αγκυρα με τον ομόλογό του της πΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι.

Όπως είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, επιθυμία της Αγκυρας είναι να αρθούν το συντομότερο «τα τεχνητά εμπόδια που ορθώνονται μπροστά στην ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ». «Θεωρούμε τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ευημερία της "Μακεδονίας", σπονδυλική στήλη της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια» είπε ο Νταβούτογλου, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι ΠΓΔΜ είναι μια χώρα που παρουσιάζει στον κόσμο ένα καλό παράδειγμα συμβίωσης εθνοτήτων και θρησκειών. Γι αυτό, τόνισε, «στο πλαίσιο της ένταξης της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" στη διεθνή κοινότητα, υποστηρίζουμε την ένταξή της στο ΝΑΤΟ», η οποία όπως εκτίμησε, θα συμβάλει στη σταθερότητα στην περιοχή. «Εμείς», συμπλήρωσε, «θεωρούμε αναγκαία για τη διασφάλιση της μόνιμης σταθερότητας στην περιοχή την ένταξη τόσο της Μακεδονίας, όσο και της Βοσνίας στο ΝΑΤΟ".

Από την πλευρά του ο κ. Πόποσκι δήλωσε ότι η χώρα του και η Τουρκία κινούνται μαζί για την οικοδόμηση της ειρήνης, της ευημερίας και της σταθερότητας στην περιοχή, αλλά για να υπάρξει περαιτέρω εξέλιξη θα πρέπει να διασφαλιστεί η ένταξη της Μακεδονίας στη διεθνή κοινότητα και με αυτό εννοώ το ΝΑΤΟ και τον Ευρωατλαντικό σχηματισμό.

Ερωτηθείς για τις προσδοκίες των Σκοπίων από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, ο Πόποσκι σημείωσε ότι στη Σύνοδος θα συζητηθεί το θέμα του Αφγανιστάν και όχι αυτό των Σκοπίων.

«Εάν λάβουμε υπόψη ότι ακόμη και ο ΟΗΕ έχει δηλώσει ότι είναι παράνομη η παρεμπόδιση της ένταξης της "Μακεδονίας" στο ΝΑΤΟ, έχουμε για όσους στηρίζουν τη "Μακεδονία", μεταξύ των οποίων είναι και η Τουρκία να δώσουμε το μήνυμα ότι μας ενδιαφέρουν αυτά που έχουν να πουν. Διότι κάθε θετικό σημάδι για την ένταξη, είναι σημάδι για τη σταθερότητα και την ειρήνη στα Βαλκάνια», πρόσθεσε ο κ. Πόποσκι.

Σημειώνεται τέλος, ότι οι δύο υπουργοί υπέγραψαν διμερή συμφωνία με την οποία παρατείνεται η περίοδος παραμονής δίχως θεώρηση στις 90 μέρες για τους πολίτες των δύο χωρών.

πηγή ΑΜΠΕ