Κόσμος
Τετάρτη, 30 Μαΐου 2012 19:36

ΟΗΕ: Νέα σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία

Νέα σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι σε εξέλιξη για την κατάσταση στη Συρία τέσσερις ημέρες μετά τη σφαγή στη Χούλα.

Νέα σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι σε εξέλιξη για την κατάσταση στη Συρία τέσσερις ημέρες μετά τη σφαγή στη Χούλα.

O αναπληρωτής του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Aναν Ζαν-Μαρί Γκεενό υπογράμμισε την ανάγκη να ξεκινήσει μια πραγματική πολιτική διαδικασία για να σταματήσει ο κύκλος βίας στη Συρία.

Σημείωσε ότι η 14μηνη εξέγερση στη Συρία είναι απίθανο να σταματήσει χωρίς πολιτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Από την πλευρά του ο πρεσβευτής της Γερμανίας στον ΟΗΕ Πέτερ Βίτιγκ, εξέφρασε την ελπίδα η σφαγή της Χούλα «θα ανοίξει τα μάτια ορισμένων χωρών μελών», σε μια έμμεση αναφορά του στη Μόσχα και το Πεκίνο. Οι δύο αυτές χώρες εξακολουθούν να προστατεύουν το συριακό καθεστώς μπλοκάροντας τις πρωτοβουλίες του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά της Δαμασκού.

Σύμφωνα με τον Βίτιγκ, το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να θίξει το θέμα της ενδεχόμενης αύξησης του αριθμού των παρατηρητών του ΟΗΕ και του τρόπου με τον οποίο θα πρέπει να αντιδράσει στην παραβίαση των αποφάσεών του μετά τη σφαγή στη Χούλα.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πέσκοφ τόνισε σήμερα με δήλωσή του ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να αλλάξει την στάση της απέναντι στη Συρία.

Τέλος η Κύπρος, με γραπτή δήλωση της υπουργού Εξωτερικών Ερατούς Κοζάκου-Μαρκουλλή, καταδίκασε τη σφαγή αμάχων στη Συρία

Κάλεσε μάλιστα τη συριακή κυβέρνηση να εφαρμόσει αμέσως τις διατάξεις του Σχεδίου Ανάν, για αποφυγή της πλήρους κλιμάκωσης του πολέμου στη χώρα με έμμεσες επιπτώσεις για ολόκληρη την περιοχή.

Η υπουργός Εξωτερικών προσθέτει ότι η Λευκωσία συμμερίζεται τις διεθνείς εκκλήσεις, οι οποίες απαιτούν την πλήρη και ανεξάρτητη διερεύνηση αυτής της αποτρόπαιας πράξης, η οποία ισοδυναμεί με έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP