Πολιτική
Δευτέρα, 21 Μαΐου 2012 14:12

Νέα διάψευση από το Βερολίνο για τα περί δημοψηφίσματος

Τα περί πρότασης της Ανγκελα Μέρκελ για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδας, σχετικά με την παραμονή ή μη της χώρας στο ευρώ, διέψευσε κατηγορηματικά για μία ακόμη φορά ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου.

Τα περί πρότασης της Ανγκελα Μέρκελ για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδας, σχετικά με την παραμονή ή μη της χώρας στο ευρώ, διέψευσε κατηγορηματικά για μία ακόμη φορά ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου.

«Η καγκελάριος δεν πρότεινε δημοψήφισμα ούτε είπε κάτι που να μπορεί να ερμηνευτεί προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο εκπρόσωπός της Γκέοργκ Στράιτερ, φανερά εκνευρισμένος, στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου. Υπογράμμισε ακόμη ότι η κ. Μέρκελ δεν θα παράσχει «υλικά σ' αυτή την πολιτική κουζίνα ανάμεσα στα κόμματα, που σιγοβράζει» στην Ελλάδα.

«Μπορείτε να έχετε ως αφετηρία την αρχή» ότι η κ. Μέρκελ παραμένει αντίθετη σε ένα τέτοιο δημοψήφισμα, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, ερωτηθείς σχετικά με το δημοψήφισμα για το οποίο είχε κάνει λόγο πέρυσι ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Την ίδια ώρα πάντως το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel διαβεβαιώνει στο σημερινό τεύχος του ότι η καγκελάριος έκανε πράγματι την πρόταση αυτή.

Από την πλευρά του, ο κ. Στράιτερ παρατήρησε πως η κυκλοφορία της πληροφορίας μπορεί να οφείλεται σε «παρεξήγηση, κακή κατανόηση» (των λεγομένων). «Η υπόθεση μοιάζει λίγο με χαλασμένο τηλέφωνο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι οι σχέσεις Γερμανίας- Ελλάδας δεν επιβαρύνθηκαν από τη δημοσιοποίηση του περιεχομένου του τηλεφωνήματος της Άγκελα Μέρκελ προς τον Κάρολο Παπούλια.

Στην ερώτηση εάν κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν λέει την αλήθεια, σημείωσε: «Δεν κατηγορώ κανέναν. Απλώς αντιδρώ σε αναφορές οι οποίες γίνονται».

Πάντως ο Γκέοργκ Στράιτερ σημείωσε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα, στην ένταση της εσωτερικής πολιτικής, μεταφέρονται δηλώσεις οι οποίες κατόπιν διαψεύδονται κατηγορηματικά από αυτούς που φέρονται να τις έχουν κάνει και παρέπεμψε σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Το δημοσίευμα είναι ανταπόκριση του Μίχαελ Μάρτενς από την Αθήνα, στο οποίο διευκρινίζεται μεν ότι οι πληροφορίες για το περιεχόμενο της συνομιλίας είναι συγκεχυμένες, επισημαίνεται ωστόσο ότι, σύμφωνα με το Βερολίνο, κατά την διάρκεια της συνομιλίας του με την κ. Μέρκελ ο ίδιος ο κ. Παπούλιας χαρακτήρισε «κακή» την ιδέα ενός δημοψηφίσματος την οποία κάποιοι υπουργοί Οικονομικών είχαν αναφέρει ενώ σύμφωνα με την Αθήνα, η κ. Μέρκελ έθεσε ένα τελεσίγραφο για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ανταποκριτή, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι θα ήταν επιθυμητό στις εκλογές της 17ης Ιουνίου να αντικατοπτριστεί αυτό που φαίνεται στις δημοσκοπήσεις, ότι δηλαδή το 80% των Ελλήνων επιθυμεί την παραμονή στην ευρωζώνη. Κατά μια παρόμοια εκδοχή, αναφέρεται στο άρθρο, στο τηλέφωνο συζητήθηκε ότι οι εκλογές θα είναι κάτι σαν δημοψήφισμα για το ευρώ.

Στην ανταπόκριση γίνεται εκτενής αναφορά στη σύγχυση που προκλήθηκε πρόσφατα σε σχέση με έγγραφο του επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου και ενδεχόμενη διαρροή του από το Προεδρικό Μέγαρο και σημειώνεται ότι πληθαίνουν οι περιπτώσεις στις οποίες το Προεδρικό Μέγαρο γίνεται πηγή δηλώσεων οι οποίες κατηγορηματικά διαψεύδονται από αυτούς που υποτίθεται ότι τις έχουν κάνει.

Τέλος, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κοτέ, όταν ρωτήθηκε για την πληροφορία του περιοδικού Der Spiegel ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έθεσε πρώτος το ζήτημα του δημοψηφίσματος κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του Eurogroup, δήλωσε ότι δεν την επιβεβαιώνει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ