Η ακυβερνησία, η ρευστότητα του δημοσίου, οι μαζικές αναλήψεις από τις τράπεζες αλλά και τα μέτρα που θα λάβουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα βρίσκονται στο επίκεντρο του προβληματισμού που επικρατεί σήμερα στα διεθνή δημοσιεύματα.
Η ακυβερνησία, η ρευστότητα του δημοσίου, οι μαζικές αναλήψεις από τις τράπεζες αλλά και τα μέτρα που θα λάβουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα βρίσκονται στο επίκεντρο του προβληματισμού που επικρατεί σήμερα στα διεθνή δημοσιεύματα.
Τις μαζικές αναλήψεις από τις ελληνικές τράπεζες σχολιάζει στο σημερινό του δημοσίευμα το Reuters, παραθέτοντας την προειδοποίηση του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας για «φόβο που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πανικό» εκ μέρους των καταθετών, εν όψει των νέων εκλογών που προκηρύχθηκαν στη χώρα.
«Επικρατεί μια σχιζοφρένεια στην κοινωνία μας αυτή την εποχή. Ο κόσμος θέλει να παραμείνουμε στην Ευρώπη αλλά θέλει και τη σύγκρουση με τους πιστωτές, ουσιαστικά θέλει την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο», σχολιάζει στο διεθνές δίκτυο ο Θεόδωρος Κουλούμπης από το ελληνικό think-tank ΕΛΙΑΜΕΠ.
«Πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν ο ελληνικός λαός θα ψηφίσει με οργή και πάθος στις νέεςε εκλογές ή εάν θα είναι πιο ψύχραιμος, αναλογιζόμενος τις πραγματικές επιλογές που έχει. Η επιλογή, πάντως, είναι ανάμεσα στο κακό και το χειρότερο», τονίζει .
Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος της απερχόμενης κυβέρνησης που επικαλείται ο Guardian, έχουν πυκνώσει οι ανησυχίες σχετικά με το εάν η Ελλάδα «θα τα βγάλει πέρα» μέχρι τις επόμενες εκλογές, δεδομένου ότι η ένεση ρευστότητας 18 δισ. ευρώ προς το τραπεζικό σύστημα έχει παγώσει.
«Υπάρχει πραγματικό πρόβλημα», δήλωσε το στέλεχος στη βρετανική εφημερίδα. «Η οικονομία βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση. Οι τράπεζες δεν έχουν χρήματα. Ρευστότητα δεν υπάρχει. Είναι ζωτικής σημασίας να χορηγηθεί η ένεση ρευστότητας από το EFSF».
Ο Τζόναθαν Λόινς, επικεφαλής οικονομολόγος στην Capital Economics επισημαίνει στον Guardian ότι «υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η Ελλάδα θα ξεμείνει από χρήματα τον ερχόμενο μήνα, να μην μπορεί να πληρώσει μισθούς, να σταματήσει τις δημόσιες συγκοινωνίες, να μην μπορεί να συντηρήσει τις υποδομές και η χώρα να βυθιστεί στο απόλυτο χάος».
«Κανείς εκ των όσων έχω μιλήσει εκτός Ελλάδας δεν πιστεύει ότι υπάρχει ανώδυνος δρόμος για τον ελληνικό λαό», σημειώνει ο αναλυτής του BBC, Ρόμπερτ Πίστον.
«Ίσως, εάν [η Ελλάδα] εγκαταλείψει το ευρώ και γυρίσει στη δραχμή και εάν έχει πρόσβαση σε κάποια μορφή πιστώσεων -ίσως από το ΔΝΤ- η μετάβαση για τη χώρα να μην είναι τόσο επώδυνη», εκτιμά ο αναλυτής του βρετανικού δικτύου.
Υπάρχουν αρκετοί σοβαροί άνθρωποι που θεωρούν ότι ίσως η λύση είναι η ελεγχόμενη έξοδος από την ευρωζώνη. «Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις από τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες ότι θα βοηθήσουν μια τέτοια μετάβαση».
Η εκτίμηση του Φρέντερικ Έριξον, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Διεθνών Πολιτικών Σπουδών με έδρα τις Βρυξέλλες είναι ότι η προκήρυξη νέων εκλογών θα φέρει την Ελλάδα πιο κοντά στο σημείο όπου η έξοδος από το ευρώ θα είναι αναπόφευκτη. Όπως δήλωσε στο Bloomberg, «πλέον, δεν είναι πιθανή κάποια άλλη εξέλιξη».
Σύμφωνα με το CNN, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να μείνει πολύ καιρό χωρίς κυβέρνηση. «Εάν δεν υπάρξει κυβέρνηση ως τον Ιούνιο όπου αναμένεται η επόμενη δόση (των δανείων) από την ΕΕ και το ΔΝΤ, εκτιμούμε ότι τα χρήματα θα τελειώσουν κάποια στιγμή μεταξύ του τέλους Ιουνίου και της αρχής Ιουλίου, το οποίο σημαίνει ότι η επιστροφή στη δραχμή θα είναι αναπόφευκτη», σημειώνει στην έκθεσή της η Bank of America/Merrill Lynch.
«Μπλόφα» χαρακτηρίζει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη η La Stampa, η οποία ωστόσο επισημαίνει ότι «θα πρέπει να κάνει τη διάκριση ανάμεσα στην πραγματικότητα, τις απειλές και τον εκβιασμό που βρίσκονται σε εξέλιξη».
Η ιταλική εφημερίδα προειδοποιεί ότι η χώρα μας «πρέπει να είναι έτοιμη για όλα», αλλά ταυτόχρονα σημειώνει ότι μόνο για τους ανεπαρκώς ενημερωμένους οικονομολόγους -κυρίως τους Αμερικανούς- η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα σημαίνει ολέθρια περιπέτεια.
Την άποψη αυτή στηρίζει σε μια έκθεση που είχε παραγγείλει η κυβέρνηση Παπανδρέου, η οποία δείχνει ότι ο τουρισμός και η ναυτιλία -οι δύο πιο προσοδοφόροι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας- θα βγουν ιδιαίτερα κερδισμένοι από ένα υποτιμημένο νόμισμα.
«Για να διαλυθούν οι ψευδαισθήσεις, είναι στο χέρι της Γερμανίας και των άλλων χωρών που ζητούν λιτότητα να δείξουν ότι ο εκβιασμός δεν οδηγεί πουθενά. Πρέπει να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους και να προσδιορίσουν με σαφήνεια τις πράξεις αλληλεγγύης που είναι πρόθυμες να κάνουν για τα υπόλοιπα κράτη μέλη που επλήγησαν από την κρίση, σε περίπτωση που η Αθήνα σχηματίσει αντιμνημονιακή κυβέρνηση και θα τραβήξει το σκοινί», σημειώνει η La Stampa. Διαφορετικά, το να ζητάνε από τους Έλληνες να «κολυμπήσουν γιατί θα βουλιάξουν» μπορεί να αποδειχθεί μπλόφα, κάτι στο οποίο έχουν ήδη αρχίσει να κλίνουν οι αγορές, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σήμερα στο στόχαστρο των γερμανικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία τον κατηγορούν για λαϊκισμό και ριψοκίνδυνες πολιτικές, σύμφωνα με την ελληνόφωνη έκδοση της Deutsche Welle.
«Όποιος ψηφίσει το κόμμα του νέου λαϊκού ήρωα Τσίπρα, αποφασίζει και για την έξοδο από την ΟΝΕ. Τελεία» αποφαίνεται η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Ο ηγέτης της ριζοσπαστικής Αριστεράς θέλει να συνεχίσει την πολιτική εκείνη που οδήγησε τη χώρα στην καταστροφή. Πιστεύει μάλιστα ότι μπορεί να εκβιάσει τους εταίρους της Αθήνας. Εάν για την πολιτική αυτή εξασφαλίσει τη στήριξη των ψηφοφόρων, τότε η απόφαση θα είναι δική τους», σημειώνει η συντηρητική εφημερίδα.
Επικριτικό έναντι του ΣΥΡΙΖΑ είναι και το σχόλιο της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. «Όχι, δεν είναι αριστεροί ριζοσπάστες, είναι αριστεροί λαϊκιστές, οι οποίοι υπόσχονται στο λαό ό,τι αυτός θα ήθελε, δηλαδή την επιστροφή στην άνετη Ελλάδα του χθες» παρατηρεί η εφημερίδα. «Ανεξαρτήτως ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών στην Ελλάδα, η ΕΕ και το ΔΝΤ θα πρέπει να κάνουν παραχωρήσεις στην Ελλάδα, αλλιώς η νέα κυβέρνηση δεν θα μακροημερεύσει. Δεν είναι δυνατόν να ασκείται στο διηνεκές πολιτική ενάντια στην πλειοψηφία του λαού, εκτός εάν είναι κανείς διατεθειμένος να διακυβεύσει τη δημοκρατία» επισημαίνει το σχόλιο»
Σε διαφορετικό μήκος κύματος το σχόλιο της αυστριακής Der Standard: «Μετά την αποτυχία των μεγάλων κομμάτων έρχεται στην Ελλάδα μια νέα πολιτική τάξη. Θα γίνουν νέες εκλογές όπως προβλέπει το Σύνταγμα της Ελλάδας εφόσον έχουν αποτύχει οι προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης. Και λοιπόν; Το Βέλγιο χρειάστηκε 534 ημέρες για να βγάλει κυβέρνηση», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η εφημερίδα συνεχίζει κάνοντας «μάθημα αλληλεγγύης» στους Ευρωπαίους εταίρους. «Οι Έλληνες, που ακόμη είναι ευρωπαίοι συμπολίτες μας, χρειάζονται τώρα ένα πράγμα: χρόνο και στήριξη. Θα ήταν ολέθριο να τους αποβάλουμε τώρα επειδή σε κάποιους στην Ευρώπη δεν αρέσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Σε περιόδους ιστορικών αλλαγών θα πρέπει να βοηθά κανείς τους εταίρους του. Εάν εγκαταλειφθεί αυτή η θεμελιώδης αρχή της αλληλεγγύης σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, αυτό θα σημάνει το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επόμενη χώρα θα είναι η Πορτογαλία» επισημαίνει.