Κόσμος
Τετάρτη, 30 Μαΐου 2012 10:23

Αντίθετες Ρωσία και Κίνα σε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία

Την αντίθεσή τους σε μία στρατιωτική επέμβαση στη Συρία εξέφρασαν σήμερα η Ρωσία και η Κίνα, μετά τη χθεσινή δήλωση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ που άφηνε ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο.

Την αντίθεσή τους σε μία στρατιωτική επέμβαση στη Συρία εξέφρασαν σήμερα η Ρωσία και η Κίνα, μετά τη χθεσινή δήλωση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ που άφηνε ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ είπε ότι η Μόσχα είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε μία τέτοια επέμβαση και ότι θεωρεί πως θα ήταν πρόωρο να λάβει νέα μέτρα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με το Interfax.

Tην αντίθεση της Κίνας σε μία στρατιωτική επέμβαση στη Συρία επανέλαβε σήμερα και η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιού Ουειμίν. Η ίδια δεν διευκρίνισε πάντως αν πρόκειται να απελαθούν Σύροι διπλωμάτες στην Κίνα, μετά από ανάλογες κινήσεις πολλών κυβερνήσεων.

«Δεν έχω ακούσει ότι υπήρξε κάποια επίπτωση στη συριακή πρεσβεία στην Κίνα», είπε η Λιού.

Από την πλευρά του, ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρέιντερς δήλωσε σήμερα πως η διεθνής κοινότητα «δεν θα πετύχει τίποτε» από τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ, χωρίς την στρατιωτική παρουσία στη χώρα.

«Χωρίς μια στρατιωτική παρουσία στο συριακό έδαφος που θα εγγυάται την εκεχειρία ώστε να υποστηριχθεί στο σχέδιο Αναν, που θα προστατεύει τους παρατηρητές και θα διασφαλίζει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας δεν θα πετύχουμε τίποτε από τον Σύρο πρόεδρο», τόνισε ο Ρέιντερς στο ραδιοφωνικό σταθμό Bel-RTL.

Ο Βέλγος υπουργός επισήμανε πως δεν χρειάζεται να πραγματοποιηθεί μια «στρατιωτική επέμβαση όπως αυτή στη Λιβύη το 2011».

Το Βέλγιο τάσσεται υπέρ της δημιουργίας «ζωνών ασφαλείας» στη Συρία, που θα προστατεύονται από μια «διεθνή δύναμη», διευκρίνισε ο ίδιος.

Ο Ολάντ είπε χθες ότι το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης δεν μπορεί να αποκλειστεί εφόσον προηγηθεί ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η χώρα του θα ασκήσει πίεση για μια «νέα δέσμευση» του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με την κατάσταση στη Συρία.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία ζήτησε σήμερα από το Σύρο επιτετραμμένο και όλους τους Σύρους διπλωμάτες στην Αγκυρα να αποχωρήσουν μέσα σε 72 ώρες ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σφαγή πάνω από 100 αμάχων στη Χούλα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Προς απέλαση είναι και ο Σύρος πρέσβης στην Ιαπωνία, όπως ανακοίνωσε το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Χθες υπήρξαν συντονισμένες απελάσεις Σύρων διπλωματών από δέκα χώρες.

Η Συρία από την πλευρά της, ανακοίνωσε την απέλαση της Ολλανδής επιτετραμμένης στη Δαμασκό.

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Παράλληλα, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως την Παρασκευή ειδικά για να συζητήσει τη σφαγή στην πόλη Χούλα της Συρίας, ανακοίνωσαν διπλωμάτες σύμφωνα με το Reuters.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ, η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ενωση άσκησαν πίεση για να πραγματοποιηθεί η έκτακτη αυτή σύνοδος. Είναι η τέταρτη φορά που οι βιαιότητες στη Συρία συζητούνται ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από τις αρχές της περασμένης χρονιάς.

«Ολα υλοποιούνται πολύ γρήγορα. Θα υπάρξει μεγάλη υποστήριξη», είπε ένας αξιωματούχος.

Συνεχίζονται οι βιαιότητες

Εν τω μεταξύ, οι ακτιβιστές κάνουν λόγο για συνέχιση των βιαιοτήτων.Στο Σιτ Ζεϊνάμπ, στα προάστια της Δαμασκού, «βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν τη νύχτα ανάμεσα στις στρατιωτικές δυνάμεις της Δαμασκού και τις δυνάμεις των εξεγερμένων. Ακούστηκαν δύο ισχυρές εκρήξεις», σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση.

Εκρήξεις και πυρά ακούσθηκαν επίσης από τις συνοικίες Χάζαρ-Ασουάντ και Καντάμ, καθώς και από την περιοχή Νταράγια, κοντά στη συριακή πρωτεύουσα.

Στην περιοχή της Χομς, ο Αντνάν Νταρουίς, ο οποίος πολέμησε με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό σκοτώθηκε από οβίδα που εκτοξεύθηκε κατά του αυτοκινήτου του κοντά στο νεκροταφείο της Αλ-Ραστάν. Εκρήξεις και πυρά αναφέρθηκαν επίσης στη συνοικία Χαλιντίγε.

Βορειότερα, στην επαρχία της Χάμα, συγκρούσεις αναφέρθηκαν στην κοινότητα Καφαρζίτα.

Ο μεσολαβητής της διεθνούς κοινότητας Κόφι Αναν συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ και τού ζήτησε «να λάβει άμεσα τολμηρά μέτρα» για τον τερματισμό της βίας, κάνοντας λόγο για «ένα σημείο καμπής» μετά τη σφαγή της Χούλα.

Ο απολογισμός των συγκρούσεων της χθεσινής ημέρας έφθασε τους 98 νεκρούς, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο κατήγγειλε και νέα σφαγή 13 αμάχων στο Ντέρι Εζόρ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.