Πολιτιστικά
Πέμπτη, 17 Μαΐου 2012 15:38

Θεατρική «προστασία» για την οικονομική κρίση

Το εκρηκτικό έργο «Protect me», του Γερμανού δραματουργού και σκηνοθέτη Φαλκ Ρίχτερ και της Ολλανδής χορογράφου Ανούκ βαν Ντάικ, παρουσιάζεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, από την Παρασκευή 18 έως και την Κυριακή 20 Μαΐου, στις 8.30 το βράδυ.

Το εκρηκτικό έργο «Protect me», του Γερμανού δραματουργού και σκηνοθέτη Φαλκ Ρίχτερ και της Ολλανδής χορογράφου Ανούκ βαν Ντάικ, παρουσιάζεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, από την Παρασκευή 18 έως και την Κυριακή 20 Μαΐου, στις 8.30 το βράδυ.

Η παράσταση - που αναφέρεται στην παγκόσμια κρίση και τις συνέπειές της- ενθουσίασε κοινό και κριτικούς μετά την παρουσίασή της στο Βερολίνο από τον θίασο της Schaubühne, η οποία αποτελεί μια σύγχρονη, πειραματική και διεθνή θεατρική διαδικασία, με αναρίθμητες περιοδείες σε όλο τον κόσμο, καθώς και βραβεία και τιμητικές διακρίσεις για τους σκηνοθέτες και τις παραγωγές της.

Το έργο

Με παρουσίαση στη γερμανική γλώσσα και ελληνικούς υπέρτιτλους και με λόγο ποιητικό, αλλά και καυστικό, το «Protect me», χρησιμοποιώντας μια ιδιαίτερη καλλιτεχνική διάλεκτο που κινείται ανάμεσα στο θέατρο και τον χορό, αναδεικνύει την ανικανότητα του καπιταλιστικού συστήματος να απαντήσει στα σύγχρονα αγωνιώδη ερωτήματα και την αντίδραση κατά της παγκοσμιοποίησης.

Θέτοντας βασικά ερωτήματα για τη σημερινή κοινωνία, τα συστήματα που παρακμάζουν, την κατάρρευση της πίστης και την έλλειψη εμπιστοσύνης σε οποιονδήποτε υπάρχοντα πολιτικό ή οικονομικό θεσμό, ως συνέπεια της μεγάλης οικονομικής κρίσης στη νέα χιλιετία, μιλάει για το πώς ο κόσμος της οικονομίας επηρεάζει το συναισθηματικό κόσμο του ανθρώπου, σπέρνοντας την ανασφάλεια και τον τρόμο, για το πώς μας επηρεάζει το ότι ζούμε σε μια μόνιμη κατάσταση ανάγκης και υποχρεωτικής αναξιοπρέπειας και για το τί σημαίνει πολιτική σκέψη σήμερα.

Ο συγγραφέας

Ο ανεξάρτητος θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης, Φαλκ Ρίχτερ, έχει καθιερωθεί στην Ευρώπη ως ο πιο πολιτικοποιημένος συγγραφέας της γενιάς του, έχοντας στο ενεργητικό του έργα, όπως τα «Ο Θεός είναι dj», «Nothing hurts», «Peace», «Electronic city», μεταφρασμένα σε περισσότερες από 15 γλώσσες και με παραστάσεις σε όλο τον κόσμο.

Ο Φαλκ Ρίχτερ θεωρεί πως το θέατρο είναι ένας γόνιμος χώρος διαλόγου, όπου οι θεατές μπορούν να προβληματιστούν και να αφυπνιστούν, ανεπηρέαστοι από τις στερεοτυπικές και τις διαστρεβλωμένες εικόνες της πραγματικότητας που προβάλλονται μέσω της τηλεοπτικής λογικής, και παίρνει σαφή θέση για τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίζουν οι καλλιτέχνες.

Παράλληλες δράσεις

Σάββατο 19 Μαΐου

Μετά την παράσταση, θα διεξαχθεί συζήτηση με τον Φαλκ Ρίχτερ, με συντονισμό από τη θεατρολόγο μεταφράστρια και κριτικό, Ελένη Βαροπούλου.

Ταυτότητα παράστασης: σκηνοθεσία - χορογραφία: Falk Richter & Anouk van Dijk, σκηνικά: Katrin Hoffmann, κοστούμια: Daniela Selig, μουσική: Matthias Grübel & Malte Beckenbach, δραματουργία: Bernd Stegemann, φωτισμοί: Carsten Sander. Ερμηνεύουν: Angie Lau, Philipp Fricke, Erhard Marggraf, Franz Rogowski, Judith Rosmair, Kay Bartholomäus Schulze, Stefan Stern, Luise Wolfram, Nina Wollny.

Πληροφορίες

Κεντρική Σκηνή Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, λεωφ. Συγγρού 107-109. Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες (χωρίς διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίου: 15, 18, 28 ευρώ, μειωμένο: 10, 15 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: 210 9005800 (Δευτ. - Κυρ.: 9:00 - 21:00), εκδοτήρια εισιτηρίων Στέγης, ωράριο λειτουργίας: Δευτ. - Κυρ.: 12:00-21:00 (γίνονται δεκτές πιστωτικές κάρτες MasterCard και Visa), καταστήματα: Ελευθερουδάκης, Public, Παπασωτηρίου, Ianos, μηχανήματα easy pay σε επιλεγμένα καταστήματα της τράπεζας Πειραιώς. Aνετη & οικονομική στάθμευση εντός του κτιρίου της Στέγης (είσοδος από την οδό Λεοντίου), 5 ευρώ / 3 ώρες, ωράριο λειτουργίας: Δευτ. - Κυρ. 08:00 - 01:00.