Κόσμος
Σάββατο, 26 Μαΐου 2012 20:15

Συρία: Δεκάδες παιδιά νεκρά από τον βομβαρδισμό της Χούλα

Ο επικεφαλής των παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία καταδίκασε τον βομβαρδισμό στην επαρχία Χούλα την Παρασκευή, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 92 ανθρώπων ανάμεσά τους 32 παιδιά. Το Σάββατο οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας βομβάρδισαν την Χομς.

Ο επικεφαλής των παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία, στρατηγός Ρόμπερτ Μουντ, καταδίκασε «τη βάρβαρη τραγωδία» με τον βομβαρδισμό στην επαρχία Χούλα της πόλης Χομς την Παρασκευή, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 92 ανθρώπων ανάμεσά τους 32 παιδιά μικρότερα των 10 ετών. Η αντιπολίτευση αποδίδει τη σφαγή αυτή στο καθεστώς.

«Όποιοι κι αν είναι εκείνοι που διέπραξαν αυτή την καταδικαστέα πράξη βίας οφείλουν να λογοδοτήσουν», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου από τη Δαμασκό.

Ο στρατηγός κάλεσε τη συριακή κυβέρνηση να μην χρησιμοποιεί πια βαρέα όπλα και ζήτησε από όλες τις πλευρές να σταματήσουν τη βία σε όλες της τις μορφές ενώ αναφέρθηκε στον κίνδυνο να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος.

Η σφαγή στη Χούλα είναι «κατάφορη και φρικτή» παραβίαση του διεθνούς δικαίου, σημείωσαν από την πλευρά τους ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και ο διεθνής ειδικός απεσταλμένος για τη Συρία Κόφι Άναν. Οι δράστες αυτών των εγκλημάτων πρέπει να λογοδοτήσουν, υπογράμμισαν.

Εν τω μεταξύ, το Σάββατο οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας βομβάρδισαν την Χομς, όπως ανακοίνωσε το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο έκανε λόγο για 18 νεκρούς σήμερα σε όλη τη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP