Κόσμος
Τετάρτη, 30 Μαΐου 2012 16:32

Συρία: Αποτροπιασμός παρατηρητών από τον εντοπισμό 13 πτωμάτων

Ο επικεφαλής των παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία δήλωσε σήμερα ότι 13 πτώματα ανακαλύφθηκαν σε ανατολική περιοχή της χώρας με τα χέρια δεμένα στην πλάτη τους και σημάδια ότι πυροβολήθηκαν εξ επαφής στο κεφάλι, λίγες ημέρες μετά τη σφαγή της Χούλα που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

Ο επικεφαλής των παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία, ο υποστράτηγος Ρόμπερτ Μουντ, δήλωσε σήμερα ότι 13 πτώματα ανακαλύφθηκαν σε ανατολική περιοχή της χώρας με τα χέρια δεμένα στην πλάτη τους και σημάδια ότι πυροβολήθηκαν εξ επαφής στο κεφάλι, λίγες ημέρες μετά τη σφαγή της Χούλα που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

«Ο στρατηγός Μουντ έχει ταραχθεί βαθιά απ' αυτή τη φρικτή και ασυγχώρητη πράξη», αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από την αποστολή των παρατηρητών. «Καλεί όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να τερματίσουν τον κύκλο της βίας για χάρη της Συρίας και του συριακού λαού».

Οι παρατηρητές ανακάλυψαν τα πτώματα στη ζώνη Ασουκάρ, 50 χλμ. ανατολικά του Ντέιρ αλ-Ζορ. Σύροι ακτιβιστές αναφέρουν ότι πρόκειται για τις σορούς λιποτακτών του κυβερνητικού στρατού, ωστόσο δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί ο ισχυρισμός τους.

«Μόνη λύση η αποχώρηση Ασαντ»

Η αποχώρηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ είναι το μόνο μέσο για να διασωθεί το ειρηνευτικό σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν για τον τερματισμό της βίας στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα η συριακή αντιπολίτευση.

«Μια διεθνής συμφωνία για αποχώρηση του Ασαντ είναι το μόνο μέσο για να σωθεί το σχέδιο Ανάν και να βρεθεί μια πολιτική λύση, χωρίς την οποία η κατάσταση κινδυνεύει να οδηγηθεί προς μία έκρηξη, η οποία θα απειλήσει όλη την περιοχή», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο (CNS), ο κύριος συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης.

Ρωσία: «Αντιπαραγωγική» η απέλαση διπλωματών

Στο μεταξύ η Ρωσία καταδίκασε σήμερα, χαρακτηρίζοντας «αντιπαραγωγική», την απέλαση Σύρων πρεσβευτών από δυτικές πρωτεύουσες, η οποία αποφασίστηκε χθες σε απάντηση για τη σφαγή στη Χούλα της Συρίας.

«Στο πλαίσιο των διεθνών προσπαθειών για την ειρηνική διευθέτηση της συριακής κρίσης, η απέλαση Σύρων πρεσβευτών από τις πολλές δυτικές πρωτεύουσες μας φαίνεται ότι είναι ένα αντιπαραγωγικό μέτρο», σημειώνει εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών σε ανακοίνωση.