Περιβάλλον
Πέμπτη, 17 Μαΐου 2012 11:40

Οργανικά φωτοβολταϊκά: Αναλυτές «βλέπουν» αύξηση 1300% σε 10 χρόνια

«Έκρηξη» του κλάδου των οργανικών φωτοβολταϊκών, με αύξηση 1300% έως το 2022, προβλέπει σε έκθεσή της η εταιρία περιβαλλοντικών συμβούλων IDTechEx.

«Έκρηξη» του κλάδου των οργανικών φωτοβολταϊκών, με αύξηση 1300% έως το 2022, προβλέπει σε έκθεσή της η εταιρία περιβαλλοντικών συμβούλων IDTechEx. Οι συντάκτες της έκθεσης με τίτλο «Τεχνολογίες Οργανικών Φωτοβολταϊκών: Πρωταγωνιστές και Προβλέψεις», υπολογίζουν ότι σε δέκα χρόνια ο κύκλος εργασιών τους θα αγγίξει τα 630 εκατομμύρια δολάρια, από 4,6 εκατομμύρια δολάρια που είναι σήμερα.

Ο βρετανικός όμιλος διαπιστώνει ότι τα τελευταία χρόνια η αγορά των φωτοβολταϊκών σημειώνει ανάπτυξη, ωστόσο παραμένει ιδιαίτερα άστατη για τους προμηθευτές. «Μόνο το 2011, εγκαταστήθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο [φωτοβολταϊκά] συνολικής ισχύος 22 GW», σημειώνουν οι συντάκτες. «Αυτή τη στιγμή, οι συσκευές κρυσταλλικού πυριτίου ελέγχουν το 85% της αγοράς».

Παράλληλα, στην αγορά εισέρχεται ένα νέο κύμα φωτοβολταϊκών τεχνολογιών, όπως τα ευαισθητοποιημένα στις χρωστικές ουσίες ηλιακά κύτταρα (DSSC) και τα οργανικά φωτοβολταϊκά (OPV), τα οποία «χρησιμοποιούντια εκεί, όπου δεν μπορούν να πάνε τα συμβατικά φωτοβολταϊκά».

Η IDTechEx πιστεύει ότι τέσσερις είναι οι παράγοντες που μέσα σε μία δεκαετία θα οδηγήσουν σε αύξηση των OPV κατά 1300%: ο ιδιαίτερα αποδοτικός συντελεστής μορφής, η απόδοσή τους σε συνθήκες φωτισμού εσωτερικού χώρου, οι χαμηλές κεφαλαιουχικές δαπάνες και το δυνητικά πολύ χαμηλό κόστος παραγωγής ενέργειας με τη χρήση εκτυπώσιμων πλαστικών.

Οι συντάκτες της έκθεσης αναγνωρίζουν ότι τα οργανικά φωτοβολταϊκά έχουν και σημαντικά μειονεκτήματα: δεν είναι ιδιαίτερα αποδοτικά, είναι ακριβά καθώς τα υλικά που τα αποτελούν παράγονται σε μικρές ποσότητες και έχουν μικρή διάρκεια που δεν ξεπερνά τις λίγες ημέρες εάν η συσκευή εκτεθεί σε συνθήκες περιβάλλοντος. Τα επικαλυπτικά υλικά που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά μπορούν να παρατείνουν τη διάρκειά τους το πολύ στα τρία χρόνια.