Πολιτιστικά
Τετάρτη, 30 Μαΐου 2012 12:53

Γέλιο και βαθιά περίσκεψη στο επίκεντρο της περιοδείας του Εθνικού Θεάτρου

«Η κωμωδία, ως παγκόσμια γλώσσα που "κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει", θα κυριαρχήσει στην καλοκαιρινή περιοδεία του Εθνικού Θεάτρου».

«Η κωμωδία, ως παγκόσμια γλώσσα που "κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει", θα κυριαρχήσει στην καλοκαιρινή περιοδεία του Εθνικού Θεάτρου».

Με αυτή τη φράση ξεκίνησε ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού, Γιάννης Χουβαρδάς, την χθεσινή παρουσίαση των έργων που θα παρουσιαστούν το φετινό καλοκαίρι από το πρώτο θέατρο της χώρας.

Σπουδαίοι θεατρικοί συγγραφείς

Με άξονα τον στίχο του Ιωάννη Πολέμη: «Τι είναι η πατρίδα μας;», το Εθνικό θέατρο συνεχίζει και μέσα στο καλοκαίρι να διερευνά την ουσία και τη δυναμική της πολιτιστικής μας ταυτότητας. Επιλέγει τρεις σπουδαίους θεατρικούς συγγραφείς - τον Αριστοφάνη, τον Μολιέρο και τον Σαίξπηρ, και τρία έργα που ασχολούνται με τον δικό του τρόπο το καθένα με την ελληνικότητα, διοργανώνει και συμμετέχει σε δράσεις στο εξωτερικό και συναντά εκτός των τειχών του το κοινό από την Επίδαυρο σε όλη την Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Σάτιρα και βαθιά περίσκεψη

Με τρεις από τους σημαντικότερους - και ίσως τους κορυφαίους- συγγραφείς κωμωδιών όλων των εποχών, το Εθνικό κατεβαίνει στον ανοιχτό στίβο, καλώντας το κοινό να συναντηθεί με το χιούμορ, το πνεύμα αλλά και τον ουσιαστικό προβληματισμό τους. Γιατί όσο κοινό όχημα και για τους τρεις είναι το γέλιο, η σάτιρα, η ψυχαγωγία, άλλο τόσο είναι η βαθιά περίσκεψη για τον άνθρωπο και η κατανόηση της φθαρτής του μοίρας. Επιβεβαιώνοντας έτσι, ακόμη μια φορά, πόσο ρευστά και πόσο δυσδιάκριτα είναι τα όρια ανάμεσα στην εύθυμη και την σοβαρή πλευρά της ανθρώπινης φύσης.

Οι παραστάσεις

Νεφέλες

Το Εθνικό Θέατρο ταξιδεύει στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 13 και 14 Ιουλίου, και στη συνέχεια σε όλη την Ελλάδα, με τη κωμωδία του Αριστοφάνη Νεφέλες σε σκηνοθεσία του Νίκου Μαστοράκη.

Υπόθεση

Ο Στρεψιάδης, ένας απαίδευτος χωριάτης, πνιγμένος στα χρέη εξαιτίας της σπάταλης ζωή του γιου του, αποφασίζει να φοιτήσει στη σχολή του Σωκράτη, για να μυηθεί στην μαιευτική του μέθοδο και να μπορέσει να αντιμετωπίσει τους δανειστές του στα δικαστήρια. Αποδεικνύεται όμως… ανεπίδεκτος μαθήσεως και στη θέση του στέλνει το γιο του, μια απόφαση που θα στραφεί εναντίον του!

Ο Αριστοφάνης, στο πρόσωπο του Σωκράτη σατιρίζει τις «προοδευτικές» εκπαιδευτικές ιδέες που εισήγαγαν οι σοφιστές στην αρχαία Αθήνα. Σε μια εποχή κοινωνικών και ηθικών αναζητήσεων και έντονων ανακατατάξεων που τα όρια των ρευμάτων, των ιδεών και της προόδου βρίσκονται σε σύγχυση και υπό διαπραγμάτευση (όπως και το εκπαιδευτικό σύστημα!) το αριστοφανικό έργο αποδεικνύεται πιο επίκαιρο από ποτέ. Το νήμα του χθες και του σήμερα ενώνονται σε μια απολαυστική παράσταση, που μιλά απευθείας στον θεατή.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Κ. Χ. Μύρης, σκηνοθεσία - δραματουργική επεξεργασία – σκηνικά – κοστούμια: Νίκος Μαστοράκης, μουσική: Σταύρος Γασπαράτος, κίνηση: Φωκάς Ευαγγελινός, φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης, μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου, βοηθοί σκηνοθέτη: Βίκυ Βολιώτη, Μαντώ Αρμένη.

Διανομή

Γιάννης Μπέζος, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιάννης Νταλιάνης, Νίκος Ψαρράς, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Λαέρτης Μαλκότσης, Όμηρος Πουλάκης, Θάνος Τοκάκης, Μιχάλης Οικονόμου.

Χορός

Τάνια Τρύπη, Κατερίνα Λυπηρίδου, Φοίβος Ριμένας, Τζωρτζίνα Παλαιοθοδώρου, Ιωάννης Παπαζήσης, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Αμαλία Τσεκούρα, Χρήστος Σπανός, Λήδα Μανουσάκη, Νάντια Κοντογεώργη, Μίνως Θεοχάρης, Δανάη Κατσαμένη, Γιωργής Τσουρής, Σπύρος Κυριαζόπουλος.

Αμφιτρύων

Ο Λευτέρης Βογιατζής επανέρχεται στο Εθνικό Θέατρο με ένα κλασικό αριστούργημα, τόσο ρηξικέλευθο όσο και απολαυστικό που θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 3 και 4 Αυγούστου και στη συνέχεια, για περιορισμένες παραστάσεις, σε περιοδεία.

Υπόθεση

Ο Μολιέρος εμπνέεται από την ελληνική μυθολογία, στηρίζεται δεξιοτεχνικά πάνω στον «Αμφιτρύωνα» του Πλαύτου και μεταπλάθει τον μύθο του Αμφιτρύωνα και της Αλκμήνης σε μια απολαυστική κωμωδία. Ο Δίας παίρνει τη μορφή του Αμφιτρύωνα για να τρυπώσει στο κρεβάτι της γυναίκας του Αλκμήνης και ο Ερμής τη μορφή του κωμικού υπηρέτη του Σωσία. Όταν όμως εμφανίζεται ο πραγματικός Αμφιτρύωνας, τη θεϊκή παρέμβαση θα ακολουθήσει το χάος, άλλοτε διασκεδαστικό και άλλοτε επικίνδυνο, γεμάτο ίντριγκες, ανατροπές, πάθη και εξωφρενικό χιούμορ.

Γραμμένη το 1668, η κωμωδία του Μολιέρου παρουσιάζεται για δεύτερη φορά από το Εθνικό Θέατρο - η πρώτη ήταν το 1948 σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη. Ο Γάλλος κωμωδιογράφος θίγει έμμεσα τις ερωτικές περιπέτειες του Βασιλιά Λουδοβίκου 14ου, ενώ σατιρίζει τον αμοραλισμό των ισχυρών και την δουλική συμπεριφορά όσων τους περιβάλλουν.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Χρύσα Προκοπάκη, σκηνοθεσία: Λευτέρης Βογιατζής, σκηνικά: Εύα Μανιδάκη, κοστούμια: Άγγελος Μέντης, μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός, φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος, βοηθοί σκηνοθέτη: Χάρης Φραγκούλης, Ελένη Ευθυμίου.

Διανομή

Αμαλία Μουτούση, Γιώργος Γάλλος, Νίκος Κουρής, Δημήτρης Ήμελλος, Χρήστος Λούλης, Εύη Σαουλίδου, Στεφανία Γουλιώτη, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Χάρης Φραγκούλης, Νικόλας Χανακούλας.

O «Περικλής» ταξιδεύει

Η παράσταση του Εθνικού Θεάτρου -που ενθουσίασε κοινό και κριτικούς στο θέατρο Globe στο Λονδίνο συμμετέχοντας στο διεθνές Φεστιβάλ Globe to Globe για τον William Shakespeare- θα περιοδεύσει, για περιορισμένες παραστάσεις, στην Αθήνα και την περιφέρεια. Το πρόγραμμα δεν είναι ακόμα έτοιμο, και αυτό είναι αποτέλεσμα της «αβεβαιότητας» και της «ρευστότητας» των εποχών, όπως ανέφερε ο κος Χουβαρδάς.

Υπόθεση

Στο επίκεντρο της υπόθεσης συναντούμε τις θυελλώδεις περιπέτειες του Περικλή, που εγκαταλείπει το βασίλειο του για να αποφύγει την οργή του Βασιλιά Αντιόχου, χάνει τη γυναίκα και την κόρη του και ενώνεται και πάλι μαζί τους αναπάντεχα σε μία εντυπωσιακή παράσταση, που «ταξιδεύει» σε όλη τη Μεσόγειο και διασχίζει μαγικά το χρόνο. Συλλογική δραματική αφήγηση, συνεχείς μεταμορφώσεις και εναλλαγές, μία γυμνή αλλά παράλληλα θαυματουργή σκηνή συνθέτουν μία παράσταση που βασίζεται στην ερμηνευτική δύναμη του συνόλου 12 εξαιρετικών ηθοποιών.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης, σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς, κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη, φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος, βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσσα Τριανταφύλλη , μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου, δραματολόγος παράστασης: Βιβή Σπαθούλα.

Διανομή

Κώστας Βασαρδάνης, Γιάννης Βογιατζής, Γιώργος Γλάστρας, Στεφανία Γουλιώτη, Γιώργος Κοτανίδης, Χρήστος Λούλης, Μανώλης Μαυροματάκης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Δημήτρης Πιατάς, Μαρία Σκουλά, Λυδία Φωτοπούλου, Μηνάς Χατζησάββας.

Εκτός συνόρων

Το Εθνικό Θέατρο ενισχύει ενεργά το διάλογο με την καλλιτεχνική δημιουργία του εξωτερικού προωθώντας συνεργασίες με ξένα θέατρα και σημαντικούς σύγχρονους καλλιτέχνες.

Ειδικότερα, συμμετέχει στο φεστιβάλ «Resistance in the Mediterranean» που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 17 Ιουνίου στο Ballhaus Naunystrasse με τη σκηνική ανάγνωση του ειδικά γραμμένου για το φεστιβάλ έργου της Λένας Κιτσοπούλου «Ν - ΕΥΡΩ - ΣΗ». Την ίδια μέρα, έξι νέα έργα μικρής διάρκειας γύρω από το θέμα «Αραβική Άνοιξη/Ευρωπαϊκό Φθινόπωρο» θα παρουσιαστούν με τη μορφή σκηνικής ανάγνωσης. Τα έργα αυτά αναδεικνύουν τις ριζικές και πολιτικές αλλαγές που υφίστανται οι χώρες τους και δίνουν την ευκαιρία στους δημιουργούς να υψώσουν ελεύθερα τη φωνή τους.

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, το Εθνικό Θέατρο και η Δραματική Σχολή του, διοργανώνουν τη Δελφική Ακαδημία Θεάτρου στους Δελφούς, με θέμα «Πόλεμος και Σκηνή». Τα εργαστήρια θα διευθύνει ο διάσημος Γερμανός σκηνοθέτης Ματίας Λάνγκχοφ και πλάι στην πρακτική άσκηση θεατρολόγοι και φιλόσοφοι θα αναπτύξουν τον θεωρητικό στοχασμό.

«Το Βιτριόλι» του Γιάννη Μαυριτσάκη, «Η Αόρατη Όλγα» του Γιάννη Τσίρου και η «Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α.» της Λένας Κιτσοπούλου, τρεις παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου, θα παρουσιαστούν στις 5, 9 και 13 Ιουνίου αντίστοιχα με τη μορφή αναλογίου στο Theatre de la Ville και η ανάγνωσή τους θα αναμεταδοθεί από τη γαλλική δημόσια ραδιοφωνία, στο σταθμό France Culture.

Τέλος, η παράσταση «Guns! Guns! Guns!» της ομάδας Blitz, παραγωγή του Εθνικού θεάτρου της σεζόν 2009 - 2010, θα μετέχει στο Φεστιβάλ Εργοτάξια της Ευρώπης που διοργανώνει το Theatre de la Ville στο Παρίσι στις 8 Ιουνίου.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης