Πολιτιστικά
Πέμπτη, 17 Μαΐου 2012 10:55

Γοτθικό θρίλερ με Τζόνι Ντεπ και υπογραφή Μπάρτον

Ένα κωμικό θρίλερ που φέρει την υπογραφή του Τιμ Μπάρτον, ο οποίος συνεργάζεται για όγδοη φορά με τον Τζόνι Ντεπ, είναι η μοναδική καινούργια ταινία που βγαίνει στις σκοτεινές αίθουσες αυτή την εβδομάδα.

Ένα κωμικό θρίλερ που φέρει την υπογραφή του Τιμ Μπάρτον, ο οποίος συνεργάζεται για όγδοη φορά με τον Τζόνι Ντεπ, είναι η μοναδική καινούργια ταινία που βγαίνει στις σκοτεινές αίθουσες αυτή την εβδομάδα. Ο Μπάρτον μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη την κλασσική καλτ σειρά του Νταν Κέρτις, «Dark shadows», η οποία προβαλλόταν στην Αμερική, στα τέλη της δεκαετίας του '60 και συνδύαζε το είδος της σαπουνόπερας με τη λογοτεχνία τρόμου.

Σαράντα χρόνια μετά, ο σκηνοθέτης του θρυλικού «Ψαλιδοχέρη» και πλήθους παραμυθένιων ταινιών, δημιουργεί ένα γοτθικό κωμικό θρίλερ, υπερπαραγωγής 150 εκατομμυρίων δολαρίων, με ένα λαμπερό καστ, το οποίο συνθέτουν οι Μισέλ Φάιφερ, Έλενα Μπόναμ Κάρτερ, Εύα Γκριν, Τζάκι Έρλ Χέιλι, Κλόι Μόρετζ, Γκιούλιβερ ΜακΓκράθ, αλλά και ο «άρχοντας» του τρόμου Κρίστοφερ Λι και ο άλλοτε ηγέτης του ροκ, Άλις Κούπερ, σε ειδικές εμφανίσεις.

Όλοι οι συντελεστές της ταινίας ήταν λάτρεις της σειράς που, στην εποχή της, καθήλωνε τον κόσμο. Έτσι, τα δύο παιδιά τότε, Τιμ Μπάρτον και Τζόνι Ντεπ, ο οποίος συνυπογράφει και την παραγωγή της ταινίας, εφόσον η μελλοντική τους συνάντηση υπήρξε καταλυτική, αποφάσισαν να υλοποιήσουν το νεανικό τους όνειρο, τόσες δεκαετίες μετά.

Ο Τιμ Μπάρτον, ο οποίος έδωσε το δικό του στίγμα στον κινηματογράφο με το προσωπικό του στιλ, αναφέρει: «Η σειρά είχε μια συγκεκριμένη ενέργεια. Ήταν μεν σαπουνόπερα, αλλά είχε ένα υποβόσκον παράξενο και υπερφυσικό στοιχείο που σε μάγευε».

Και ο Τζόνι Ντεπ - που υποδύεται τον βρικόλακα Μπάρναμπας Κόλινς- συμπληρώνει: «Δεν υπήρχε κάτι, τουλάχιστον στην απογευματινή ζώνη, στο οποίο να πρωταγωνιστούν βρικόλακες, φαντάσματα και μάγισσες. Εμένα, ανέκαθεν, με έλκυε το συγκεκριμένο είδος, από τότε που ήμουν μικρό παιδί. Έτσι από τότε που είδα για πρώτη φορά το «Dark shadows» δεν κατάφερα ποτέ να ξεκολλήσω. Προφανώς, ο πρώτος άνθρωπος που μου ήρθε στο μυαλό γι’ αυτήν τη μεταφορά ήταν ο Τιμ».

Ένας αριστοκράτης του 19ου αιώνα, ο Μπάρναμπας Κόλινς, αρνείται τον έρωτα μίας μάγισσας, με αποτέλεσμα εκείνη να τον μεταμορφώσει σε βαμπίρ, με ένα ερωτικό ξόρκι. Μετά από διακόσια χρόνια, ξυπνάει απροσδόκητα στην ταραγμένη Αμερική του 1972, όπου προεδρεύει ο Νίξον και το κίνημα των Χίπις βρίσκεται στο προσκήνιο. Ως πατριάρχης μιας πανίσχυρης, κάποτε, οικογένειας, προσπαθεί να επιβάλει την τάξη στους σημερινούς κακομαθημένους απογόνους του, να αναπτύξει την οικογενειακή επιχείρηση και, ταυτόχρονα, να κατατροπώσει τη μάγισσα που ακόμα τον καταδιώκει.