Κόσμος
Παρασκευή, 01 Ιουνίου 2012 11:32

Συρία: Στους αντάρτες επιρρίπτει έρευνα την ευθύνη για τη σφαγή της Χούλα

Η σφαγή της 25ης Μαΐου στη Χούλα διαπράχθηκε από «ένοπλες ομάδες» που προσπαθούν να προκαλέσουν διεθνή παρέμβαση στη χώρα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγαν οι συριακές αρχές.

Η σφαγή της 25ης Μαΐου στη Χούλα διαπράχθηκε από «ένοπλες ομάδες» που προσπαθούν να προκαλέσουν διεθνή παρέμβαση στη χώρα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγαν οι συριακές αρχές.

«Ένοπλες ομάδες σκότωσαν φιλήσυχες οικογένειες», δήλωσε ο επικεφαλής της κυβερνητικής επιτροπής διερεύνησης της σφαγής, στρατηγός Κάσεμ Τζαμαλεντίν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Πρόσθεσε ότι αυτές οι οικογένειες «αρνήθηκαν να εξεγερθούν κατά του κράτους και διαφωνούσαν με τις ένοπλες ομάδες», αναφερόμενος στην ένοπλη αντιπολίτευση που μάχεται εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων.

Όπως είπε, εκατοντάδες ένοπλοι σκότωσαν τους αμάχους έπειτα από συντονισμένη επίθεση σε πέντε σημεία ελέγχου, με στόχο να εμπλέξουν την κυβέρνηση και να πυροδοτήσουν συγκρούσεις.

«Οι κυβερνητικές δυνάμεις δεν βρίσκονταν στην περιοχή όπου πραγματοποιήθηκε η σφαγή, ούτε πριν ούτε μετά», είπε.

«Στόχος των ένοπλων ομάδων είναι να προκαλέσουν ξένη στρατιωτική επέμβαση εναντίον της χώρας με οποιοδήποτε τρόπο», πρόσθεσε.

Την προηγούμενη Παρασκευή παρατηρητές του ΟΗΕ στη Χούλα κατέγραψαν 108 πτώματα αμάχων-49 παιδιά και 34 γυναίκες ανάμεσά τους. Οι παρατηρητές αναφέρουν ότι κυβερνητικές δυνάμεις ήταν ενεργές στην περιοχή εκείνη την ώρα.

Η Αμερικανίδα εκπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη αποκάλεσε την κυβερνητική εκδοσχή των γεγονότων «κραυγαλέο ψέμα».

«Δεν υπάρχουν αποδείξεις, περιλαμβανομένων αυτών που παρείχαν οι παρατηρητές του ΟΗΕ, που θα μπορούσαν να στοιχειώσουν αυτή την εκδοχή των γεγονότων», δήλωσε η Σούζαν Ράις.

Έκκληση για περισσότερους παρατηρητές

Στο μεταξύ το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, ο κυριότερος συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης, ζήτησε σήμερα από τον κοινό ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν να αυξήσει από 300 σε 3.000 τον αριθμό των παρατηρητών που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία για να επιβλέπουν την εκεχειρία.

Το Συμβούλιο κάλεσε τον Ανάν «να δράσει ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των διεθνών παρατηρητών από 300 σε 3.000 και να δημιουργήσει μόνιμες θέσεις σε κρίσιμες ζώνες που είναι θέατρο βομβαρδισμών και μόνιμων επιθέσεων από τις παραστρατιωτικές οργανώσεις του καθεστώτος».

Οι άοπλοι παρατηρητές, η θητεία των οποίων λήγει στα μέσα Ιουλίου, έχουν αναπτυχθεί σε 10 πόλεις της Συρίας.

Έκκληση Βεστερβέλε για αλλαγή της ρωσικής στάσης

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε κάλεσε τη Μόσχα να επανεξετάσει την στήριξή της προς το καθεστώς της Δαμασκού, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Die Welt, λίγες ώρες πριν από την άφιξη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο Βερολίνο.

«Κατά την άποψή μας, η Ρωσία πρέπει να αναγνωρίσει πως επιθυμώντας τον τερματισμό των βιαιοτήτων στη Συρία, δεν εργαζόμαστε εναντίον των ρωσικών στρατηγικών συμφερόντων», τόνισε ο Βέστερβέλε.

Ο Βέστερβέλε τάχθηκε για μια ακόμα φορά κατά της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία. «Δεν πρέπει να δημιουργούμε την εντύπωση στην δύσκολη αυτή κατάσταση πως μια στρατιωτική επέμβαση είναι η καλύτερη επιλογή για την γρήγορη επίλυση της κρίσης», είπε.

«Οι πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες είναι εξαιρετικά δύσκολες, αλλά πρέπει να συνεχιστούν», κατέληξε.

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για την κατάσταση τη Συρία και αναμένεται να καταδικάσει τις βιαιότητες στη Χούλα.

Σύμφωνα με προσχέδιο του ψηφίσματος, το ποίο στηρίζει η ΕΕ, καταδικάζονται «οι απρόκλητες δολοφονίες πολιτών… από στοιχεία που πρόσκεινται στο καθεστώς» και ζητεί από τη Συρία να επιτρέψει την είσοδο στη χώρα επιθεωρητών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και οργανώσεων αρωγής.