Απόσπασμα από το έργο της Ελένης Γλύκατζη -Αρβελέρ «Πολιτισμός και Ελληνισμός- Προσεγγίσεις» ήταν το θέμα που επελέγη για την εξέταση των υποψηφίων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, κατά την πρώτη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων.
Απόσπασμα από το έργο της Ελένης Γλύκατζη -Αρβελέρ «Πολιτισμός και Ελληνισμός- Προσεγγίσεις» ήταν το θέμα που επελέγη για την εξέταση των υποψηφίων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, κατά την πρώτη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων. Οι εξεταζόμενοι κλήθηκαν να αναπτύξουν τις απόψεις για το πανανθρώπινο μήνυμα που εκπέμπει η Τέχνη στις κοινωνίες.
Ενδεικτικά αναφέρεται απόσπασμα του κειμένου που δόθηκε στους μαθητές: «Κάθε πολιτισμός έχει τα όρια και το στίγμα του στον ιστορικό χώρο και χρόνο. Μέσα ωστόσο στην ιστορία του κόσμου, το αρχαιοελληνικό αισθητικό επίτευγμα σημαδεύει την καταγωγή μιας τέχνης με πανανθρώπινο μήνυμα και με διαστάσεις παγκόσμιες, θα έλεγα σχεδόν εξωχρονικές. Πρώτη έκφραση της αποστασιοποίησης του ανθρώπου από την αναγκαιότητα της φύσης, χάρη στη μεταμόρφωση της ύλης σε πνεύμα, το ελληνικό πλαστικό κατόρθωμα δηλώνει την επίμονη και έλλογη προσπάθεια του καλλιτέχνη να δαμάσει το πάθος και τη μοίρα με τα έργα τού νου και της καρδιάς, αυτά που φέρνουν τον άνθρωπο όλο και πιο κοντά στον Θεό, αυτά που τον οδηγούν δίπλα στον συνάνθρωπο...».
Ο εξεταστές ζήτησαν περίληψη του κειμένου που βαθμολογείται με 25 μονάδες και ανάπτυξη 500 - 600 λέξεων που βαθμολογείται με 40 μονάδες.
Τα θέματα δόθηκαν εγκαίρως στην πλειοψηφία των εξεταστικών κέντρων, με εξαίρεση κάποια εξεταστικά κέντρα στα οποία παρατηρήθηκε καθυστέρηση. καθώς ήταν πολλές σελίδες που έπρεπε να φωτοτυπηθούν και να δοθούν στους υποψήφιους. Έτσι, στα μεγάλα σχολικά συγκροτήματα, απαιτήθηκε λίγο περισσότερος χρόνος, ώσπου να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Την Τετάρτη, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε Βιολογία, Φυσική, Ιστορία και Μαθηματικά - Στοιχεία Στατιστικής, Γενικής Παιδείας.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ