Πολιτική
Σάββατο, 19 Μαΐου 2012 12:11

Αρχισε και επισήμως η νέα προεκλογική περίοδος

Με έντονες αντιπαραθέσεις, διεργασίες για συνεργασίες, δημοσκοπική μάχη στήθος με στήθος για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και συνεχιζόμενες αντιδράσεις για την πρόταση Μέρκελ να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ παράλληλα με τις εκλογές, άνοιξε και επισήμως η αυλαία της νέας προεκλογικής περιόδου.

Με έντονες αντιπαραθέσεις, διεργασίες για συνεργασίες, δημοσκοπική μάχη στήθος με στήθος για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και συνεχιζόμενες αντιδράσεις για την πρόταση Μέρκελ να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ παράλληλα με τις εκλογές, ανοιξε και επισήμως η αυλαία της νέας προεκλογικής περιόδου.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός έριξε μεν τους τόνους σχετικά με την πρόταση της Γερμανίδας καγκελαρίου για δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή στο ευρώ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής της επικοινωνίας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όμως το περιοδικό Spiegel επιβεβαιώνει με δημοσίευμά του ότι η κ. Μέρκελ πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Tο Βερολίνο προέβη σε επίσημη διάψευση την Παρασκευή το βράδυ, όμως η ελληνική Προεδρία της Δημοκρατίας επέμεινε πως η πρόταση έγινε. Μάλιστα, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, στην ιδέα αυτή είχε ήδη αναφερθεί την περασμένη Δευτέρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Το θέμα νομίζω ότι εξαντλήθηκε χθες. Εκείνο το οποίο είναι σημαντικό και στο οποίο πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας είναι η Σύνοδος Κορυφής που θα γίνει την Τετάρτη και θα εκεί πρέπει να πάμε με καλές προϋποθέσεις», δήλωσε ο κ. Πικραμμένος.

Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε στο θέμα, το οποίο από την Παρασκευή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, κάνοντας λόγο για «απροκάλυπτη παρέμβαση στα εσωτερικά μιας κυρίαρχης χώρας». Στη σχετική του ανακοίνωση, υποστηρίζει ακόμη ότι «αποτελεί ταυτόχρονα ευθυγράμμιση με την πολιτική του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου που στόχος τους, από κοινού, είναι να τρομοκρατήσουν την κοινωνία και να αλλοιώσουν το δίλημμα των επόμενων εκλογών». «Η χθεσινή τοποθέτηση της καγκελαρίας σε συνδυασμό με το χειρισμό της πολιτικής και της πολιτειακής ηγεσίας της χώρας μας, είναι αποκαλυπτικές και εκθέτουν άπαντες», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τηλεμαχία Σαμαρά - Τσίπρα προτείνει η ΝΔ

Εν τω μεταξύ, τη διεξαγωγή τηλεοπτικού ντιμπέιτ μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα, την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, πρότεινε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM. Σχολιάζοντας παράλληλα την πρόταση Μέρκελ για το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος, ο κ. Μιχελάλης επανέλαβε ότι δεν μπορεί να γίνει δημοψήφισμα και τόνισε πως οι πολίτες έχουν δώσει συγκεκριμένη εντολή.

Ντιμπέιτ μεταξύ όλων των αρχηγών προτείνει το ΠΑΣΟΚ

Εκπληξη για την πρόταση του κ. Μιχελάξη εξέφρασε η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. «Είναι ο ίδιος άνθρωπος που προεκλογικά με διάφορα προσχήματα τίναξε στον αέρα το debate μεταξύ των αρχηγών», σημείωσε η κ. Γεννηματά και υποστήριξε ότι «η ξαφνική στροφή 180 μοιρών της ΝΔ δείχνει πολλά πράγματα».

Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «και τότε και τώρα» θέλει να αποφύγει «όπως ο διάβολος το λιβάνι το διάλογο μεταξύ του κ. Βενιζέλου και του κ. Σαμαρά». «Εμείς πιστεύουμε στο διάλογο και προτείνουμε τηλεοπτικές συζητήσεις μεταξύ των αρχηγών όλων των κομμάτων για όλα τα κρίσιμα θέματα», κατέληξε η κ. Γεννηματά.

Επίθεση Αλ. Παπαρήγα σε ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Διμέτωπη επίθεση σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σε μέλη της ΚΝΕ http://www.naftemporiki.gr/elections/story?id=2180856 .

Η κ. Παπαρήγα υποστήριξε ότι είτε με κυβέρνηση ΝΔ, είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ , «από άλλους δρόμους», ο λαός θα απογοητευθεί και η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο συντηρητική, καθώς «θα καταλήξουμε στο ίδιο αποτέλεσμα». Αναφερόμενη στη ΝΔ, επισήμανε ότι στόχος του κ. Σαμαρά είναι να τσακιστεί το κίνημα και γι΄αυτό τον λόγο πολιτεύεται «σκληρά αντικομμουνιστικά». Αναφορικά με το ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι επικέντρωσε στο Μνημόνιο και τόνισε ότι κατάργηση του Μνημονίου και η συμμετοχή στην ΕΕ είναι ασυμβίβαστα.

Φ. Κουβέλης: Επιχειρούν να στήσουν ένα «κακέκτυπο δικομματισμού»

Επιχειρείται να στηθεί ένα «κακέκτυπο δικομματισμού», υποστήριξε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, μιλώντας σε υποψήφιους βουλευτές και στελέχη του κόμματος, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας http://www.naftemporiki.gr/elections/story?id=2180846 .

Όπως εξήγησε, «από τη μια μεριά θα είναι η απειλή, η κινδυνολογία και ο φόβος που εγείρουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με το δίλημμα για ''ευρώ ή δραχμή'' και από την άλλη ο λαϊκιστικός λόγος μιας λαϊκιστικής αριστεράς που κυμαίνεται ανάμεσα στην καταγγελία της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου, το ''πάγωμα'', για να καταλήξει στην ''επανεξέταση'' του συνολικού στρατηγικού πλαισίου».

«Η ΔΗΜΑΡ είναι ο τρίτος πόλος, αυτός που λέει στο λαό ''μην πέσεις στις συμπληγάδες αυτού του κακέκτυπου δικομματισμού''», τόνισε ο κ. Κουβέλης και ζήτησε δύναμη από τους πολίτες για να μην πάμε και σε νέες εκλογές μετά τις 17 Ιουνίου και για να υπάρξει κυβέρνηση προοδευτικού χαρακτήρα για τον τόπο.

Αυτόνομη κάθοδος του ΛΑΟΣ στις εκλογές

Την ίδια ώρα, η αυτόνομη κάθοδος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού στις εκλογές της 17ης Ιουνίου αποφασίστηκε, με συντριπτική πλειοψηφία, κατά την κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματεία του κόμματος με την πρώην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΛΑΟΣ. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες έχει δημιουργηθεί θέμα τον κ. Θανάση Πλεύρη, ο οποίος επέμεινε σε συνεργασία με τη ΝΔ.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «η πρόταση του κ. Σαμαρά, κρίθηκε προσχηματική, από τη στιγμή που παράλληλα με το διάλογο σε επίπεδο κορυφής, υπογείως βρισκόταν σε εξέλιξη επιχείρηση προσεταιρισμού στελεχών του ΛΑΟΣ, έναντι προσωπικών ανταλλαγμάτων».

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κατέθεσε τρεις εναλλακτικές προτάσεις: Πρώτον αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές, δεύτερο συνεργασία με τη ΝΔ, και τρίτον μια ευρύτερη συνεργασία με την ΝΔ, σε πιο χαλαρή μορφή. Κατά τις πληροφορίες του ΑΜΠΕ οι πρώην βουλευτές κ.κ Πλεύρης, Βελοπουλος, Κιλτιδης και η ευρωβουλευτής Νίκη Τζαβελα τάχθηκαν υπέρ της συνεργασίας με τη ΝΔ.

Ο κ. Καρατζαφέρης ενημέρωσε τα στελέχη του για τις συζητήσεις με τη ΝΔ και φέρεται να είπε ότι ζήτησε απο τη Συγγρού να ενταχθούν σε εκλόγιμες θέσεις όλοι οι πρώην βουλευτές του κόμματός του, κάτι που η ΝΔ αρνήθηκε. Ο κ. Καρατζαφέρης είπε κατά τις ίδιες πληροφορίες επίσης, ότι η ΝΔ πρότεινε να ενταχθούν σε εκλόγιμες ή πιθανόν εκλόγιμες θέσεις ο ίδιος ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ καθώς και ορισμένοι πρώην βουλευτές (3 ή 4 κατά πληροφορίες), κάτι που ο ίδιος αρνήθηκε. Τελικά αποφασίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία η αυτόνομη κάθοδος του ΛΑΟΣ στις εκλογές, ενώ οι πρώην βουλευτές που ζήτησαν συνεργασία με τη ΝΔ, αποδέχθηκαν τελικά την απόφαση της πλειοψηφίας. Ο Θανάσης Πλεύρης ήταν ο μόνος που επέμεινε μέχρι τέλους στην πρότασή του για συνεργασία με τη ΝΔ, προκειμένου να μην εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα.

Την ίδια ώρα πάντως με δήλωση που διανέμει το γραφείο Τύπου του ΛΑΟΣ ο πατέρας του πρώην βουλευτή, Κωνσταντίνος Πλεύρης, τάσσεται στο πλευρό του κ. Καρατζαφέρη και τονίζει ότι θα αγωνιστεί υπέρ αυτού με όλες του τις δυνάμεις. Καταδικάζει δε «ανεξαιρέτως όλους όσους έφυγαν από τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό».

Κοινωνική Συμφωνία: Πρόταση συνεργασίας σε ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, Οικολόγους

Η Κοινωνική Συμφωνία δεν θα κατέβει αυτόνομα στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, όπως αποφασίστηκε κατά την 1η πανελλήνια συνάντηση στελεχών του Κινήματος στη διάρκεια της οποίας έγινε αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος της 6ης Μαΐου και εξετάστηκε η θέση του κόμματος μπροστά στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η Κοινωνική Συμφωνία απευθύνει πρόταση συνεργασίας, στη βάση μιας ελάχιστης προγραμματικής σύγκλισης, προς όλες τις δημοκρατικές, προοδευτικές, πατριωτικές και αριστερές δυνάμεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, ξεκινά διαδικασίες διαλόγου με τις δυνάμεις αυτές, απευθυνόμενη στο ΣΥΡΙΖΑ, τη Δημοκρατική Αριστερά, τους Οικολόγους Πράσινους, αλλά και δίκτυα και ομάδες πολιτών για τη δυνατότητα διερεύνησης προγραμματικής σύγκλισης και προεκλογικής συνεργασίας των δυνάμεων αυτών.

Και επισήμως στις 17 Ιουνίου οι εκλογές

Το μεσημέρι θυροκολλήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο διαλύθηκε η Βουλή της ιδ' Περιόδου που προέκυψε από τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012. Το Π.Δ. υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον Πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο. Με το ίδιο διάταγμα καλούνται οι εκλογείς σε γενικές εκλογές στις 17 Ιουνίου 2012, ενώ η Βουλή που θα προκύψει από αυτές θα συγκληθεί στις 11 π.μ. της Πέμπτης 28 Ιουνίου.

Η προετοιμασία των εκλογών και η μείωση της εκλογικής δαπάνης, λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας τέθηκαν επί τάπητος σε σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου και τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών Αντώνη Μανιτάκη, Δικαιοσύνης Χρήστου Γεραρή, Επικρατείας Αντώνη Αργυρού, καθώς και του κυβερνητικού εκπροσώπου αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων.

Ο κ. Πικραμμένος, αμέσως μετά τη σύσκεψη δήλωσε ότι συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, διαπίστωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών είναι σε πλήρη ετοιμότητα και τόνισε ότι θα «κοιτάξουμε να κάνουμε ότι πρέπει για τη συμπίεση της δαπάνης των εκλογών, σε συνεργασία με τα κόμματα».

Ο κ. Πικραμμένος πρόσθεσε ότι η προεκλογική περίοδος πρέπει να διεξαχθεί σε ομαλό κλίμα και σε αυτό πρέπει να βοηθήσουν όλα τα κόμματα.

Απ' την πλευρά του, ο κ. Μανιτάκης χαρακτήρισε γόνιμη τη σύναντηση, για την αντιμετώπιση όλων των θεμάτων που αφορούν τις εκλογές, ενώ επισήμανε ότι υπάρχει το θετικό προηγούμενο των εκλογών της 6ης Μαίου, που αποτελεί ένα κεκτημένο το οποίο είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο. Επίσης, ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Τρίτη θα συνεδριάσει, για πρώτη φορά η Διακομματική Επτροπή των Εκλογών, ενώ σε σχετική ερώτηση είπε ότι οι εκλογές θα γίνουν με την ίδια απογραφή, με την οποία πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές της 6ης Μαίου.

Ο πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις ξένων ηγετών για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και στην ευρωζώνη, αρνήθηκε να κάνει προβεί σε σχόλιο: «Πιστεύω ότι οποιαδήποτε δήλωση απ' την πλευρά μου δεν βοηθά».