Πολιτιστικά
Πέμπτη, 31 Μαΐου 2012 10:48

Καλοκαιρινές νύχτες κινηματογράφου, με πέντε νέες επιλογές

Σε κανονικούς ρυθμούς επιστρέφουν οι επιλογές στις σκοτεινές αίθουσες, μετά τη λήξη του Φεστιβάλ των Καννών.

Σε κανονικούς ρυθμούς επιστρέφουν οι επιλογές στις σκοτεινές αίθουσες, μετά τη λήξη του Φεστιβάλ των Καννών. Ανατρεπτική εκδοχή αγαπημένου παραμυθιού, αγωνιώδες, «ποιητικό» θρίλερ, κοινωνικοπολιτικός προβληματισμός, εγχώριο δράμα και ένα κλασικό φιλμ νουάρ του παγκόσμιου κινηματογράφου φωτίζουν με τα πλάνα τους τις καλοκαιρινές νύχτες των σινεφίλ.

«Η Χιονάτη και ο κυνηγός»

Ο Ρούπερτ Σάντερς παρουσιάζει μία νέα ανατρεπτική εκδοχή του πασίγνωστου παραμυθιού των αδερφών Γκριμ. Με την πρωταγωνίστρια της σειράς ταινιών «Twilight», Κρίστεν Στιούαρτ, στον ρόλο της Χιονάτης, τη Σαρλίζ Θέρον ως κακιά μάγισσα, τον Κρις Χέμσγουορθ ως κυνηγό και τους Ίαν ΜακΣέιν και Σαμ Κλάφλιν να συμπληρώνουν το καστ, την παραγωγή της ταινίας υπογράφει ο Τζο Ροθ («Alice in Wonderland») και τα κοστούμια η βραβευμένη με Όσκαρ, Κολίν Ατγουντ («Alice in Wonderland», «Chicago», «Αναμνήσεις μιας γκέισας»). Ο σκηνοθέτης αναφέρει για την ταινία: «Πρόκειται για μια μάχη της ζωής ενάντια στον θάνατο. Άλλωστε, τα πάντα στην ιστορία των Γκριμ είναι συμβολικά και αφορούν πολλά βαθύτερα θέματα. Το μήλο δεν είναι άλλο από τη γνώση που υπάρχει στο δέντρο της ζωής. Με την ιστορία της Χιονάτης μπορούμε να καταλάβουμε τη θνησιμότητά μας, και μας διδάσκει να μην είμαστε τόσο απορροφημένοι από θυμούς και ζήλιες, καθώς έτσι σταματάμε να ζούμε. Μας διδάσκει πως πρέπει να χαιρόμαστε τη ζωή και να μην αναζητάμε το αδύνατο. Ήθελα να δημιουργήσω έναν πλούσιο, φανταστικό κόσμο, διακριτό από εκείνον του παραμυθιού. Τα πάντα είναι πιο σκληρά, αλλά συνάμα συγκινητικά, καθώς η ίδια η ιστορία βρίθει συναισθημάτων».

«Το κοράκι»

Ο σκηνοθέτης του «V for Vendetta», Τζέιμς ΜακΤιγκ, επανέρχεται με ένα αγωνιώδες θρίλερ που στηρίζεται σε μία φανταστική μαρτυρία, σχετικά με τη ζωή του συγγραφέα Έντγκαρ Αλαν Πόε. Οι Τζον Κιούζακ, Λιουκ Έβανς, Άλις Ιβ και Μπρένταν Γκλίζον μας μεταφέρουν στη Βαλτιμόρη του 1849, όπου ένας κατά συρροή δολοφόνος σπέρνει τον τρόμο. Ο Πόε αντιλαμβάνεται πως οι μέθοδοι του δολοφόνου είναι βγαλμένες από τις ιστορίες του, και συνεργάζεται με την αστυνομία για την καταδίωξη του.

«Επικίνδυνη σιωπή»

Η πρώτη ταινία της Λαρίσα Κοντράκι είναι ένα πολιτικό θρίλερ, που βασίζεται στην πραγματική ιστορία της Κάθριν Μπόλκοβατς, μίας αστυνομικού από τη Νεμπράσκα, η οποία ξεσκέπασε μία από τις πιο σκοτεινές υποθέσεις στην ιστορία των Ηνωμένων Εθνών. Η ταινία συμμετείχε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο 2010 και η ιστορία της αναφέρεται στο σκάνδαλο και τη συγκάλυψη διαφθοράς και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας από τις αποστολές των ΗΠΑ και του ΟΗΕ, από οργανώσεις, δηλαδή, που έχουν στόχο τους την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Πρωταγωνιστούν η Μόνικα Μπελούτσι, οι βραβευμένες με ΄Οσκαρ Β΄ Γυναικείου Ρόλου, Ρέιτσελ Βάις και Βανέσα Ρεντγκρέιβ, και ο υποψήφιος για Όσκαρ ερμηνείας, Ντέιβιντ Στράθερν. Η Λαρίσα Κοντράκι τονίζει: «Επειδή είμαι Ουκρανή, ήταν σημαντικό για μένα να μιλήσω για το θέμα του trafficking, όμως δεν είχα ιδέα για τις διαστάσεις που είχε αυτή η εγκληματική δραστηριότητα. Ελπίζω ότι το κοινό, όχι μόνο θα κατανοήσει πραγματικά τη φύση αυτού του εγκλήματος και θα συνειδητοποιήσει ότι αυτές οι γυναίκες όντως υπάρχουν και δεν είναι άυλα θύματα, αλλά και ότι αυτό το θέμα πρέπει να προκαλέσει μια τεράστια συζήτηση. Και νομίζω ότι είναι απαραίτητο να γίνει μία τέτοια κουβέντα».

«4ever»

Με τον τριπλό ρόλο του σκηνοθέτη, του παραγωγού και του ηθοποιού, ο Γιώργος Πυρπασόπουλος κάνει το κινηματογραφικό του ντεμπούτο, μεταφέροντας στη μεγάλη οθόνη το ομώνυμο βραβευμένο θεατρικό έργο του Γιώργου Ηλιόπουλου. Η ταινία παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας», το 201, και πραγματεύεται την κρίση που ξεσπά στο γάμο ενός ζευγαριού. Όπως λέει ο δημιουργός: «Η σύγκρουση, οι αλήθειες και τα ψέματα, είναι η ιστορία του θεατρικού έργου το οποίο διάλεξα, γιατί πάντα με προβλημάτιζε το θέμα: συμβιβασμός ή αληθινή αγάπη, σε μια μακροχρόνια σχέση συμβίωσης». Τη σύζυγό του υποδύεται η Monica McShane.

«Key Largo»

Ο Τζον Χιούστον μετέφερε στον κινηματογράφο το επιτυχημένο θεατρικό έργο «Key Largo» του Mάξουελ Αντερσον, το 1948, δημιουργώντας ένα από τα πιο κλασικά φιλμ νουάρ του παγκόσμιου σινεμά, με πρωταγωνιστές τους Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, Λορέν Μπακόλ και την Κλερ Τρέβορ, η οποία απέσπασε Όσκαρ Β΄ Γυναικείου Ρόλου. Το - χιτσκοκικού χαρακτήρα- ασπρόμαυρο ψυχαναλυτικό δράμα γυρίστηκε εξ ολοκλήρου σε στούντιο, ενώ οι σκηνές της τροπικής καταιγίδας έχουν προστεθεί από παλαιότερες παραγωγές, και είναι η τέταρτη και τελευταία ταινία με συμπρωταγωνιστές το ζεύγος Μπόγκαρτ και Μπακόλ, οι οποίοι είχαν παντρευτεί το 1945 και έμειναν μαζί έως τον θάνατο του Μπόγκαρτ, το 1957. Ένας απόστρατος ταγματάρχης επισκέπτεται μία πανσιόν, της οποίας όλα τα δωμάτια είναι κατειλημμένα από παράξενους ενοίκους, την ώρα που το δελτίο καιρού αναγγέλλει σφοδρή τροπική καταιγίδα.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης