Αθλητικά
Πέμπτη, 17 Μαΐου 2012 10:23

Α1 Μπάσκετ: Εκκίνηση στους τελικούς των πρωταθλητών

Το φάιναλ-4 της Ευρωλίγκας ανάγεται πλέον στην ιστορία, κι ας πέρασαν μόλις τέσσερις ημέρες από την ολοκλήρωσή του. Στην Ελλάδα, όμως, τα… χτυποκάρδια ξεκινούν απόψε, με τον πρώτο αγώνα της σειράς των τελικών της Α1.

Αντιμέτωπες δύο ομάδες κορυφαίου επιπέδου, δύο πρωταθλητές που κάλλιστα θα μπορούσαν να είχαν συνθέσει το ζευγάρι του τελικού στην Κωνσταντινούπολη.

Ολυμπιακός εναντίον Παναθηναϊκού πράξη πρώτη απόψε στο ΣΕΦ (22:00, ΕΤ1), κι όποιος αντέξει… Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν το πλεονέκτημα της απόρθητης έδρας τους (μόνο η ΤΣΣΚΑ Μόσχας νίκησε φέτος), θα ενισχυθούν από ένα «κοχλάζον» κοινό, διαθέτουν ψυχολογία και πίστη μετά τη μυθιστορηματική ανατροπή στο «Σινάν Ερντέμ», έχουν το κίνητρο της εκθρόνισης των «πράσινων» από την κορυφή και, εν πάση περιπτώσει, αν δεν κατακτήσουν το πρωτάθλημα, το έργο τους θα θεωρηθεί ημιτελές.

Αγωνιστικά, η συμμετοχή ή όχι του Έισι Λο στον αποψινό αγώνα είναι ο μοναδικός «πονοκέφαλος» του Ντούσαν Ίβκοβιτς. Ο Αμερικανός ταλαιπωρείται από το διάστρεμμα που υπέστη την Παρασκευή απέναντι στην Μπαρτσελόνα, δεν προπονήθηκε χθες και η παρουσία του κρίνεται ως εξαιρετικά αμφίβολη.

Αντίστοιχο είναι όμως το κίνητρο και στο αντίπαλο στρατόπεδο. Ο Παναθηναϊκός παρέδωσε το ευρωπαϊκό στέμμα στον «αιώνιο» αντίπαλό του αλλά παραμένει μια πολύ μεγάλη ομάδα. Οι παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς θέλουν να δώσουν απαντήσεις και να αποδείξουν ότι παραμένουν κυρίαρχοι του παιχνιδιού, τουλάχιστον εντός συνόρων, φτάνοντας στην κατάκτηση του 14ου τίτλου κατά την τελευταία 15ετία και συνολικά 33ου στην ιστορία τους.

Ο Παναθηναϊκός θα προσπαθήσει να «σπάσει» την έδρα, καθώς ο πρώτος αγώνας μπορεί να μην κρίνει τον τίτλο αλλά είναι, αποδεδειγμένα, καθοριστικής σημασίας για τη συνέχεια της σειράς. Άλλωστε, τόσο το 2009 όσο και το 2011 οι «πράσινοι» ξεκίνησαν τους τελικούς με μειονέκτημα έδρας, αλλά η νίκη τους στο ΣΕΦ στην εναρκτήρια αναμέτρηση, υπήρξε καταλυτική για την εξέλιξη.

Η δεύτερη συνάντηση θα διεξαχθεί την Κυριακή στο ΟΑΚΑ (21:45).