Αρκετές δυσκολίες αντιμετωπίζει η ΔΟΕ ως προς την αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων το 2020.
Ο λόγος έχει να κάνει με την παγκόσμια οικονομική κρίση αλλά και με μια σειρά από άλλα ζητήματα, που ποικίλλουν ανάλογα με την υποψηφιότητα. Τόκιο, Κωνσταντινούπολη και Μαδρίτη θεωρούνται τα φαβορί για να παραμείνουν στη διεκδίκηση της διοργάνωσης, κατά τη σημερινή αξιολόγηση από τη ΔΟΕ, που θα γίνει στο Κεμπέκ.
Η Εκτελεστική Επιτροπή αναμένεται να «κόψει» τις υποψηφιότητες της Ντόχα και του Μπακού, μειώνοντας έτσι τον αριθμό των διεκδικητών εν όψει της τελικής επιλογής, τον επόμενο χρόνο.
Κάθε πόλη αντιμετωπίζει τα δικά της ειδικά προβλήματα, πέριξ αλλά εκτός των παγκόσμιων οικονομικών ζητημάτων, με το Γερμανό αντιπρόεδρο της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, να κάνει λόγο για την «πιο δύσκολη απόφαση» που καλείται να λάβει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, δύο μήνες πριν την έναρξη των Αγώνων του Λονδίνου.
Το Τόκιο είναι, σύμφωνα με τους «μπουκ», το φαβορί για να αναλάβει τη διοργάνωση, για δεύτερη φορά στην ιστορία του μετά το 1964. Όμως, μια πυρηνική καταστροφή στη χώρα δεν έχει ακόμη αποκλειστεί ως πιθανότητα, μετά τον περυσινό σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε. Ένας πρόσθετος ανασταλτικός λόγος θα μπορούσε να είναι το ότι οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2018 θα τελεστούν επίσης στην Ασία, συγκεκριμένα δε στη γειτονική Νότια Κορέα (Πιεονγκτσάνγκ).
Η υποψηφιότητα της Μαδρίτης έχει πληγεί από την οικονομική ύφεση στην Ισπανία και υπάρχουν φόβοι ότι μια ενδεχόμενη αλλαγή κυβέρνησης θα μπορούσε να οδηγήσει στην ίδια κατάληξη με την Ιταλία, όταν ο πρωθυπουργός Μάριο Μόντι αποφάσισε τον περασμένο Φεβρουάριο να αποσυρθεί η υποψηφιότητα της Ρώμης, για οικονομικούς λόγους.
Η Κωνσταντινούπολη διεκδικεί για πέμπτη φορά τη διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων και θα μπορούσε να αποτελέσει μια νέα «αγορά» για τη ΔΟΕ. Το «πρόβλημα» είναι όμως ότι η Τουρκία έχει θέσει υποψηφιότητα και για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, που θα διεξαχθεί την ίδια χρονιά.
Επειδή η ΔΟΕ θα πρέπει να αποφασίσει για την ανάθεση της δικής της διοργάνωσης πριν από την UEFA, ο πρόεδρός της, Ζακ Ρογκ, έχει ήδη ζητήσει από την Άγκυρα να αποσυρθεί από τη διεκδίκηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, ώστε να αυξήσει τις πιθανότητές της.
Οι νέες αγορές που προωθεί η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ευνοούν την υποψηφιότητα της Ντόχα, που δεν απογοητεύτηκε μετά την αποτυχία να αναλάβει τη διοργάνωση του 2016, αν και η ΔΟΕ «αποθάρρυνε» την ιδέα των ανθρώπων της για να κάνουν τους Αγώνες Οκτώβριο, εξαιτίας των κλιματολογικών συνθηκών.
Το Κατάρ έχει ως «μειονέκτημα» (για τη ΔΟΕ) τη μικρή έκτασή του, στοιχείο όμως που αγνόησε η FIFA όταν του ανέθεσε το Μουντιάλ του 2022, αν και η ψηφοφορία εκείνη συνοδεύτηκε με καταγγελίες για διαφθορά κι αυτή είναι μια κατάσταση που η ΔΟΕ θα ήθελε να αποφύγει.
Το Μπακού (Αζερμπαϊτζάν) αποτελεί επίσης μια Ολυμπιακή αναζήτηση σε «βαθιά νερά». Χρήματα για επενδύσεις υπάρχουν, όμως δεν είναι εύκολο να παραβλεφθούν κάποιες «επώδυνες» σκέψεις για θέματα όπως η καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η έλλειψη εμπειρίας και η απουσία των αναγκαίων έργων υποδομής.