Τη σημασία στήριξης του κοινοτικού νομίσματος με υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές και στενότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, προκειμένου να επιβιώσει και να ευημερήσει, υπογράμμισε σήμερα ο Όλι Ρεν.
Τη σημασία στήριξης του κοινοτικού νομίσματος με υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές και στενότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, προκειμένου να επιβιώσει και να ευημερήσει, υπογράμμισε σήμερα ο Όλι Ρεν.
«Χρειαζόμαστε μια αυθεντική κουλτούρα σταθερότητας και μια πολύ αναβαθμισμένη ικανότητα περιορισμού της διάχυσης», δήλωσε στη διάρκεια διάσκεψης ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ. «Έτσι είναι, τουλάχιστον αν θέλουμε να αποφύγουμε μια διάλυση της ευρωζώνης και να κάνουμε αντιθέτως το ευρώ να επιτύχει», πρόσθεσε.
Ο ευρωπαίος επίτροπος προειδοποίησε πάντως ότι, αν άρχιζε αμέσως μια συζήτηση για την έκδοση ευρωομολόγων, θα ήταν μια «ψευδής συζήτηση», και κάλεσε τις χώρες να ευθυγραμμίσουν πρώτα περισσότερο τις δημοσιονομικές πολιτικές τους και να κινηθούν προς μια χρηματοπιστωτική ένωση.
«Δεν θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματά μας εστιάζοντας σε μια κοινή έκδοση δημοσίου χρέους χωρίς ταυτόχρονη χρηματοπιστωτική βιωσιμότητα ούτε θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα σταθερότητας στην ευρωζώνη χωρίς να μοιραστούμε σημαντικά το βάρος της προσαρμογής», δήλωσε ο Ρεν.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η επιβολή των στόχων αυτών δια της βίας είναι πράγματι μια ψευδής συζήτηση».
Νωρίτερα, ο Μάριο Ντράγκι είχε τονίσει πως χρειάζεται ένας αξιόπιστος μηχανισμός ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών της ευρωζώνης και ενίσχυσης της εποπτείας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα οικονομικά προβλήματα στην περιοχή.
Μιλώντας στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τόνισε πως βασική πρόκληση είναι η εξεύρεση ενός τρόπου συγκράτησης της διάχυσης της κρίσης.
Οι δηλώσεις του έρχονται τη στιγμή που η συστημική κρίση στην Ισπανία έχει επιδεινώσει ραγδαία το κλίμα, προστιθέμενη στα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Αίσθηση προκαλούν πάντως οι σημερινές δηλώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν, ο οποίος απέκλεισε την πιθανότητα απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών μέσω του μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ΕSM) με τα σημερινά δεδομένα.
«Με τα υφιστάμενα εργαλεία του ESM, εάν τεθεί σε ισχύ ως έχει, δεν καλύπτουμε την πιθανότητα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με απευθείας ενέσεις ρευστότητας από το ESM», είπε ο Αμαντέου Αλταφάζ σε τακτική ενημέρωση Τύπου.
Τα σχόλια αυτά φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με έγγραφο της Κομισιόν που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη, στο οποίο αναφέρεται πως «θα μπορούσε να προβλεφθεί» η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters