Κόσμος
Τρίτη, 22 Μαΐου 2012 06:01

Ισχυρός σεισμός στη Βουλγαρία

Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε περίπου στις 03:00 τοπική ώρα την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Σόφια. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή σοβαρές ζημιές.

Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε περίπου στις 03:00 τοπική ώρα την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Σόφια. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή σοβαρές ζημιές, σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική και την υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Βουλγαρίας, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται ανάμεσα στη Σόφια και στην πόλη Πέρνικ, η οποία απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα δυτικά της βουλγαρικής πρωτεύουσας.

Πολλοί κάτοικοι της Σόφιας βγήκαν στους δρόμους αναστατωμένοι. «Δεν έχω ζήσει ποτέ κάτι τέτοιο», δήλωσε η Ιβάνκα Γκεοργκίεβα, που ζει στον όγδοο όροφο μιας πολυκατοικίες.

Η δόνηση έγινε περισσότερο αισθητή σε δύο άξονες: Δύση-Ανατολή (Πέρνικ-Σόφια-Στάρα Ζαγορά) και Βορράς-Νότος (Πέρνικ-Μπλαγκόεφγραντ-Βόρεια Ελλάδα).

Μέχρι τις 05:00 είχε αναφερθεί μόνο η κατάρρευση ενός σπιτιού, στο χωριό Ρουντάρτσι στα δυτικά περίχωρα της Σόφιας, ενώ απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι από μια μονοκατοικία στην Πέρνικ, όπως και από μια πολυκατοικία σε νότια περιοχή της Σόφιας, εξαιτίας των μεγάλων ρωγμών, που σχηματίστηκαν στους τοίχους.

Σύμφωνα με το διευθυντή του Γεωφυσικού Ινστιτούτου της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, Νικολάι Μιλόσεφ, επρόκειτο για τον κύριο σεισμό, καθώς εντός της πρώτης ώρας μετά τη δόνηση ακολούθησαν περίπου 16 μετασεισμοί. Η ισχυρότερη μετασεισμική δόνηση, περίπου 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε περίπου στις 04:30.

Ο διευθυντής του Γεωφυσικού Ινστιτούτου της Βουλγαρίας απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχει συσχέτιση της ισχυρής δόνησης στη Σόφια και του πρόσφατου καταστροφικού σεισμού στην Εμίλια Ρομάνια, στην Ιταλία.

Αισθητός σε διάφορες περιοχές της Β. Ελλάδας

Η δόνηση έγινε αισθητή από κατοίκους περιοχών της Θράκης, της Ανατολικής και Κεντρικής Μακεδονίας (ακόμη και της Θεσσαλονίκης). Η έντασή της, σύμφωνα με μέτρηση του Σεισμολογικού Σταθμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ήταν 6,2 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ.

Οι σεισμολόγοι του ΑΠΘ ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει δώσει στις αρχές του 19ου αιώνα σεισμό αντίστοιχου μεγέθους με το σημερινό (από 6 έως 6,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ). Και αυτοί πάντως εκτιμούν ότι ο σεισμός της Σόφιας δεν συνδέεται με αυτόν που σημειώθηκε στη Β. Ιταλία, αλλά ούτε με κάποιο ρήγμα της Ελλάδας.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters